Skip to main content

Voka-lid in de kijker: Verimpex

  • 14/02/2017

Wist u dat KU Leuven en UGent voetmatten helpen te ontwikkelen? Wellicht niet. En heeft u uw voeten al eens geveegd aan een vliegtuigband? Wellicht wel! Verimpex is Belgisch marktleider in de nichemarkt van de inkommatten en is stilaan ook buiten de landsgrenzen een echte referentie.

"Er is een groot verschil tussen tapijtmatten en inkommatten”, gaat zaakvoerder Bruno D’Hont van start. “Onze matten bestaan uit een combinatie van aluminiumprofielen en drogende of schrapende inlages en worden ontwikkeld in functie van de gebruiksomgeving. Een tapijtmat die weinig of geen vocht mag opnemen is iets helemaal anders dan een inkommat, die slijk, kiezels, regen en sneeuw moet kunnen verdragen."

"Toen mijn vader het bedrijf destijds overnam, deden we enkel import en verdeling. Toen hij niet langer tevreden was over de kwaliteit, besloot hij zelf te produceren. Door de focus op kwaliteit zijn we ons gamma steeds meer gaan uitbreiden, gesteund door onderzoek en een jarenlange ervaring."

Meer dan zomaar een inkommat

"Zo zijn we de enige producent in Europa die brandbestendig rubber gebruikt en maken we speciale borstelmatten voor klanten in de Alpen. Die werden in samenwerking met de KUL en de UGent ontwikkeld om de allerhoogste kwaliteit te garanderen. We vertrekken altijd vanuit een probleem dat de klant ons aanreikt en streven dan naar absolute degelijkheid. Dat is ook nodig, want we mikken op het topsegment in een nichemarkt."

Ook duurzaamheid en het ecologische aspect spelen een grote rol, legt Bruno D’Hont uit. "De TireGuard,  één van onze allereerste eigen producten, wordt bijvoorbeeld gemaakt met rubberen strips van gebruikte vliegtuigbanden. Het nylonweefsel, dat de vliegtuigband zijn stevigheid geeft, zorgt zo voor een enorm sterk en duurzaam product, dat tot op vandaag nog steeds een wereldwijd succes is."

Met export en internationalisering is de Brugse NV dus al langer vertrouwd. "We zijn al een hele tijd marktleider in België en Luxemburg, maar op den duur werden de vertrouwde markten te klein. Net als België vertegenwoordigt Nederland nu ongeveer een derde van onze omzet. Het overige deel omvat vooral Frankrijk, maar ook heel wat exotischere markten zoals het Midden-Oosten en Amerika."

Referentieprojecten zorgen voor extra motivatie

Toen Bruno D’Hont de zaak vorig jaar van zijn vader overnam, merkte hij naast het grote internationale potentieel ook nog andere boeiende mogelijkheden. "Dankzij onze opgebouwde reputatie hebben we een stevige verankering bij heel wat verdeelbedrijven, zoals tegelfabrikanten en vloerders. Maar vooral de referenties door verschillende toparchitecten, zijn voor ons van onschatbare waarde."

"We merken telkens een stijging in de orders naar het einde van het jaar toe, als de grote bouwwerken afgeleverd moeten worden. Op vraag van architecten gaan we soms ook in op speciale wensen, wat voor interne uitdagingen zorgt. Gelukkig kunnen we rekenen op een uitzonderlijk sterk team en voor hen is het natuurlijk ook leuk als we aan referentieprojecten zoals het MAS of de Ghelamco Arena kunnen meewerken."

Waarom lid van Voka West-Vlaanderen?

"Het internationale aspect van de Voka-dienstverlening is voor ons het belangrijkste. We kloppen er regelmatig aan voor hulp bij exportdocumenten of voor info en advies. Zo hielp Voka ons een heel eind op weg bij de oprichting van Verimpex France, de Franse tak van ons bedrijf. Maar ook de mogelijkheid om nieuwe contacten te leggen via het uitgebreide netwerk is bijzonder nuttig."

 

Meer info

Websitewww.verimpex.be

Verimpex is een uitstekende ambassadeur van de circulaire economie. Lees hier het volledige verhaal van de gerecycleerde matten.

Wilt u zelf ook een introductie in de circulaire economie? Kom dan als Voka-lid gratis naar onze Voka-actua op 21 maart!