Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Bereken jouw CO2-voetafdruk met deze opleiding

Je klanten vragen ernaar, je medewerkers verwachten het en ook de wetgeving wordt steeds strenger. Een goed zicht op je CO2-uitstoot én een gerichte aanpak om hem te verminderen, is daarom cruciaal. Weet jij al hoe je 'm in kaart brengt? Bereken en verklein je voetafdruk met een actieplan op maat. 

Wat is jouw reden om aan je CO2-uitstoot te werken? Vragen je klanten en medewerkers ernaar (en vind je het zelf ook belangrijk) of voel je druk van de wetgever? Als groot bedrijf ben je met de invoering van de CSRD verplicht om te rapporteren over de impact van jouw organisatie op het klimaat. Maar ook als leverancier van grote bedrijven behoor je tot hun waardeketen en word je gevraagd om je uitstoot te berekenen. De Europese Green deal schept bovendien hoge verwachtingen voor 2050 met de netto-uitstoot van broeikasgassen. Het meten en verkleinen van je voetafdruk wordt dus steeds dringender.

Maar, hoe bereken je die voetafdruk dan precies? Welke gegevens heb je nodig? Waar zitten de marges om hem te verkleinen en welke acties neem je daarvoor? Tijdens deze opleiding krijg je alle kennis die je nodig hebt over je klimaattransitie plannen, CO2 en het wettelijke kader.  Met een aangereikte tool bereken je je uitstoot en dankzij individuele feedback lijst je ineens een aantal maatregelen op om hem naar beneden te halen.

Deze opleiding is helaas volzet. Toch graag deelnemen? Schrijf je in op de wachtlijst via duurzaamondernemen.aw@voka.be

 

Wat kan je verwachten?

 • 7 februari | Sessie 1: Alle input, tips en tricks om je CO2-uitstoot te berekenen voor scope 1 en 2 (9.00 uur tot 16.00 uur) 
 • 26 of 27 maart | Sessie 2: 
  • 26 of 27 maart: Eén op één feedback voor je gemaakte berekeningen (1 uur, fysiek of digitaal)
  • 27 maart: plenaire terugkoppeling digitaal terugkommoment om bevindingen te delen en de opleiding af te sluiten (om 16.00 uur)
 • 17 april  | Sessie 3: Alle details over het berekenen van scope 3 met tips voor effectieve leveranciersbetrokkenheid en kennismaking met het platform Climate Camp. (9.00 uur tot 12.00 uur in The Beacon Antwerpen)

Programma

Sessie 1

 • Theorie en kader: Context en wettelijk kader voor CO2-berekening en verduurzaming. Kennismaking met concepten (GHG Protocol, CSRD, Climate Change Transition Plan, Carbon Footprint, Carbon Accounting, …)
 • Berekenen: CO2-uitstoot in kaart brengen; scope 1 & 2 en hoe ze te berekenen
 • Reduceren en compenseren: Hoe reduceer je je uitstoot, hoe compenseer je en wat zijn de valkuilen en regels? Wat met certificaten? En hoe communiceer je over je inspanningen?

Sessie 2

 • Individuele feedback: Na de eerste sessie heb je je uitstoot berekend. Dat doorlopen we samen. Op basis van die feedback bespreken we ook een reductieplan. Zo kan je aan de slag met jouw afgewerkte scope 1 en 2-berekening én met je reductie.

 • Plenaire terugkoppeling: Vervolgstappen voor je reductie en mogelijkheden tot compensatie. 

Sessie 3

 • Scope 3 screening: Leer hoe je een grondige scope 3 screening uitvoert om je volledige CO2-uitstoot te begrijpen.

 • Leveranciersbetrokkenheid: Ontdek strategieën om je leveranciers te betrekken bij je duurzaamheidsinspanningen.

 • Climate Camp: We tonen je hoe het platform Climate Camp gebruikt kan worden om je CO2-uitstoot te beheren.

Voor wie?

Duurzaamheids-, milieu-, operationeel- of andere verantwoordelijken van bedrijven die duurzaamheid strategisch willen benaderen en voorbereid willen zijn op de toenemende vraag naar verduurzaming. Voorkennis is niet vereist. 

Spreker

Sebastiaan De Block is CEO van The Ecological Entrepreneur en kent alle ins & outs van CO2, CSRD en andere duurzaamheidsmaatregelen. Hij loodst je door deze opleiding met zijn expertise en praktische aanpak. 

Laurent Moyersoen is medeoprichter en CCO van Climate Camp, een SaaS-platform dat de verzameling van betrouwbare gegevens over de uitstoot van organisaties vereenvoudigt. Met zijn ervaring in digitale toeleveringsketens en passie voor duurzaamheid, is hij vastberaden om een positieve impact op de wereld te maken. 

Contactpersoon

Sarah Verbeeck

Coördinator duurzaam ondernemen

Wanneer

Prijs

€550 (excl. 21% btw)

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

AW_Welt_6stappenplan
Banner belgian coast hotels