Skip to main content
 • Activiteiten
 • Al jouw bedrijfswagens elektrisch… hoe begin je daaraan? VOLZET

Al jouw bedrijfswagens elektrisch… hoe begin je daaraan? VOLZET

Omschakeling naar een elektrisch wagenpark

Het federale regeerakkoord bepaalt dat tegen 2026 alle nieuwe bedrijfswagens emissievrij moeten zijn. Aangezien de leasecontracten voor bedrijfswagens meestal vier jaar lopen, moet je tijdig de juiste strategie uitwerken om de omschakeling financieel, sociaal en operationeel doordacht uit te rollen in jouw onderneming.

Heb je je al voorbereid op de omschakeling naar een elektrische bedrijfsvloot? Besef je wat dit betekent voor jouw hr-beleid? Heb je al berekend welke financiële en fiscale implicaties dit heeft? Heb je al nagedacht over laadinfrastructuur? Wat doe je ondertussen met de rotatie van voertuigen en leasingscycli? Antwoorden op deze en vele andere vragen krijg je in ons uitgebreid traject ‘Al jouw bedrijfswagens elektrisch… hoe begin je daaraan?’. In vier sessies van een halve dag krijg je niet alleen inzichten van diverse experten, maar krijg je tegelijk ook de kans om vragen te stellen over de uitdagingen voor jouw onderneming bij de omschakeling naar een elektrisch wagenpark.

Je kan je inschrijven voor het hele traject of voor slechts een van de vier sessies. Daarin krijg je onder meer volgende aspecten praktisch toegelicht:

Verschillende sessies

Sessie 1: Beleidskeuze en wetgevend kader: wat betekent dit voor jouw onderneming? Inzicht in het elektrisch wagenpark: zal de markt klaar zijn voor jouw bedrijfsvloot?

In de eerste sessie maak je kennis met de beleidskeuzes van het Europees, federaal en Vlaams niveau op vlak van vergroening van het bedrijfswagenpark en hoe die zich in de praktijk zullen vertalen. Vervolgens word je ingewijd in het wettelijk en fiscale kader waaraan jouw bedrijfswagens onderhevig zullen zijn. Ten slotte krijg je een inzicht in de snelle evolutie van het elektrisch wagenpark. Zullen er voldoende modellen met een toereikende actieradius op de markt zijn? En zullen die betaalbaar zijn? 

 • Beleidsvisie vergroening bedrijfswagens op Europees, federaal en Vlaams niveau: welke evolutie kan je concreet verwachten? Een schets van het Europees kader voor alternatieve brandstoffen en de doorwerking daarvan in Vlaanderen.

Toelichting door Departement Mobiliteit en Openbare Werken – afdeling Clean Power for Transport

 • Wetgevend kader over duurzame mobiliteit en vergroening (elektrificatie) bedrijfswagenpark en fiscale implicaties. 

Toelichting door SD Worx

 • Emissievrije wagens en elektrisch wagenpark: 
  • Evolutie aanbod tegen 2023-2026 
   • Types, laadvermogen, autonomie
   • Geschiktheid en beperkingen
  • Afwegingskader kosten brandstofwagens versus elektrische wagens

Toelichting door Febiac

Sessie 2: Laadinfrastructuur op jouw onderneming en bij jouw medewerkers thuis: hoe maak je dat waar?

In de tweede sessie maak je kennis met alle verschillende aspecten van elektrisch laden van bedrijfswagens. Hoe pak je de installatie van laadinfrastructuur aan, zowel in jouw onderneming als bij jouw werknemers thuis? Wat met het elektriciteitsnet en de rol van energieleveranciers? En hoe staat het met de fiscaliteit en steunmaatregelen?

Laadinfrastructuur: 

 • Hoe pak je de installatie ervan aan in jouw onderneming? Soorten en types, technische vereisten, elektriciteitsnetten, piekvermogen, ….  
 • Laadpalen op terreinen van ondernemingen: inrichtingen, vergunningen, beperkingen
 • Laadinfrastructuur en de rol van energieleveranciers
 • Investeren in laadpalen: fiscaal regime, stimulerende maatregelen, subsidieregelingen, kosten laadkabels 
 • Laadinfrastructuur installeren bij jouw werknemers: mogelijkheden, sociaal en fiscaal kader

Toelichting door Volta en Stroohm

Sessie 3: Financieel en sociaal kader: hoe laat je het plaatje passen in jouw onderneming?

In de derde sessie zoom je mee in op de sociale en financiële aspecten. Je verneemt hoe je van start moet gaan bij het bepalen van de total cost of ownership (TCO) en of je wijzigingen moet doorvoeren in jouw carpolicy, cafetariaplannen of mobiliteitsbudget. 

 • Het financieel plaatje van een elektrisch bedrijfswagenpark. Wat is de TCO en hoe kan je die berekenen? En hoe kan die de keuze voor een elektrische auto beïnvloeden?
 • Federaal mobiliteitsbudget: spelregels en vernieuwingen
  • Het mobiliteitsbudget is intussen al enkele jaren in voege. Tijdens deze sessie krijg je alle uitleg over deze regeling, de wijzigingen en versoepelingen die vanaf najaar 2021 zijn voorzien en de plaats die elektrische voertuigen hierin hebben.
 • Mobiliteit en het cafetariaplan
  • Flexibel verlonen via een cafetariaplan, ook wel Flex Income Plan genoemd: hoe gaat dat concreet? En kan je als werkgever hierbij ook je mobiliteitsvisie in de verf zetten? Deze sessie maakt je duidelijk hoe je via het cafetariaplan kan inspelen op de nieuwe realiteit van vergroening en duurzame verplaatsingen.
 • Carpolicy: Wil je graag weten in hoeverre het groener mobiliteitsbeleid al doorgedrongen is in de carpolicy’s van andere ondernemingen en hoe die er in de praktijk dan uitzien? Hoe maak je het beheer van de carpolicy waar? En wat met de problematiek van schorsingen van de arbeidsovereenkomst?

    
Toelichting door SD Worx

Sessie 4: Diverse aspecten en randvoorwaarden die je niet uit het oog mag verliezen

In de laatste sessie sta je mee stil bij de bekommernissen die een elektrische bedrijfsvloot operationeel met zich meebrengt. Zal jouw personeel kunnen beschikken over voldoende laadinfrastructuur op publiek domein? Kan je een semipublieke laadinfrastructuur organiseren op jouw bedrijventerrein? Hoe kunnen jouw medewerkers veilig kunnen omschakelen naar elektrisch rijden? En is een combinatie met een elektrisch deelwagenpark mogelijk?

 • Initiatieven om een publiek toegankelijke laadinfrastructuur op het openbare domein uit te rollen en om de realisatie van een (semi-)publiek toegankelijke laadinfrastructuur te ondersteunen op het private domein.

Toelichting door Departement Mobiliteit en Openbare Werken – afdeling Clean Power for Transport

 • De uitrol van het snellaadnetwerk op snel- en gewestwegen

Toelichting door het Agentschap Wegen en Verkeer

 • Een elektrische deelvloot als aanvulling op jouw wagenpark 

Toelichting door Green Mobility

 • Veilig elektrisch rijden: zijn jouw werknemers voorbereid op de onverwachte gevaren? Wat kan je als werkgever doen?

Toelichting door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde

 

Sessie 4 eindigt met een afsluitend netwerkmoment (12.30-13.30 u.) met drankje en broodje.

Doelgroep

De opleiding is gericht op hr-, fleet- en facilityverantwoordelijken of hun medewerkers. 

Partners

MOW
Febiac
VSV
Green Mobility
Volta
Wegen en verkeer
Stroohm
SD Worx

Contactpersonen

Steven Roeland

Mobiliteitsmanager

Margo Mathys

Coördinator opleidingen en lerende netwerken

Adres

Zetel Antwerpen
Markgravestraat 12
2000 Antwerpen

Wanneer

Prijs

Prijs volledige traject: 
- Leden: €500 (excl. 21% btw)
- Niet-leden: €700 (excl. 21% btw)

Prijs per sessie: 
- Leden: €150 (excl. 21% btw)
- Niet-leden: €210 (excl. 21% btw)

Extra info

Deze activiteit is volzet.

Voorwaarden

Annulatie
Annuleren kan enkel schriftelijk tot en met 20 oktober 2021. Nadien blijft het volledige bedrag van de factuur verschuldigd. Een ingeschreven deelnemer mag zich wel door een andere persoon laten vervangen. De Kamer behoudt zich het recht om de opleiding te annuleren indien, ondanks alle inspanningen, de omstandigheden ons ertoe dwingen. Het volledige inschrijvingsgeld wordt dan teruggestort.

kmo-portefeuille
Recupereer een deel van uw opleidingskosten via de kmo-portefeuille. De aanvraag moet ten laatste twee weken na de start van de opleiding gebeuren op www.kmo-portefeuille.be.
Indien u beroep doet op de kmo-portefeuille, dient u nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.

Benodigde informatie kmo-portefeuille
Het registratienummer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland: DV.O104083.
Type dienstverlening: opleiding
Datum inschrijving: 6 oktober 2021
Projectbedrag: €1200 voor leden, €1650 voor niet-leden
Aantal opleidingsuren: 9

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?

Gosselin
Degroof - Petercam
VZW - eATA 2021
VZW - DigiChambers 2021
Welt white paper
CapitalAtWork
Customer Collective
Deloitte
De Ridder
facilicom
GSJ Advocaten
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD Worx
Tormans