Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Bedrijfsovernames, het klinkt als muziek in de oren van PFL Group

  • 08/11/2023

In 1982 begon Dominic De Gruyter zijn avontuur in de audiovisuele wereld. Hij runde een bedrijf dat geluidsversterking verzorgde voor bands en had de kans om met deze artiesten de wereld rond te reizen. Het was een leerrijke tijd, maar de combinatie met een groeiend gezin van drie kinderen maakte het uitdagend. Toen heeft hij besloten om een andere weg in te slaan. In 1998 was het moment waarop PFL werd geboren, en dat is nu alweer 25 jaar geleden. Wat begon als een eenmanszaak, is geleidelijk uitgegroeid tot een team van toegewijde professionals. 


Van uitdaging naar opportuniteit  

Mijn werk voelde nooit aan als 'werken'; het was altijd meer een hobby dan iets anders. Maar een cruciaal keerpunt in mijn carrière kwam toen mijn gezin geconfronteerd werd met een zware tegenslag, kanker. Op dat moment was het voor mij van belang om er helemaal te zijn voor mijn gezin. Daarom heb ik toen besloten om op zoek te gaan naar iemand die tijdelijk mijn bedrijf kon leiden. Na een grondige zoektocht en enkele gesprekken met een concullega, besloot ik zijn bedrijf over te nemen, wat achteraf gezien een bijzonder succesvolle zet bleek te zijn om mij niet alleen te ontzorgen in deze periode, maar ook als bedrijf te groeien. De synergie die ontstond na deze eerste overname, was veel sterker dan ik had verwacht. Het was niet slechts 1+1=2, maar eerder 4, of zelfs meer.  

Succes smaakt naar meer  

Dit succes smaakte naar meer, en we herhaalden het proces met een derde bedrijf. Onder de vlag van de PFL Group begonnen we audio, licht en video te combineren, waardoor we een compleet pakket konden aanbieden aan onze klanten. Het team groeide gestaag en er kwam meer en meer expertise over de vloer. Toen we een vierde partner verwelkomden bracht deze ons naar nieuwe hoogtes. We verhuisden naar het hoofdkantoor in Beerse, een belangrijke investering om verdere groei mogelijk te maken.  

De symfonie van evenwicht  

Natuurlijk brengt groei altijd uitdagingen met zich mee. Daarom besloten we een strategische oefening te doen bij Voka om ervoor te zorgen dat ons team dezelfde richting opging. De strategische planning voor de komende 5 tot 10 jaar was van cruciaal belang om onze groei duurzaam voort te zetten.  

"Ons succes berust op het creëren van afzonderlijke expertengroepen voor elke discipline, waardoor we een uitgebreide service aan onze klanten kunnen bieden. Dit hebben we te danken aan onze strategische overnames.”  

Om ons bedrijf optimaal te laten draaien, hebben we dan ook afzonderlijke expertengroepen opgericht voor elke discipline. Dit stelde ons in staat om een volledige service te bieden aan onze klanten. We keken ook naar de ontbrekende schakels in ons aanbod en deden heel wat overnames om deze gaten te vullen. Dit omvatte onder andere de overname van een congrescentrum, de integratie van 3D-ontwerpers voor zaalconfiguraties, VR, AR en augmented reality voor het versterken van reclamecampagnes.  

Corona, een geluk bij een ongeluk

Een onverwachte wending deed zich voor met de opkomst van multi-hub meetings, waarbij evenementen en vergaderingen wereldwijd georkestreerd kunnen worden. Hoewel dit concept aanvankelijk niet veel bijval kreeg, bracht de komst van de COVID-19-pandemie een onverwachte opportuniteit. Onze jarenlange ervaring en de plotselinge vraag naar online evenementen betekende een sterke groei voor PFL Group, die deze groei effectief wist te benutten.  

Onze interne sleutel tot succes was de oprichting van de PFL Academy, met als doel al onze medewerkers intern om te scholen tot online specialisten in deze uitdagende tijden. Dit maakte het mogelijk om snel in te spelen op de vraag naar online evenementen. Bovendien richtten we instapklare studio's op in verschillende steden om bedrijven in staat te stellen wereldwijd te connecteren, belangrijk in tijden waarin live evenementen niet mogelijk waren.  

Luisteren en ontzorgen  

Ik benadruk het belang van het goed luisteren naar de wensen en behoeften van onze klanten, wat de basis vormt voor het 'ontzorgen' van hen, een kernprincipe van PFL Group. Deze benadering werd ook toegepast bij bedrijfsovernames, waarbij we de waarden van de overgenomen bedrijven nauwkeurig afstemden op onze eigen waarden en normen. We boden de overgenomen bedrijven een jaar de tijd om zich te vestigen voordat we de synergie opnieuw evalueerden. Een keuze die voldoende vrijheid laat om optimaal te kunnen samenwerken.  

Voor mij is het persoonlijk van het grootste belang om het over te nemen bedrijf goed te kennen en ervoor te zorgen dat hun waarden en normen overeenkomen met die van ons.

Dominic De Gruyter, PFL Group

Overnemen kan je leren  

Ten eerste is het voor mij persoonlijk van belang om het over te nemen bedrijf goed te kennen en ervoor te zorgen dat hun waarden en normen overeenkomen met die van ons. Er zijn veel positieve aspecten aan een overname, maar er zijn ook uitdagingen. Duidelijkheid brengen is dan een absolute aanrader.  

Vervolgens is goede communicatie cruciaal, maar niet altijd even evident. Iedereen wil veel te vaak 'snel, snel, snel', maar even stilstaan bij de situatie doet wonderen om de verdere relatie goed uit te bouwen.  

Tot slot is een portie geluk hebben natuurlijk mooi meegenomen, maar als het tegenslaat, mag je je vooral niet laten kennen. Soms denk je 'met wat ben ik bezig', maar ervoor blijven gaan en de moed niet laten zakken is de boodschap. Blijf de positieve dingen zien, laat je omringen door de juiste mensen en dan kom je er wel.  

"In de afgelopen jaren hebben we meerdere overnames gedaan, en ons voornaamste doel is nu om deze verworven bedrijven te versterken en een solide fundament te leggen, zodat we met vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken."  

Afremmen om dan te versnellen  

We hebben de laatste jaren heel wat overnames gedaan en dat willen we vooral consolideren, een stevige basis vormen om dan terug naar de toekomst te kijken. Mijn succesverhaal is er één van groei, overnames, en het omarmen van nieuwe kansen. Met als uiteindelijk doel om binnen vijf jaar de meest duurzame audiovisuele leverancier in Europa te worden. Onze recente vestiging in Barcelona getuigt van onze inzet voor duurzaamheid en klantenservice. 

Denk je ook aan overnemen of overlaten?

Voka Transitio is een opleidingstraject dat bedrijfsleiders voorbereidt op de overdracht van hun onderneming, zowel aan familieleden als aan externe kopers.

Ontdek Transitio

In samenwerking met VLAIO, Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.

imu - vzw - Altez
Proximus
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - Uzbrussel