Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Voka inspireert, innoveert en internationaliseert mee via Smart Hub Vlaams-Brabant

Voka inspireert, innoveert en internationaliseert mee via Smart Hub Vlaams-Brabant

  • 20/03/2018

smart hub 01Smart Hub Vlaams-Brabant is in een nieuw jasje gestoken en zet meer dan ooit in op innovatie en internationalisering. Deze thema’s stonden dan ook centraal op het lanceringsevent van 8 maart 2018, waar ruim 250 deelnemers zich lieten inspireren door de tien workshops. Smart Hub Vlaams-Brabant is een initiatief van Provincie Vlaams-Brabant, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, KU Leuven en POM Vlaams-Brabant.

 

Gedeputeerde Marc Florquin opende het event en gaf uitleg bij de vernieuwde werking van Smart Hub Vlaams-Brabant. Koen Debackere, general manager van KU Leuven, schetste vervolgens het belang van een sterk ecosysteem voor succesvolle innovaties en start-ups. Aansluitend lichtte Peter van Biesbroeck, directeur van VOKA Vlaams-Brabant, de meerwaarde van innovatie en samenwerking voor bedrijven toe aan de hand van concrete realisaties van Smart Hub Vlaams-Brabant.

De tien thematische workshops inspireerden de deelnemers om aan hun eigen succesverhaal te beginnen. Op de aansluitende netwerkreceptie werden alvast de eerste stappen gezet naar nieuwe, innovatieve samenwerkingen. Snuif de volledige sfeer van het event op via onze aftermovie.

 

Lanceringsevent Smart Hub Vlaams-Brabant from Smart Hub Vlaams-Brabant on Vimeo.

Inspirerende workshops

smart hub 06De werking van Smart Hub Vlaams-Brabant focust zich op de vijf speerpuntsectoren Health, Food, Logistics, Cleantech en Creativity. Tijdens het lanceringsevent werden voor elk van deze clusters twee workshops gegeven, waarin projecten en succesverhalen uit de verschillende sectoren in de verf werden gezet.

  • Voor Health kwam Mieke Nieuwdorp het Care Living Lab InnovAge voorstellen, de zorgproeftuin waarin bedrijven, in samenwerking met de eindgebruikers, innovatieve zorgoplossingen kunnen uittesten in een realistische context. imec gaf tijdens de tweede workshop duiding bij i.Change, het onderzoeksprogramma dat technologie innovatief toepast in de gezondheidssector door op basis van sensoren en data science een digitale coach te ontwikkelen voor een gezonder leven. (presentatie imec)
  • Met unieke verhalen over hun innovatieve projecten vertegenwoordigden MeBioS en Citrique Belge de Food-cluster. De afdeling MeBioS aan de KU Leuven ontwikkelt sensoren voor toepassingen in de agro-voedingssector en de medische sector en besprak tijdens hun workshop drie toepassingen van sensortechnologieën. Citrique Belge, de Tiense citroenzuurproducent, ging tijdens zijn workshop in op het belang van open innovatie en regionale samenwerking. (presentatie MeBioS)
  • smart hub 04XPRT & Air Cargo Belgium mochten de aftrap geven in de Logistics-cluster. XPRT kwam toelichten hoe een technologie rond ‘eye movement’ gebruikt wordt voor de screening en opleiding van piloten. Air Cargo Belgium ging dieper in op hun vijfjarenplan waarmee ze de nood aan digitalisering en innovatie op de vrachtluchthaven concreet aanpakken. In een tweede workshop kwam Delhaize duiding geven bij de ‘biertrein’, een succesvol samenwerkingsverband tussen Delhaize en Inbev met economische en ecologische voordelen. (presentatie XPRT en Air Cargo Belgium)
  • Groene energie is hip, dat maakten de workshops uit de Cleantech-cluster duidelijk. Een elektrische wagen aanschaffen of de fiets nemen klinkt goed, maar toch zijn er nog enkele drempels te overbruggen. Volta besprak concreet de uitdagingen van de laadinfrastructuur van elektrische wagens, Velo vzw ging vervolgens uitvoerig in op het bedrijfsfietsproject, een totaalservice voor bedrijven, en de Provinciale Fietstest, die werknemers verleidt om vaker de fiets te nemen. (presentatie Volta en de fietstest)
  • smart hub 05Ook in de creatieve sector zitten ze niet stil in Vlaams-Brabant. PRG België, een technologieleverancier voor evenementen, is uitgegroeid tot een internationaal succesvol bedrijf. Hoe die evolutie verlopen is kwamen ze met veel plezier vertellen tijdens de eerste Creativity-workshop. Vervolgens stelde productdesignbedrijf Comate de isokinetische fietsopstelling voor profwielrenners voor, het resultaat van een succesvolle samenwerking met Bakala Academy. (presentatie PRG België)

Tijdens de netwerkreceptie konden deelnemers verder inspiratie opdoen via de drie clusteropstellingen en de Europa-stand over de focusregio's. Het MeBioS-team stond paraat om alles over sensortechnologieën uit te leggen aan de bezoekers. Ook Comate stond na zijn workshop klaar voor extra demonstraties met de isokinetic bike. Altreonic stelde in zijn opstelling het KURT platform voor, een modulair platform om elektrische voertuigen te ontwerpen. De KURT-H1 e-vehicle, een klein elektrisch voertuig dat patiënten en bezoekers door het universitaire ziekenhuis van Leuven vervoert, is een eerste concrete toepassing binnen dit project.

Op www.smarthubvlaamsbrabant.be of in de digitale brochure kan je alles nalezen over de werking van Smart Hub Vlaams-Brabant. Voor vragen kan je altijd terecht bij Kristien Depraetere via kristien.depraetere@voka.be.

Flickr foto's Smart Hub Vlaams-Brabant
Proximus