Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 31/10/2025

Begin dit jaar namen Anne-Laure Ingelbeen en Koen Desmedt voedingsbedrijf BonRill uit Ieper over. De productie werd intussen verhuisd naar Oostende en de nieuwe zaakvoerders hebben ambitieuze plannen met de gekende rillettes. “We zien mogelijkheden voor onze producten in het buitenland. We beschouwen Scandinavië en Spanje als ideale startmarkten.”

BonRill

Anne-Laure Ingelbeen en Koen Desmedt groeiden allebei op in een landbouwersgezin en bouwden daarna een carrière uit in de vlees- en productiesector. “We waren al een tijdje op zoek naar een eigen project waar we ons schouders onder konden zetten. Zo kwamen we BonRill op het spoor”, vertelt Anne-Laure Ingelbeen.

BonRill is de merknaam waaronder familiebedrijf Vleeswaren Vandromme voornamelijk rillettes op de markt bracht. Je vindt de rillettes enerzijds als potten BonRill in de toonbank van vele beenhouwerijen in Vlaanderen, maar anderzijds ook als private label in kleinere potjes in de retailrekken. “De zaakvoerders van Vleeswaren Vandromme zijn een tijd geleden onder de merknaam BonMush vegetarische producten beginnen produceren. Ze willen in de toekomst graag focussen op dat deel van hun gamma. Wij konden BonRill op die manier van hen overnemen.”

“De bestaande productielocatie overnemen of op de site in Ieper blijven produceren was geen optie, terwijl een nieuwe productiesite opstarten heel tijdrovend zou zijn. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een partner voor een doorgedreven samenwerking op vlak van productie en verkoop. Die vonden we bij Fag Creative Foods in Oostende. Samen met de familie Ghesquière produceren we onze rillettes in hun bestaande productieomgeving. Fag heeft reeds vele jaren ervaring in exportverkoop, wat ook voor ons een waardevolle synergie betekent.”

Perfecte vetverhouding

Fag Creative Foods produceert hoofdzakelijk patés en terrines. “Fag is een familiebedrijf, net als het onze, met dezelfde waarden en dezelfde visie. De productiemachines die we mee aankochten, hebben we naar deze site verhuisd, waardoor we hier exact dezelfde rillettes kunnen blijven produceren als die waarover de klanten van BonRill al jaren tevreden zijn. We leveren echt een artisanaal product. Het productieproces wordt op de voet gevolgd en tijdens de productie sturen we bij om tot het gewenste resultaat te komen: met dezelfde smeuïgheid, de perfecte vetverhouding en de ideale draderige structuur.” Het koppel is erg tevreden over de samenwerking met Fag. “In die mate dat we op dit moment niet op zoek zijn om op termijn een eigen productiesite te kunnen uitbouwen. Onze synergie is echt heel waardevol: Fag mikt voornamelijk op export, terwijl wij vooral actief zijn in België. Wij nemen hun patés mee als we de markt verkennen en zij stellen op hun beurt onze rilettes voor aan buitenlandse klanten. Op die manier kunnen we elkaar echt versterken.”

BonRill heeft internationale ambities. “Frankrijk wordt minder evident, omdat het een echt rilletteland is waar je als externe producent moeilijker kunt binnenbreken. We richten onze pijlen in eerste instantie op onder meer Scandinavië en Spanje; daar is toch wel veel mogelijk. Ik heb in functie van die plannen recent het traject Go International gevolgd bij Voka West-Vlaanderen. Ik heb voornamelijk een achtergrond in de productie en wilde ook een sterkere salesbasis. Dat traject bleek heel interessant. Het ging onder meer over het feit dat elk land zijn eigen wetgeving heeft en over de verschillen waarmee je rekening moet houden op het vlak van contracten en papierwerk. Dat de smaken per land verschillen, dat weten we al: we kunnen onze recepten vlot aanpassen.”

www.bonrill.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Citymesh
Wiels
Titeca
WV - Accent
ING
SDWorx