Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Scouting 4.0 - Smart logistics: kijk binnen bij topbedrijven
Voka Traject

Scouting 4.0 - Smart logistics: kijk binnen bij topbedrijven

Logistiek en Transport

Digitalisering, automatisering, gebruik van data en autonome voertuigen... je weet vast wel wat nodig is om je logistieke processen te transformeren. Maar hoe pak je dat nu aan?

Dát je moet transformeren is intussen wel duidelijk: de krappe arbeidsmarkt, milieuproblematiek en mobiliteit zetten de groei van logistiek immens onder druk. Kijk daarom binnen bij 6 topbedrijven die deze noodzakelijke transformatie doorgemaakt hebben. Leer van hen hoe jouw onderneming de transitie kan inzetten en zo de uitdagingen van vandaag én morgen het hoofd kunt bieden.

Logistiek = cruciaal

 • 35.000 jobs in logistiek in Vlaams-Brabant
 • +9% van het BBP komt uit logistiek
 • €10,9 mld. de toegevoegde waarde van logistiek in Vlaanderen

Duidelijke focus: transformatie

Hoe pakten de grote namen uit de logistieke sector hun transformatie aan? Wat hebben ze veranderd? Hoe ging het personeel hiermee om? Wat zijn de resultaten? Wat zouden ze anders aanpakken en van welke beslissingen hebben ze spijt dat ze ze niet eerder hadden genomen?

Deze en andere vragen komen aan bod in dit traject. Je bezoekt 6 bedrijven die een transformatieproces ondergaan of -gingen. Bij elk bezoek krijg je een interactieve rondleiding en uitleg over de verschillende processen, de opzet en valkuilen. Zo koppelen we de praktijk aan de theorie. Na de rondleiding is er de mogelijkheid om te netwerken en te genieten van een hapje en drankje.

Inhoud van de sessies

Elke sessie ben je te gast bij een andere onderneming die uitblinkt in innovatieve en slimme logistieke processen. Zij delen hun best practices en valkuilen met jou zodat jij met een voorsprong zelf aan de slag kunt gaan!

logo's scouting 4.0

Sessie 1 - Innovatie in slimme logistiek (DHL Innovation Center)

Ervaar de nieuwste trends en oplossingen in logistiek door hands-on interactie met exposities in het DHL Innovation Center. Tijdens de rondleiding leggen we de focus op technologieën zoals robotica, Internet of Things en Artificiële Intelligentie. 

Locatie: DHL Innovation Center (Junkersring 55, 53844 Troisdorf, Duitsland)

Inbegrepen:

 • Vervoer met bus
 • Business lunch 
 • Bites & drinks tijdens de terugrit
Sessie 2 - Digitalisering-Automatisering van een verpakkingslijn (Duracell)

Om het oerwoud aan papieren, softwarepaketten en excelsheets te reduceren, besloot Duracell een zelf ontwikkelde productiesoftware (CPMS 3) te installeren op de werkvloer. Daarnaast werden ook automatisch geleide voertuigen of AGV’s ingezet in het magazijn. Nadruk lag op activiteiten met een lage toegevoegde waarde, met name de eenvoudigste vorkheftruckbewegingen van een punt A naar punt B. De stap was niet evident, maar na een leerproces zijn AVG's intussen geïntegreerd in het proces én bleek het een game changer in het efficiënter maken van de logistieke activiteiten van Duracell.

Locatie: Duracell Solutions BVBA (Schaliehoevestraat 12, 2220Heist-Op-Den-Berg)

Inbegrepen:

 • Bites en drinks tijdens het netwerkmoment
Sessie 3 - Drones & data (SES Vanderhave)

Drones bieden veel aan de maakindustrie en logistiek. Dagelijks komen daar nog nieuwe toepassingen bij. Enkele voorbeelden van wat er mogelijk is: inventarisatie in magazijnen; vervoer van medicijnen; kleine pakketjes en eten; precisielandbouw; inspecties van objecten of gebouwen...

In deze sessie spitsen we ons toe op enkele praktische toepassingen. 

Locatie: SES Vanderhave (Industrieparkt 15, 3300 Tienen)

 

Inbegrepen:

 • Bites en drinks tijdens het netwerkmoment
Sessie 4 - Innovatie in supply chain (Colruyt)

Op bezoek bij het distributiecentrum van Collect & Go van Colruyt. Deze sessie spitst toe op SDV’s (Self Driving Vehicules). Dit zijn automatische voertuigen die geen menselijke tussenkomst vereisen (dankzij sensoren, camera's en artificiële intelligentie). De toepassingen van deze technologie zijn groot. Ze kunnen gebruikt worden in stockage, productie en picking. Bovendien biedt het een tal aan voordelen; van productiviteitsverhoging en meer veiligheid voor medewerkers tot tijd -en geld besparing. 

Locatie: Colruyt Collect&Go distributiecentrum (Weversstraat 29, 1840 Londerzeel)

 

Inbegrepen:

 • Bites en drinks tijdens het netwerkmoment
Sessie 5 - Duurzame en slimme logistiek (Ziegler)

Duurzaamheid is een thema die enorm in belang is toegenomen, ook binnen de logistiek. Ziegler zal je daarom onderdompelen in boeiende cases over topics zoals cargo bike, autonome voertuigen en CO2-loze last mile delivery, scanning van stock door drones in magazijnen.

Locatie: Ziegler HQ (Vilvoordsesteenweg 11, 1120 Brussel)

 

Inbegrepen:

 • Bites en drinks tijdens het netwerkmoment
Sessie 6 - Digitale keten (Port of Antwerp)

Je bezoek het Havenhuis in de Port of Antwerp en ontdekt hoe zij met The Way Forward een community oprichtten die onderzoekt hoe de ketenprocessen in de haven gedigitaliseerd kunnen worden. Welke initiatieven namen ze al en hoe lopen ze?

Locatie: Port of Antwerp

 

Inbegrepen:

 • Bites en drinks tijdens het netwerkmoment

Voor wie is dit traject?

Supply Chain Managers, Warehouse Managers, IT-managers, Procurement Managers, Innovation Managers, Logistieke Managers, Plant Managers en bedrijfsleiders van bedrijven die hun globale logistieke keten willen digitaliseren/automatiseren. 

Adviesverlenende diensten-, service- en consultancy bedrijven kunnen niet deelnemen.
 

Met de steun van

logo's

Contactpersoon

Melissa Sente

Adviseur Digitalisatie & Innovatie

Wanneer

Prijs

1.000 euro (excl. btw) voor het hele traject

Deze prijs is mogelijk dankzij de financiële steun van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen via het programma ‘Samen voor sterk ondernemen’.

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Concurrenten van gastbedrijven kunnen geweigerd worden voor desbetreffende bedrijfsbezoek.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen en/of op de kanalen van de gastbedrijven kan worden gebruikt.

Lees hier onze annulatievoorwaarden.

Dyls februari2024
Proximus