Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Traject familiecharter

Schrijf jullie charter onder begeleiding van experten en met inspiratie van andere families!

Ben jij het volgende familiebedrijf met een familiecharter? Als eigenaar van een familiebedrijf besef je ongetwijfeld hoe belangrijk het is om duidelijke afspraken te maken tussen familiale aandeelhouders, andere familieleden en het management. Toch zien we dat zeer weinig familiebedrijven hun spelregels formeel vastleggen, wat op termijn wel eens grote problemen kan opleveren.

Daarom hebben we voor jou een exclusieve formule gecreëerd. In een uniek kader schrijf je, samen met experten en andere familiebedrijven, een familiecharter op maat van jouw bedrijf.

Hoe gaan we aan de slag?

Op de kick-off ontmoet je andere familiebedrijven en deelt het gastbedrijf zijn opgedane kennis en ervaringen tijdens dit proces. We gaan dieper in op vragen zoals waarom je een familiecharter schrijft en wat het DNA van jouw familie en bedrijf is.

Tijdens de tweedaagse zullen alle fundamentele vragen die beantwoord kunnen worden aan bod komen: tewerkstelling en verloning van familie in jouw bedrijf, familiaal eigenaarschap, algemene leiding, communicatie en bestuur van het familiebedrijf.
Aan de hand van deze vragen en antwoorden zal je in staat zijn zelf jouw familiecharter te schrijven, op maat van jouw bedrijf. Als familiaal ondernemer krijg je bovendien de ruimte om dat charter samen met je familie te schrijven.

Zowel tijdens de tweedaagse als nadien kan u rekenen op individuele en collectieve feedback waar nodig. Er volgen ook nog twee een schrijf- en feedbacksessies.

Plan een kennismakingsgesprek

 

 

 

Experten: Kirsten Coeck en Vincent Molly van Familymind.

Er kunnen maximaal vier familiebedrijven deelnemen. Snel inschrijven is de boodschap.

In overleg met onze Voka-medewerker wordt bekeken wie van de familieleden deelneemt. Voorafgaand aan een inschrijving gaat er altijd een intakegesprek door.

Kostprijs:

Leden: 4.450 euro (excl 21% btw) basisprijs en eerste deelnemer. 495 euro (excl 21% btw) per extra deelnemer

Kmo-portefeuille kan hiervoor gebruikt worden.

schrijf hier in

Getuigenissen

‘De persoonlijke begeleiding, gecombineerd met de feedback uit de groep en de uitwisseling van ervaringen tussen de familiebedrijven, is erg waardevol. De welomschreven onderwerpen helpen bij het stapsgewijs schrijven van het familiecharter. ‘

'Het belangrijkste resultaat voor Proviron van het dit traject is een compact maar afgewerkt familiecharter. De afgelopen jaren had onze familie al gewerkt met allerhande dienstverleners (advocaten, instituten, proffen) om een familiecharter op te stellen. Dat leidde tot veel papier en hoge facturen. In dit traject kropen mijn broer Mark en ik zelf in de pen. Door de juiste vraagstelling en goede omkadering van FamilyMind  enerzijds én de open discussies met een beperkt aantal andere familiebedrijven o.l.v. Florence van Voka - KVKAW vonden we al snel de juiste toon en evenwicht voor Proviron's familiecharter. Mark en ik hebben heel wat zaken gepreciseerd die niet noodzakelijk een discussie waren, maar veelal nog nooit in detail besproken of uitgesproken werden. We hebben het nadien nog iets verfijnd samen met enkele professionele vertrouwelingen van de familie, ouders en echtgenotes. De kroon op het werk was een eerste familieraad met onze ouders (oprichters), echtgenotes en kinderen waar we de cijfers van de bedrijven en de inhoud van dit charter hebben toegelicht.'

‘Je verplicht jezelf om na te denken over zaken die je anders gemakkelijk voor je uitschuift, maar die zeer belangrijk zijn voor de goede verstandhouding binnen de familie en de continuïteit van het bedrijf.'

foto

Contactpersoon

Manon Verhaegen

Teamleider KMO en adviseur familiebedrijven