Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Onderneming starten: ontdek hieronder de meestgestelde vragen en antwoorden

Onderneming starten: ontdek hieronder de meestgestelde vragen en antwoorden

Algemene vragen

Op welke manier kan ik me laten begeleiden bij de opstart van mijn bedrijf?

Via ons startersproject Bryo focussen we op enthousiast talent met een hoog potentieel en een grote goesting om te ondernemen. Als deelnemer aan Bryo krijg je begeleiding bij alle uitdagingen die op je weg liggen bij de opstart en groei van je eigen start-up. Naast de bijeenkomsten brengen we jou in contact met ervaren ondernemers, experten en potentiële investeerders. Hun feedback op jouw idee, project of start-up helpt je naar het volgende niveau. Met individuele vragen kan je ook steeds terecht bij jouw Bryo coach.

Financieel

Subsidies voor starters?

Eerst en vooral kunnen startende ondernemers vaak een premie krijgen van de stad waar ze gevestigd zijn. In Gent kan een starter een premie van €5.000 bekomen van het OOG via het zogenaamde starterscontract. In Aalst is er een starterscontract die een premie van €3.500 inhoudt. 

Ben je bezig met iets innovatiefs? Dan kan je bij Vlaanderen ook aankloppen voor subsidies voor onderzoeks- en/of ontwikkelingsprojecten. Zo kan je steun verkrijgen voor de kosten van onderzoek, haalbaarheidsstudies, opleidingskosten, advies, strategische aanwervingen en investeringen. Enerzijds is er een subsidie voor onderzoeksprojecten die 50% steun biedt voor projecten van minimum 10.000 euro met een maximum van €25.000. Anderzijds is er ook steun voor ontwikkelingsprojecten van min. 50.000 euro. Hierbij kan je 35% steun verkrijgen met een maximum van 250.000 euro. 

Wanneer je gaat internationaliseren, digitaliseren, innoveren of duurzaam gaat ondernemen, kan je via de kmo-groeisubsidie steun bekomen voor strategische aanwervingen tot €25.000 en het inwinnen van strategisch advies tot €25.000. 

Tenslotte, voor de financiering van aanwervingen, zijn volgende steunmaatregelen interessant. 

Naast subsidies, kan je als starter ook overheidssteun bekomen in je financiering. 

  • Startlening: Een achtergestelde lening tot 100.000 euro voor startende ondernemers met een rentevoet van 3% en een looptijd tot 10 jaar. 

  • WinWinlening: Een fiscaal voordeel voor de privépersoon die geld uitleent aan uw onderneming (fiscale stimulans).  

  • Vriendenaandeel: Een fiscaal voordeel voor de privépersoon die participeert rechtstreeks in uw onderneming (fiscale stimulans).

Een compleet overzicht van alle steunmaatregelen van de Vlaamse overheid vind je hier

Wat is een startlening? En kom ik ervoor in aanmerking? 

Wat is een startlening? En kom ik ervoor in aanmerking? 

De Startlening van PMV is een lening voor startende ondernemers die tot 4 jaar actief zijn als zelfstandige in hoofdberoep. 

De lening kan voor maximum 100.000 euro aangevraagd worden, met een beperking tot 4 keer de eigen inbreng van de ondernemer in het te financieren project. De eigen inbreng zijn nieuwe financiële middelen die de ondernemer inbrengt of inbreng in natura die gewaardeerd is door een bedrijfsrevisor. Verder kan een winwinlening een alternatief zijn voor de eigen inbreng tot maximum 10.000 euro. 

De lening kan gebruikt worden voor de financiering van materiële, immateriële en financiële vaste activa alsook voor oprichtingskosten, werkkapitaal, aanleggen van een voorraad en overname van een handelsfonds. 

Wat niet kan gefinancierd worden zijn onderzoeks- en ontwikkelingskosten. Indien het gaat om een transportbedrijf kan ook geen financiering voor de aanschaf van transportmiddelen gevraagd worden. 

In principe worden geen waarborgen gevraagd aan de ondernemer tenzij PMV hier een concrete motivatie rond heeft. 

De lening is een achtergestelde lening. Dit betekent dat bij vereffening PMV een achtergestelde schuldeiser is en dat hij in de volgorde van schuldeisers achter de gewone schuldeisers komt. Dit achtergesteld karakter heeft een positieve impact op je schuldcapaciteit bij banken. 

De looptijd van de lening kan aangevraagd worden tussen de 3 en 10 jaar. Standaard krijg je daarbij 1 jaar uitstel van kapitaalaflossing. 

De interestvoet is vast en bedraagt 3,5%. 

De voornaamste criteria 

De criteria om in aanmerking te komen met je onderneming voor dergelijke lening zijn 

  • De ondernemer en zijn eventuele medevennoten zijn maximum 4 jaar actief als zelfstandige in hoofdberoep. 

  • De ondernemer is op het moment van de aanvraag zelfstandige in hoofdberoep. 

  • De vennootschap is geen onderneming in moeilijkheden en heeft geen negatief eigen vermogen. 

  • Er is een eigen inbreng van minstens 1/4e van het gevraagde bedrag. 

  • De ondernemer heeft een uitgewerkt business en financieel plan. 

  • Het financieel plan toont een terugbetalingscapaciteit aan. 

Aanvraag 

Om de aanvraag in te dienen moet je beschikken over een concreet business en financieel plan (in de format die PMV vooropstelt). 

Deze zullen geëvalueerd worden op basis van professionaliteit, realistische cijfers, terugbetalingscapaciteit, kennis en ervaring van de ondernemer, kwaliteit van het marktonderzoek, de marktbenaderingstrategie, de juridische structuren en aandachtspunten, de concurrentie-analyse,… 

Een aanvraagprocedure duurt gemiddeld 2 maanden. 

Verder vind je hier alle informatie, alsook de aanvraagdocumenten. 

Voka-leden kunnen een startlening indienen via Voka. Wij geven je in dat geval het nodige advies en feedback over je aanvraag en dienen de documenten in bij PMV. 

Ik wil een zaak opstarten, hoe pak ik dit aan?

Xerius heeft een volledige startergids uitgewerkt over hoe je moet starten met ondernemen en welke stappen je moet zetten om zelfstandige te worden. Bekijk hier hun startergids.

Je kan daarnaast ook steeds terecht bij onze Bryo trajecten. Via ons startersproject Bryo focussen we op enthousiast talent met een hoog potentieel en een grote goesting om te ondernemen. Als deelnemer aan Bryo krijg je begeleiding bij alle uitdagingen die op je weg liggen bij de opstart en groei van je eigen start-up. Naast de bijeenkomsten brengen we jou in contact met ervaren ondernemers, experten en potentiële investeerders. Hun feedback op jouw idee, project of start-up helpt je naar het volgende niveau. Met individuele vragen kan je ook steeds terecht bij jouw Bryo coach.

Niet gevonden wat je zoekt?

Stel hier jouw vraag