Skip to main content

Harde Brexit is nefast voor West-Vlaamse bedrijven

  • 18/01/2017

Dinsdag hield de Britse eerste minister Theresa May een belangrijke toespraak over haar visie op Brexit. Ze maakte er duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk gaat voor een ‘harde’ Brexit en dus ook uit de interne markt stapt. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen betreurt die beslissing: “Dit schept opnieuw onzekerheid over eventuele invoerrechten en nieuwe administratieve beslommeringen met douane. Nefast voor onze Vlaamse en West-Vlaamse bedrijven.”

Het Verenigd Koninkrijk is met een omzet van 42 miljard euro de vijfde grootste handelspartner voor Vlaanderen. Vlaanderen is goed voor 85,69% van de export en 89,07% van de import. Voor bepaalde producten vertegenwoordigt de Britse afzetmarkt 20% en meer van de totale export.

 

Voka West-Vlaanderen betreurt dan ook dat het Verenigd Koninkrijk geen lid wil blijven van de interne markt. “We hebben nood aan een sterke handelsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk”, aldus algemeen directeur Bert Mons. “ We moeten dus gaan voor een handelsvriendelijke Brexit en vooral vermijden dat er nieuwe importheffingen worden ingevoerd die onze bedrijven kunnen schaden. Nu de Britten aangeven om de interne markt te verlaten, brengt dit enorme onduidelijkheid met zich mee.”

 

Voka is het er wel mee eens dat er een transitieperiode moet komen om een zo ordelijk en rechtszeker mogelijke Brexit te bekomen. Ook moet er volgens Voka gewerkt worden aan een vrijhandelsakkoord waarbij het VK zo dicht mogelijk aanleunt bij de Europese Unie. “We hebben er beide belang bij dat er een grondig akkoord komt en dat hoge importtarieven zoveel mogelijk vermeden worden.”

 

Voka roept op tot een sereen en constructief debat tussen beide partijen, waarbij de economische belangen primeren. Voka West-Vlaanderen trok in december met APZI (de vereniging van havenondernemingen in Zeebrugge) en een delegatie politici naar Londen voor overleg met het Brexit-team van Theresa May en met vertegenwoordigers van het Britse bedrijfsleven. De komende maanden zet Voka die gesprekken verder. Er wordt ook een tegenbezoek gepland.

 

Een aantal belangrijke cijfers

  • Het Verenigd Koninkrijk is met een omzet van 42 miljard euro de vijfde grootste handelspartner voor Vlaanderen. In 2015 exporteerden we voor 27 miljard euro en importeerden we voor 15 miljard euro.
  • Uit studies blijkt dat Vlaanderen na Ierland en Nederland het meest te verliezen heeft bij de Brexit.
  • Vooral de haven van Zeebrugge is een belangrijke logistieke draaischijf. Jaarlijks worden vanuit Zeebrugge 2,4 mio wagens geëxporteerd, waarvan 24% naar het VK. 10% van alle import naar het VK verloopt via België (we staan daarmee op de tweede plaats, na Duitsland).
  • Voor voeding zijn we de tweede grootste leverancier naar het VK (opnieuw na Duitsland). In de textielsector komt maar liefst 30% van alle Britse import uit Vlaanderen. Beide sectoren zijn dus heel belangrijk voor ons.