Skip to main content
Map

Samen groeien dankzij sterk jong ondernemerschap

  • 03/03/2017

De gloednieuwe lichting van West-Vlaamse Trends Gazellen mocht er weer wezen dit jaar. De vermelding als ambassadeur voor deze kleine, middelgrote en grote bedrijven in een wat ondertussen toch wel prestigieuze lijst is geworden, is een mooie erkenning van hun kunnen. Te meer omdat geen marketingpraatje, maar objectieve criteria aan de basis liggen van de evaluatie van hun groeipad: groei in omzet, tewerkstelling en cashflow.

Het zijn dus stuk voor stuk competitieve bedrijven die op een bijzondere manier ons economisch landschap vormen en het ondernemingsklimaat in onze regio, maar ook ver daarbuiten positief beïnvloeden. Het zijn immers gangmakers voor innovatie, ze creëren werkgelegenheid en zijn zo een voorbeeld voor andere, jongere bedrijven en niet in het minst voor ondernemers in spe.

En hoewel we in West-Vlaanderen aan inspirerende rolmodellen geen gebrek hebben, merken we dat we wat achterop hinken als het over starters gaat. Op elke 100 bestaande ondernemingen, werden er 7,8 nieuwe opgericht in West-Vlaanderen. In de rest van Vlaanderen was dat 8,7. De jaren ervoor was het verschil tussen West-Vlaanderen en de rest van Vlaanderen nog iets groter; de kloof wordt dus gelukkig kleiner. Anderzijds moeten we de cijfers ook nuanceren, want als we de nettogroei van het aantal ondernemingen in West-Vlaanderen bekijken, volgde onze provincie wel perfect het Vlaamse gemiddelde van 2,5 bedrijven per 100 ondernemingen.

Er zijn in West-Vlaanderen dus relatief gezien iets minder starters, maar die zijn beter voorbereid, houden het langer vol en zijn stabieler. 

Heeft dat te maken met de aangeboren voorzichtigheid van de West-Vlamingen? Gaan ze bedachtzamer te werk? Nemen ze meer berekende risico’s? Eén ding is zeker: als we erin kunnen slagen om het ondernemersinitiatief in onze provincie nog meer te stimuleren, stoten we met West-Vlaanderen beslist door tot de absolute top. Met Voka West-Vlaanderen zetten we daar al jaren stevig op in, met ons Bryo-programma waarbij we coaches en rolmodellen inzetten als professionele aanjagers. Met het project JUMP voor studenten en ook met het nieuwe traject Startathlon, dat de IT-bedrijven van de toekomst helpt om een sterke start te maken. Daarvoor bundelen we trouwens de krachten met Stad Kortrijk en Sirris.

Na de roetsjbaan van het starten durft men al eens wankelen. Het verder groeien kan immers groeipijnen met zich meebrengen. Bij ambitieuze groeiers verandert er veel op korte termijn. Daarom hebben ze vaak nood aan het expliciteren van hun groeistrategie, aanpassingen in hun organisatiestructuur, het vinden van kapitaal,… Om hen daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen, organiseren we met Voka verschillende opleidingen over strategie, je bedrijf scalen in Europa, organisatiestructuur,… specifiek voor snelle groeiers. Eind maart mogen we trouwens in Gent twee topsprekers verwelkomen, Dries Buytaert en Duco Sickinghe, die hun ervaringen met snelle groei komen delen met ondernemers uit heel Vlaanderen. Groeiland 2017: niet te missen dus. En zo zorgen we ervoor dat de lijst met West-Vlaamse gazellen de komende jaren alleen maar langer wordt!

Bert Mons, algemeen directeur Voka West-Vlaanderen