De CSRD wetgeving werd eind 2024, mits vertraging, omgezet naar nationaal recht. Die Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht heel wat bedrijven om samen met hun financiële jaarverslag ook niet-financiële of duurzaamheidsinformatie vrij te geven. Op die manier vormt een geïntegreerd publiek consulteerbaar jaarverslag één van de hoekstenen van het Europese vergroeningsbeleid dat sinds de Green Deal uit 2019 werd ingezet.
Waarom deelnemen aan deze opleiding?
In deze opleiding schetsen we het verloop van zo’n dataverzamelingsproces, belichten we de moeilijkheden, gaan we dieper in op stakeholderanalyse – en betrokkenheid en gaan we dieper in op die rapportagestandaarden waarover jouw bedrijf kwalitatieve en kwantitatieve informatie moet aanreiken.
Rapporteren volgens de vereisten van de CSRD, dat gebeurt via de nieuwe rapportagestandaarden die daarvoor ontwikkeld zijn, namelijk de ESRS, de European Sustainability Reporting Standards. In totaal zijn dat 1144 potentiële datapunten waarover mogelijk moet gerapporteerd worden.
Met de publicatie van de omnibus in februari 2025, met als doel de administratieve vereenvoudiging en het aligneren van duurzaamheidswetgeving zijn er heel wat wijzigingen ten aanzien van de initiële richtlijn doorgevoerd. Het principe van de dubbele materialiteitsanalyse, een belangrijk vertrekpunt van strategische duurzaamheid, blijft evenwel overeind. Dit principe houdt in dat bedrijven een dubbele oefening moeten doen: ze moeten nagaan welke impact hun bedrijf heeft op de omgeving en de samenleving en welke impact die omgeving en samenleving hebben op het bedrijf. Dit doen ze aan de hand van 10 thema’s die gedefinieerd staan in de ESRS en terug te brengen zijn tot 3 grote thema’s: environment, social en governance (oftewel ESG).
Aan de hand van praktische voorbeelden en casestudies vind je een antwoord op een aantal sleutelvragen: Wat is de impact van jouw organisatie op mens, milieu en klimaat? Hoe neem je iedereen mee in zo’n duurzaam beleid? Waar zitten de knelpunten en successen? Hoe communiceer je hierover?
Volg het voorbeeld van tientallen bedrijven die de stap al zetten en leer uit hun best practices. Een praktische gids die je door alle uitdagingen en do’s en don’ts van duurzaam ondernemerschap leidt.
Programma
- Introductie
- De principes van een dubbele materialiteitsanalyse
- Beginnen aan een stakeholderanalyse – en bevraging
- Impacten, risico’s en opportuniteiten definiëren waarop jouw verder duurzaamheidsbeleid gestoeld wordt.
Spreker
We kunnen buigen op de expertise van Charlotte Van Dierendonck, mede- oprichtster van Studio D. Met passie begeleidt Charlotte bedrijven en organisaties in strategieontwikkeling en change management voor een meer duurzame toekomst. Ze is onder meer experte op vlak van duurzaamheidsrapportering en sustainable finance.
Charlotte is tevens ook co-auteur van het boek Duurzaam Durven Doen. Dat boek ontvang je bijkomend bij inschrijving in deze opleiding zodat je ook na deze dag op weg kan met duurzaamheid.
Voor wie?
Deze opleiding is voor iedereen die wegwijs wil geraken in de CSRD / CSRD-plichtige bedrijven.
Kmo-portefeuille
Voor deze opleiding kan je ook gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 dagen na de eerste sessie via www.kmo-portefeuille.be. Indien je beroep doet op de kmo-portefeuille, dien je nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.
Benodigde informatie kmo-portefeuille
- Het registratienummer van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen: DV.O104126
- Type dienstverlening: opleiding
- Startdatum prestaties: 02/10/2025
- Einddatum prestaties: 02/10/2025
- Projectbedrag: € 490 voor leden, € 735 voor niet-leden
- Aantal opleidingsuren: 6
- Thema: Duurzaamheid