Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Vlaams-Brabant
  • Vlaamse regering investeert 6 miljard euro ​in infrastructuurwerken in Vlaams-Brabant

Vlaamse regering investeert 6 miljard euro ​in infrastructuurwerken in Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant
  • 15/07/2025

De Vlaamse regering heeft het investeringsprogramma Mobiliteit en Openbare Werken voor de komende jaren goedgekeurd. “De 6 miljard euro voor grote infrastructuurwerken in Vlaams-Brabant is essentieel voor de verdere economische ontwikkeling van deze provincie”, reageert gedelegeerd bestuurder Kris Claes van Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.

Met het Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) heeft de Vlaamse regering maandagavond laat haar belangrijkste dossier voor het politieke reces beslist. Dat programma legt de investeringen vast die de zeven entiteiten van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken de komende jaren doen in grote infrastructuurprojecten voor personen- en vrachtverkeer, openbaar vervoer, fietsen, binnenvaart en waterbeheersing. Concreet gaat het om 2,2 miljard euro per jaar voor nieuwe projecten en onderhoud van bestaande infrastructuur. “We zijn tevreden dat deze Vlaamse regering het economische belang van Vlaams-Brabant in het GIP heeft gevalideerd”, zegt Kris Claes.

De belangrijkste projecten die voor Vlaams-Brabant op de rails zijn gezet, zijn:

  • Ring rond Bussel: de Vlaamse overheid wil de Ring rond Brussel (R0) moderniseren en uitbreiden. Naast een betere doorstroming van het verkeer, staan veiliger verkeer en meer ruimte voor openbaar vervoer en fietsinfrastructuur centraal. Voor die werken wordt de komende 15 jaar maar liefst 4,8 miljard euro voorzien.
  • Luchthaventram: de luchthaventram is een nieuwe verbinding om de luchthaven van Zaventem via een snel, frequent tramtraject vlotter te verbinden met Brussel en de noordrand. Die lijn moet de luchthaven beter bereikbaar maken met openbaar vervoer en de files op de Haachtsesteenweg verminderen. De lijn moet in 2029 aangelegd zijn. Daarvoor wordt 264 miljoen euro vrijgemaakt.
  • A8 in Halle: De A8 is de snelweg die vanuit Brussel via Halle richting Doornik loopt. Maar in Halle gaat die snelweg over in een gewone weg met kruispunten en verkeerslichten. Daardoor moet het verkeer dwars door woonwijken, wat files, sluipverkeer en onveiligheid veroorzaakt. De Vlaamse regering maakt 600 miljoen euro vrij om dit probleem de komende 15 jaar op te lossen.
  • A12 Londerzeel-Zuid: In Londerzeel-Zuid is er een gevaarlijke gelijkgrondse kruising met verkeerslichten tussen de A12 en de Kerkhofstraat/Londerzeelsesteenweg. Zowel voor het doorgaand verkeer als voor lokale weggebruikers is er onvoldoende capaciteit, met files en ongevallen als gevolg. De Vlaamse overheid voorziet 90 miljoen euro om dit kruispunt tegen 2040 conflictvrij te maken.
    Toch is er ook minder goed nieuws. De plannen voor de aanleg van de sneltram A12 voor een snelle verbinding tussen Willebroek en Brussel-Noord, zijn gesneuveld.

“Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant betreurt dit. Samen met de luchthaventram was deze A12-tramlijn een onderdeel van het Brabantnet en een cruciale schakel in de herinrichting van de Ring rond Brussel.”


Naast de langetermijnplanning (tot 2040) heeft de Vlaamse regering ook de concrete investeringsbudgetten voor de periode 2025-2027 minutieus vastgelegd. In Vlaams-Brabant gaan die naar een 60-tal projecten. “Deze projecten kunnen samen rekenen op zo’n 650 miljoen euro Vlaams geld. Nu deze middelen zijn vastgelegd, komt het erop aan om deze projecten zo snel mogelijk uit te voeren. Een verbeterde infrastructuur is essentieel voor de verdere economische ontwikkeling van deze provincie. Want wat goed is voor Vlaams-Brabant, is ook goed voor heel Vlaanderen”, besluit Kris Claes.

Contactpersoon

Yves Lambrix

Directeur Belangenbehartiging

Motionmakers
Unifiedpost Group partnerlogo
Akkodis
Bofidi
brussels airport
Propaganda
BMW Juma Leuven - Mechelen
ING
SDWorx
Premed