Skip to main content
Map

Topontmoeting met Frans van Daele

Op woensdag 21 september ontvingen we niemand minder dan baron Frans van Daele. Minister van staat, gewezen kabinetchef van Herman Van Rompuy en koning Filip, topdiplomaat én auteur. In zijn boek 'Schaken met de macht' schetst hij een unieke blik achter de schermen van de Belgische, Europese en internationale politiek. 

Baron Frans van Daele studeerde Romaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij vertegenwoordigde daarna België in Athene, Rome en Washington, bij de Europese Unie, in de VN-Veiligheidsraad en in de NAVO. Hij adviseerde premier Leterme, Europees raadsvoorzitter Van Rompuy en koning Filip. 

Van Daele ontmantelde delicate kwesties, voerde harde onderhandelingen en stond op de eerste rij tijdens belangrijke kantelmomenten in onze recente geschiedenis. Als ambassadeur in de VS moest hij bijvoorbeeld de brokken lijmen toen verschillende Amerikaanse toplui plotseling in het vizier kwamen van de Belgische genocidewet. Tijdens de Griekse staatsschuldencrisis navigeerde hij Europa weg van de afgrond. En als rechterhand van de koning drukte hij zijn stempel op de vorming van de regering-Michel.

Daarnaast is van Daele ook nog bestuurder van de KU Leuven en sinds 2008 voorzitter van de Alumni Lovanienses. Hij is bestuurder van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, van de Belgian American Educational Foundation, van de Stichting Baillet Latour en van de Arenberg Stichting. Op 2 november 2017 benoemde koning Filip hem tot minister van staat voor de uitmuntende diensten die hij aan vorst en vaderland heeft bewezen. 

Tijdens onze topontmoeting op 21 september gaf hij ons aan de hand van historische analyses en talrijke anekdotes, opgeluisterd met wijze 'nagedachtenissen' en scherpe citaten, een unieke blik op het schaakbord van de Belgische, Europese en internationale politiek.

Contactpersoon

Cathy Verstraete

Member Services/Relatiebeheer

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag