Skip to main content
  • Voorkom fraude met de nieuwe Voka Wijzer

Voorkom fraude met de nieuwe Voka Wijzer

  • 06/10/2017

Elke dag worden bedrijven geconfronteerd met fraude, vaak ook intern. Toch zijn veel ondernemers zich niet bewust van de gevaren van fraude. Daarom schreef Voka, in samenwerking met EBBEN Partners en advocatenkantoor Olislaegers & De Creus, een praktische Voka Wijzer voor ondernemers om fraude te voorkomen. Deze week werd in bijzijn van Staatssecretaris voor fraudebestrijding Philippe De Backer de nieuwe Voka Wijzer voorgesteld aan het grote publiek.

“Fraude is een onderschat probleem. Het zijn helaas soms de meest trouwe en loyale medewerkers die fraude plegen”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. Hij deed deze uitspraak ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe Voka Wijzer. De Voka wijzer lanceringnieuwe Voka Wijzer staat vol tips en tricks over hoe bedrijven fraude kunnen verhinderen. “Gemiddeld duurt fraude in een bedrijf anderhalf tot twee jaar en kost het op jaarbasis 5 procent van de omzet”, aldus Hans Maertens. “Dat zijn enorme cijfers. Daarom kan het belang van goede voorlichting niet onderschat worden.” 

In samenwerking met Ebben Partners heeft Voka nu dus een anti-fraudegids op de markt gebracht. “Met de Wijzer willen we vooral het taboe rond fraude doorbreken. Er wordt vandaag de dag nog te weinig over gesproken.”, zo zegt Sonny Luypaert, één van de auteurs van de gids. Ook Staatssecretaris Philippe De Backer was aanwezig tijdens de voorstelling van de Voka Wijzer. “Interne bedrijfsfraude schaadt net zoals sociale fraude ons bedrijfsleven", aldus Philippe De Backer "Deze studie van Voka brengt de verschillende vormen van fraude mooi in kaart. Het is ook een nieuw Voka wijzerperspectief op hoe het bedrijfsleven en de overheid zouden kunnen samenwerken om tegelijkertijd interne bedrijfsfraude en sociale fraude aan te pakken.”

Tijdens de lancering werden, naast de voorstelling van de gids, ook enkele cases van fraude aandachtig besproken. Met die cases willen de auteurs aantonen dat er veel meer vormen van fraude bestaan dan enkel en alleen geldfraude. Wilt u meer weten over welke cases het gaat, lees dan hier de Voka Wijzer. 

Daarnaast is er ook een zelftest waar bedrijven kunnen meten hoe ‘fraudeveilig’ ze zelf al zijn. U kan de zelftest ook online invullen.

 

Contactpersoon

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant