Skip to main content

Meer oorsprongscertificaten uitgereikt in januari 2017

  • 02/03/2017

In de maand januari kende het aantal afgeleverde attesten van oorsprong een sterke stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Bijna alle landen in de top 10 van de landen waarvoor de meeste oorsprongscertificaten uitgereikt werden, kenden een toename in aantal afgeleverde attesten. Alleen het aantal uitgereikte certificaten van oorsprong voor Algerije kenden een kleine terugval (-65).

 

De sterkste stijgers zijn China (+379), Rusland (+554) en Turkije (+394). "China doet het al enkele jaren goed", vertelt team Internationaal van Voka West-Vlaanderen. "Dankzij de toenemende Chinese middenklasse zien we dat de consumptie er jaar na jaar stijgt en er dus ook meer daarheen geëxporteerd wordt."

 

Opvallender is de sterke toename van het aantal oorsprongscertificaten voor Rusland en Turkije. Terwijl de export naar Rusland al enige tijd geplaagd wordt door handelsbelemmeringen, heerst er in Turkije een grote politieke instabiliteit. Twee elementen die normaliter een terugval van het aantal afgeleverde attesten met zich mee zouden brengen. Vlaamse ondernemers exporteren echter meer en meer naar deze landen. "En dat is een positief signaal dat aantoont dat Vlaamse bedrijven zich niet laten afschrikken", bevestigt het team Internationaal.