Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Overdracht van vader op dochter: een verhaal van vertrouwen

  • 10/11/2023

Extrade is het resultaat van meer dan 20 jaar toewijding van oprichter Patrick Hermans aan de transportsector. Gestart in 1991 als pionier in temperatuurgecontroleerd transport, verkocht hij in 2004 zijn bedrijf om vervolgens als freelance logistiek manager te werken. Het verlangen naar ondernemerschap bracht hem weer terug, resulterend in Extrade: EXpres TRansport en DEdicated. Zijn dochter Jade trad in 2019 toe tot het bedrijf, en nu zijn ze intensief bezig met de bedrijfsoverdracht. 

 

Efficiëntie en persoonlijk contact

"Express en dedicated zijn binnen de transportservice altijd te waarborgen," benadrukt de Jade. "Wij streven ernaar om binnen het uur bij een klant te zijn. Ook al weten klanten verder weg dat het iets langer zou kunnen duren, ze hebben de zekerheid dat het bij ons tot in de puntjes geregeld is."

Het onderscheidende element van Extrade ligt in het feit dat ze bewust kleiner zijn dan de grote spelers op de markt. "Directe communicatie is cruciaal. Als klanten bellen, hebben ze meteen contact met mij, de planner of mijn vader. Korte lijnen stellen ons in staat om snel te schakelen en uitstekende service te bieden. We zijn niet de goedkoopste, maar ons transportbedrijf staat voor garantie en flexibiliteit."

Duurzame groei

Met een warme glimlach vertelt ze over de familiebanden binnen Extrade. "Mijn moeder is in 2017 ingestapt, en ikzelf heb in 2019 de beslissing genomen om mijn ouders te vergezellen. Oorspronkelijk lag mijn interesse in marketing & communicatie, maar de drang om ons familiebedrijf verder te laten groeien, leidde tot mijn keuze als enig kind om deel uit te maken van deze ondernemersreis."

Op dit moment bevindt Extrade zich in het proces van bedrijfsoverdracht. Het bedrijfstraject 'familio' bij Voka – Kamer van Koophandel Limburg speelde hierin een cruciale rol. "We zijn bezig met het operationele om alles draaiende te houden, maar we vergaten te praten over zaken die de duurzaamheid van onze organisatie, de bedrijfsoverdracht, waarborgen."

"Het traject heeft ons dan ook bewust gemaakt van de vele mogelijkheden binnen bedrijfsoverdracht. Het is essentieel om rond de tafel te zitten en de zaken onder de loep te nemen. Een specifiek moment hiervoor uitkiezen is belangrijk, ook al werken we de hele dag samen."

Vrouw in een mannenwereld

‘Als dochter van’ deelt Jade haar ervaring als vrouw in een mannenwereld. "Ik ben geleidelijk aan taken gaan oppakken en kreeg positieve feedback van de medewerkers. Het blijft een mannenwereld, dus ik heb geleerd om mijn mannetje te staan en de ingesteldheid 'go with the flow' in mijn achterhoofd te houden."

Stelling 1 : Voor een bedrijfsoverdracht moet je minimaal 3-5 jaar uittrekken

"Voor een familiebedrijf als het onze is een bedrijfsoverdrachtsproces van 3-5 jaar geen uitzondering," onthult ze. "Een jaar geleden zijn we gestart, en we zitten nog volop in het proces. Het zal pas in 2025 helemaal staan waar het moet. Ik profiteer van de gelegenheid om van mijn ouders te leren, en ik ben me er dan ook van bewust dat vertrouwen het allerbelangrijkste is. Een waarde die ik met de paplepel ingegoten kreeg.”

Dit vertaalt zich dan ook naar de praktijk. "Onze huidige klanten blijven al ruim 30 jaar bij ons, en het menselijke aspect speelt hier een cruciale rol in. We onderhouden duurzame relaties door beloften na te komen, contact te houden met klanten en duidelijke, transparante communicatie te waarborgen.”

Stelling 2 : In onderhandelingen is oog hebben voor belangen belangrijker dan de focus op cijfers

Op de vraag of belangen of cijfers de overhand hebben, deelt ze haar persoonlijke inzicht. "Oog hebben voor belangen is voor mij intrinsiek belangrijker. Onze eigen normen en waarden, die we hoog in het vaandel dragen, zijn over de jaren heen cruciaal gebleken. Zelfs als we morgen connectie zouden verliezen met klanten door dicht bij onszelf te blijven, liggen we daar minder van wakker."

Tips voor de volgende generatie

Ter afsluiting deelt Jade enkele waardevolle tips voor opvolgende generaties in familiebedrijven: "Blijf vasthouden aan intrinsieke waarden, laat je niet pushen om het bedrijf over te nemen als je er niet volledig achter staat, en blijf dicht bij jezelf. Leer van elkaar en geef je eigen touch aan de rol die je overneemt. Houd altijd open communicatie met de voorgaande generaties."

 

Denk je ook aan overnemen of overlaten?

Voka Familio maakt de overdracht van familiebedrijven bespreekbaar, en is hét groepstraject voor Vlaamse familiebedrijven die met passie hun onderneming runnen en willen nadenken over de toekomstige generatiewissel.

Ontdek Familio

In samenwerking met VLAIO, Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.

imu - vzw - Altez
Proximus