Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

ENA: Investeer in bedrijfsruimte aan Albertkanaal

Sinds 2004 worden via het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA) nieuwe bedrijventerreinen ontwikkeld of opgewaardeerd aan het Albertkanaal. De Vlaamse regering heeft afgelopen legislatuur echter meer ENA-gebieden geschrapt dan dat er zijn bijgekomen. Opnieuw verdween er potentieel industriegebied aan het water zonder dat dit elders gecompenseerd werd. Dat is een zoveelste gemiste kans voor economische ontwikkeling.

DIT VRAAGT VOKA - KvK LIMBURG:

  • Vanuit Voka – KvK Limburg vragen wij de Vlaamse regering om de nodige bedrijventerreinen te realiseren en bestaande ENA-dossiers te versnellen om zo de investeringen die werden gedaan in de optimalisatie van het Albertkanaal maximaal te laten renderen.

  • Een optie is bijvoorbeeld de Insteekhaven Lummen. Deze industriezone van 62 hectare is al jaren rond de voormalige kolenhaven van Zolder gelegen. Slechts 35% van die zone wordt momenteel effectief ingenomen. Op Genk-Zuid en Albertknoop Lanaken liggen ook nog opportuniteiten. Het is cruciaal dat de strategisch gelegen terreinen van Sappi een nieuwe economische invulling krijgen. Het is belangrijk dat er voldoende watergebonden bedrijventerreinen zijn om ook transport via het Albertkanaal duurzaam te versterken en zo bij te dragen aan de modal shift.

  • Ook zones die niet direct maar wel aanpalend aan het kanaal liggen, moeten worden bekeken als mogelijke uitbreiding voor bedrijventerreinen.

  • Als industriegrond geschrapt wordt, moet deze onmiddellijk elders gecompenseerd worden.

Directeur Jonas De Raeve over Economisch Netwerk Albertkanaal

Contactpersonen

Menno Van Gemeren

Senior adviseur belangenbehartiging

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging

Philippe Reyners

Adviseur Belangenbehartiging