Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • “Samen groeien, mét impact” – Voka Voorzitterswissel in teken van verbinding

“Samen groeien, mét impact” – Voka Voorzitterswissel in teken van verbinding

  • 22/11/2022

‘Verbinding’, zowel in de maatschappij als binnen Voka, vormde de rode draad tijdens het voorzitterschap van Wouter De Geest de afgelopen vier jaar. Diezelfde ‘verbinding’ was ook voelbaar tijdens de Voka Voorzitterswissel eergisteren in Maison de la Poste. De uittredend voorzitter werd er uitgezwaaid met veel dank voor zijn inzet en verdiensten. De meer dan driehonderd genodigden konden ook kennismaken met de kersverse Voka-voorzitter Rudy Provoost. Het werd een warme avond vol mooie en verrassende momenten.
 

Herbekijk de aftermovie

Dat het voorzitterschap van Wouter De Geest een bewogen periode was, is het minste dat er gezegd kan worden. Als een ware kapitein moest hij de afgelopen jaren ondernemend Vlaanderen door heel wat crisissen loodsen. Toch slaagde de voorzitter erin om ook een plan uit te tekenen voor de toekomst: het Plan Samen Groeien, met gezonde en gedeelde groei als ankerpunt.

Verbinding en excellentie

Terecht dus dat heel wat prominenten tijdens de Voka Voorzitterswissel hun lof over het voorzitterschap uitspraken. Erevoorzitter Urbain Vandeurzen beet de spits af met een laudatio.  “Als Voka-voorzitter moet je niet alleen leidinggeven en inspireren, maar ook resultaten boeken”, klonk het. 

Urbain Vandeurzen


Daarna was het de beurt aan premier Alexander De Croo en Vlaams minister-president Jan Jambon om  terug te blikken. Jan Jambon wees onder meer naar het werk dat Wouter De Geest heeft verricht in het Relancecomité dat mee leidde tot het plan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse regering. 

Decroo en Jambon

De premier omschreef Wouter dan weer als iemand die steeds heel opbouwend is, steeds pusht naar de top, maar ook streng kan zijn wanneer het nodig is. Aan de opvolger van Wouter, Rudy Provoost, gaf hij de boodschap mee dat je pas echt vooruit kunt als je mensen met andere ideeën kan overtuigen. “Dan kun je echt impact hebben.” 

Verjonging en vervrouwelijking

Kenmerkend voor Wouter De Geest tijdens zijn voorzitterschap was ook zijn warm hart voor jong ondernemerschap. Hij zorgde voor een verjonging en vervrouwelijking van de raad van bestuur van Voka en steunde en adviseerde jonge ondernemers. Ook zij werden vertegenwoordigd op het podium met Jorik Rombouts (CEO Rombit Group), Anneleen Vander Elstraeten (managing partner Four & Five) en Dewi Van De Vyver (bestuurder Voka vzw). Voor elk van hen speelde Wouter De Geest een belangrijke rol als coach en inspirator. Dewi dankt Wouter om meer vrouwen aan te stellen in het bestuur van Voka. 

Jongeren

Motor

Wouter De Geest zelf had ook een afscheidswoord klaar. “Ik geloof dat ondernemingen de motor zijn. Waar Voka zorgt voor de juiste verbindingen, zorgen onze ondernemingen voor vooruitgang. Dat is wat we bedoelen met ‘samen ondernemen, samen groeien’.” Hij dankte ook uitdrukkelijk het team van Voka die hem tijdens zijn voorzitterschap altijd ondersteund heeft, waarna hij de Voka-medewerkers mee op het podium riep.

Wouter De Geest

 

Waar Voka zorgt voor de juiste verbindingen, zorgen onze ondernemingen voor vooruitgang.

Wouter De Geest

Gastvrouw Bieke Ilegems had nog een verrassing in petto. In een videoboodschap zwaaide ook Willy Sommers Wouter De Geest (die fan is) uit, waarna twee zangeressen en alle Voka-medewerkers op het podium  live ‘Als een leeuw in een kooi’ inzetten. Wouter De Geest was zichtbaar ontroerd door zoveel enthousiasme en warmte. De verbinding waar hij zo voor stond werd op deze manier echt tastbaar.

Zingen

Als dank voor al zijn inspanningen tijdens zijn voorzitterschap, mocht hij uit de handen van gedelegeerd bestuurder van Voka Hans Maertens ook een geschenk ontvangen. De zeefdruk ‘The Conversation’ van Luc Tuymans. Hans Maertens: “Want conversatie, de hand uitreiken naar anderen, is altijd een van je sterktes geweest.”

Rudy Provoost, nieuwe voorzitter

Dan was het tijd om de voorzittersfakkel officieel over te dragen aan de kersverse nieuwe voorzitter Rudy Provoost. Hij kan stoelen op een rijke ervaring als topman, bestuurder en voorzitter bij verschillende ondernemingen in binnen- en buitenland. Ervaring die hij zal nodig hebben om alle uitdagingen – zoals een recessie – aan te gaan, én met de verkiezingen in aantocht. 

Rudy Provoost: “Waar ik als Voka-voorzitter naar wil streven, is blijvende economische en maatschappelijke impact. Daar wil ik de komende drie jaar samen hard aan werken.” 

Rudy Provoost

 

Waar ik als Voka-voorzitter naar wil streven, is blijvende economische en maatschappelijke impact.

Rudy Provoost

In zijn maidenspeech zei Rudy Provoost ook nog dat Voka drie belangrijke taken heeft: belangen behartigen, bruggen bouwen en krachten bundelen. “Na alle gesprekken die ik de afgelopen weken met mensen binnen en buiten de organisatie heb gevoerd, ben ik er meer dan ooit van overtuigd dat we met Voka het draagvlak en de slagkracht hebben om economische en maatschappelijke impact te hebben. We reiken de hand naar de politiek om als volwaardige partner mee onze verantwoordelijkheid te nemen om de grote socio-economische uitdagingen samen aan te pakken.”

De nieuwe voorzitter nodigde het publiek alvast uit op de Voka Nieuwjaarsreceptie op 9 januari in de Brusselse Bozar waar hij de kernthema’s en speerpunten voor Voka in 2023 verder zal toelichten.

Bekijk de fotoreportage op Flickr

Bekijk de fotoreportage op Flickr
imu - vzw - scholtz
imu - vzw - obd3