Skip to main content
Circulaire roadtrip

Circulaire Roadtrip door West-Vlaanderen

Op vrijdag 14 juni organiseert Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen met de steun van POM West-Vlaanderen voor de tweede maal een Circulaire Missie. Met de bus maken we opnieuw een rondrit door circulair West-Vlaanderen en ontdekken we nieuwe voorbeelden van hoe West-Vlaamse bedrijven business maken van circulaire economie.

Doel van deze missie is bedrijven, organisaties, (openbare) besturen, ondertekenaars van de Green Deal, … te inspireren met het circulaire aanbod in West-Vlaanderen. 

De dagtripformule maakt het voor de deelnemers bovendien gemakkelijk om gedurende de dag allerhande contacten te leggen en kennis uit te wisselen rond nieuwe ontwikkelingen richting circulaire economie. 

Wat we bezoeken: 

Ardo Ardooie (bezoek irrigatiebekken): 

Met een omzet van bijna 900 miljoen euro en een volume van 780.000 ton (2016) is Ardo een wereldspeler op de markt van diepvriesgroenten. Een gevolg van die productie is een grote hoeveelheid gezuiverd afvalwater. Tot voor kort werd dit water geloosd in een beek. Jammer natuurlijk, want al dat water kan wel degelijk nog gebruikt worden. Voor de irrigatie van landbouwgrond bijvoorbeeld. In samenwerking met een aantal lokale landbouwers besloot Ardo tot de bouw van een groot waterbufferbekken van 150.000 kubieke meter. Dat water wordt ter beschikking gesteld van de aangesloten landbouwers om hun akkers te bevloeien. Voor de aanvoer van de groenten doet Ardo voor een groot stuk beroep op lokale landbouw. Door mee te stappen in dit verhaal verzekeren ze mee de opbrengst van de groenten. Een mooie win-winsituatie. 

Hydro Lichtervelde (bedrijfsbezoek): 

De productie van aluminium is zeer energie-intensief. Terwijl de recyclage van aluminium slechts 5% vergt van de energie die nodig is voor de productie van primair metaal. Bovendien neemt de kwaliteit van het aluminium niet af door recycling. De Europese Unie streeft er dan ook naar om aluminium dat in Europa geproduceerd werd, binnen Europa te houden. Als producent van aluminium heeft Hydro daarom het engagement opgenomen om haar recyclingcapaciteit gevoelig te verhogen. Streefcijfer is om tegen 2020 (volgend jaar) jaarlijks 1 miljard kg verontreinigd schroot en post-consumer afval in te zamelen en te recycleren. 

Dorpspunt Beveren a/d Ijzer: 

Voor inwoners die niet (meer) beschikken over een eigen wagen en dus afhankelijk zijn van alternatieven (bv. openbaar vervoer, vrijwilligersvervoer) vormt het wonen in een afgelegen plattelandsgemeente een groot probleem. Het Dorpspunt in Beveren aan de Ijzer is een voorbeeld van een buurtpunt waar inwoners uit het plattelandsdorp elkaar kunnen ontmoeten en diensten terugvinden die waren verdwenen. Doel van het Dorpspunt is om de mobiliteit te vergemakkelijken, een korte keten te realiseren tussen producent en consument en concrete diensten, zoals het afhalen van pakjes, op te zetten. De inwoners van Beveren vonden een bondgenoot in De Lovie vzw uit Poperinge, een sociale organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Trotec Veurne (bedrijfsbezoek): 

Bijna vijftig jaar terug startte Trotec met de recyclage van bijproducten van de voedingssector. Vandaag verwerkt de onderneming jaarlijks 200.000 ton van dergelijke bijproducten tot grondstof voor mengvoeder. Na ophaling van resten uit de voedingsindustrie gebeurt de omzetting naar dierenvoeding via een uniek, zorgvuldig uitgekiend proces. In 7 stappen worden de bijproducten opgehaald, gescheiden, gemalen, gedroogd en samengesteld. De actieradius van Trotec strekt zich uit over de hele Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. 

Kaseco Rekkem (architectuurbezoek): 

Kaseco is de eerste autonome bio-ecologische kaswoning in België en is een toonbeeld van de principes van het circulaire bouwen. De woning bestaat uit een houtskeletbouw, met daarrond een serre. Een woning met een dubbele huid dus, waarbij de buitenhuid – de glazen kas – een microklimaat vormt rond de woning- en kantoorruimte, die zelfs toelaat groenten, fruit en ander voedsel te kweken. In Zweden en Nederland bestaan al soortgelijke constructies, maar voor België is dit een primeur. 

Daarnaast worden op de bus enkele circulaire projecten en initiatieven uit West-Vlaanderen toegelicht. 

Een greep uit de pitches op de bus: 

M-INT interieurarchitecten:

M-INT is een jong bureau dat interieurarchitectuur combineert met toekomstverkenning. Op de circulaire roadtrip zullen zij een inspirerende sessie geven over de relatie tussen circulaire economie en interieurarchitectuur. Circulair, niet omdat het ‘moet’, maar omwille van de voordelen en opportuniteiten die het biedt.  

INFINITEX (o.v.):

Infinitex is een TETRA-onderzoeksproject omtrent textielproductontwerp en circulaire economie. In het kader van dit onderzoeksproject werken studenten IPO (productontwikkeling) en netwerkeconomie vanaf 2020 aan een aantal concrete bedrijfscases. 

Spectaculair Circulair:

Wenst u een duurzamere verpakking voor uw product? Wilt u recyclaten of biogebaseerde materialen in te zetten in uw productieproces? Ontdek dan hoe de experten van West-Vlaamse kenniscentra u vooruit kunnen helpen. Fabrieken voor de Toekomst Nieuwe Materialen brengt een overzicht van de recent uitgebreide infrastructuur en de nieuw opgebouwde kennis bij de kennispartners.  

Boostcamp Circulair Ondernemen:

In september organiseert Protopitch in samenwerking met Vlaanderen Circulair het vierdaagse Boostcamp Circulair Ondernemen. Via workshops, lezingen, getuigenissen van ondernemers en bedrijfsbezoeken krijgt u inspiratie en tools aangereikt om samen met studenten en ondernemers een project (verder) uit te werken.  

Meer info

Inschrijven voor deze circulaire trip kan hier. Voor meer info kunt u contact opnemen met Marijke Bouciqué, 056 26 13 89.

Adres

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9A
8500 Kortrijk

Wanneer

Prijs

Gratis voor leden en niet-leden, inschrijven is wel verplicht.

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Annuleren kan schriftelijk via mail marijke.boucique@voka.be tot en met 10 juni. Indien u niet of later annuleert, zijn we genoodzaakt een no show fee van €50 te factureren voor catering- en andere organisatiekosten. U kunt steeds een collega sturen in uw plaats wanneer u onverwacht verhinderd bent. 

Fabrieken van de toekomst

 

Hulp nodig?

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Vraag het @ Voka
CRM Group
DHL
ING
Proximus
SD  Worx