Skip to main content

Voka feliciteert West-Vlaamse gazellen

  • 15/02/2017

Dit zijn de West-Vlaamse Trends Gazellen 2017

Het economisch weekblad Trends bekroont deze week de snelst groeiende bedrijven van West-Vlaanderen. De nieuwe ‘Trends Gazellen’ zijn De Tabakshoeve (grote bedrijven), De Witte-Vandecaveye (middelgrote bedrijven) en Infohos Services (kleine bedrijven). Voka West-Vlaanderen feliciteert hen met die mooie erkenning. 

Op basis van de absolute en procentuele groei in omzet, personeel en cashflow stelt het weekblad Trends jaarlijks een economische hitlijst van groeibedrijven op. Om in aanmerking te komen, moet een bedrijf minstens 5 jaar oud zijn en minstens 20 mensen tewerkstellen (10 mensen in de categorie kleine bedrijven). Ten slotte toetst de redactie van Trends nog af of de bedrijven een voldoende operationele onafhankelijkheid aan de dag kunnen leggen. Het bedrijf dat het hoogste in de lijst voorkomt, mag zich een jaar lang Trends Gazellen Ambassadeur noemen en wordt in de bloemetjes gezet. Alle andere bedrijven ontvangen het diploma van genomineerde Trends Gazelle 2017.

 

Dit zijn de Trends Gazellen 2017

  • In de categorie grote bedrijven (met een omzet van meer dan 10 mio euro) gaat De Tabakshoeve (Zonnebeke) dit jaar met de hoogste eer aan de haal. Zaakvoerder Hein Vandecasteele (foto midden) liet zijn tabakswinkel Tabacplus in Adinkerke uitgroeien tot een keten met een 15-tal vestigingen in het grensgebied met Frankrijk. Hij lanceerde ook eigen merken rookwaren, confiserie, koffie en bier. In 2014 nam hij Vroman uit Vichte over, een specialist in motoroliën en smeermiddelen voor de autowereld en de industrie, en onlangs kocht hij JS Oil uit Gent. Midden vorig jaar bracht hij zijn verschillende participaties onder in een gloednieuwe holding: VDC Retail.
  • Bij de middelgrote bedrijven (met een omzet van 1 tot 10 mio euro) werd De Witte-Vandecaveye (Pittem/Wingene) (foto rechts) benoemd als ambassadeur. Het familiebedrijf De Witte-Vandecaveye is actief in de sector van elektrische installaties (hoog- en laagspanning) en heeft een specialisatie in spoorwegelektriciteit. In die branche zijn de activiteiten de laatste jaren uitgegroeid tot spoorwegtechnieken in het algemeen, met spoorbouw, heavy raillifting en allerhande speciale spoorgelegen technieken.
  • Bij de kleine bedrijven (met een brutomarge minder dan 1 mio euro), spant Infohos Services (Oostkamp) de kroon (foto links). De IT-dienstenleverancier in de ziekenhuissector ontstond in 2010 uit een vereniging van acht samenwerkende West-Vlaamse ziekenhuizen. Het bedrijf biedt IT-oplossingen aan voor onder andere het administratief en medisch patiëntendossier, het medicatiegebeuren en de ziekenhuisadministratie. Het is IT-partner voor zowat 80 van de 138 ziekenhuizen in België.

 

Ambassadeurs zijn rolmodellen

“Voor Voka West-Vlaanderen zijn gazellen erg belangrijk: het zijn krachtbronnen van innovatie, ze zwengelen de werkgelegenheid aan en zijn vaak een inspirerend rolmodel voor andere, jongere bedrijven”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “We hopen dat deze drie bedrijven in de toekomst op een bewuste, innovatieve, slimme en duurzame manier verder kunnen blijven groeien en als modelbedrijven kunnen fungeren. Op die manier kunnen ze blijvend bijdragen tot economische groei en een welvarende, sterke regio.”

 

Op 22 maart worden de nationale Trends Gazellen bekendgemaakt in Brussel.