Skip to main content

Het ultieme goede doel: jobs!

  • 17/02/2017

“Tournée minérale”. Plots gaan meer dan 126.000 Vlamingen een maand aan het alcoholvrij-infuus. Media staan bol van de campagne en deelnemende BV’s en politici lopen elkaar in TV-talkshows voor de voeten. “Tournée de Wallonie”. West-Vlaamse bedrijven krijgen duizenden openstaande vacatures niet ingevuld en moeten noodgedwongen nu nog actiever campagne voeren in Wallonië. 

Het nieuws veroorzaakt welgeteld twee dagen enkele rimpels op de ogenschijnlijk onverschillige zee van politieke beleids- en andere opiniemakers. Geen enkele Vlaamse, laat staan federale politicus die strike gaat van verontwaardiging of ons kantoor aan de Kennedylaan in Kortrijk platloopt om een bijdrage te leveren aan hét goede doel van deze federale regering: jobs, jobs, jobs weet je nog wel...? Of hoe het engagement en de actiebereidheid van groepen die het algemeen belang in onze maatschappij moeten dienen, kunnen verschillen. Zucht.
 
En onze ondernemer? Die ploegde voort… Want groei is een conditio sine qua non voor elke onderneming. Maar zonder medewerkers is het groeien met de handrem op, wat nefast is en op termijn evenzeer levensbedreigend. Ondernemen “met mate” bestaat niet. Ondernemen, da’s dag in dag uit, samen met gedreven medewerkers, er voluit voor gaan. En, niet altijd, maar doorgaans is het glas voor de ondernemer halfvol, il faut le faire! De daadkracht waarmee onze West-Vlaamse ondernemers in soms moeilijke omstandigheden meebouwen aan de welvaart van deze regio verdient dan ook respect en alle mogelijke steun.
 
Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen reikt alle beleidsmakers en stakeholders in onze regio de hand om met dezelfde daadkracht, durf, moed en creativiteit de structurele uitdagingen waarvoor West-Vlaanderen staat - waaronder de arbeidskrapte - samen vast te pakken. Over partijgrenzen en legislaturen heen moet steeds het algemeen belang voorop staan. 

De waan van de dag en het politiek gehakketak moeten plaats ruimen voor langetermijnvisie en een niet aflatende focus.

In de komende weken start Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen haar voorbereidingen in de aanloop naar de komende gemeente- en provincieraadsverkiezingen en kijkt ze natuurlijk ook al naar de daaropvolgende Vlaamse en federale verkiezingen. Namens onze 3.400 ondernemingen hopen we een vernieuwende dynamiek tot stand te kunnen brengen die West-Vlaanderen meer dan ooit op de kaart zet.
 
Nu, om dit Standpunt toch op een wat luchtigere manier af te ronden, wil ik jullie, beste ondernemers, het nieuwe boek van “onze” Stijn aanbevelen. Stijn Decock, hoofdeconoom van Voka, stelde vorige week zijn boek “Groei of Schaarste” voor. Stijn is zo’n econoom met wie je – zelfs in februari – wél een pint gaat pakken en met wie je boeiende, out of the box-gesprekken kunt hebben over wat disruptieve technologie doet met het klassieke economische groeimodel. Of waarom het begrip “meer toegevoegde waarde” veel beter klinkt dan “economische groei”. Kortom, een absolute aanrader. 

Bert Mons, algemeen directeur Voka West-Vlaanderen