Skip to main content
  • Traject familiecharter
Voka Community -

Family Business Hub

Door het grote succes van dit traject organiseren we in oktober al de 5de editie!

Bent u het volgende familiebedrijf met een familiecharter? Als eigenaar van een familiebedrijf beseft u ongetwijfeld hoe belangrijk het is om duidelijke afspraken te maken tussen familiale aandeelhouders, andere familieleden en het management. Toch zien we dat zeer weinig familiebedrijven hun spelregels formeel vastleggen, wat op termijn wel eens grote problemen kan opleveren.

Daarom hebben we voor u een exclusieve formule gecreëerd. In een uniek kader schrijft u, samen met experten en andere familiebedrijven, een familiecharter op maat van uw bedrijf.
Hoe gaan we aan de slag? Op de kick-off ontmoet u andere familiebedrijven en deelt het gastbedrijf zijn opgedane kennis en ervaringen tijdens dit proces. We gaan dieper in op vragen zoals waarom u een familiecharter schrijft en wat het DNA van uw familie en bedrijf is.

Tijdens de tweedaagse zullen alle fundamentele vragen die beantwoord kunnen worden aan bod komen: tewerkstelling en verloning van familie in uw bedrijf, familiaal eigenaarschap, algemene leiding, communicatie en bestuur van het familiebedrijf.
Aan de hand van deze vragen en antwoorden zal u in staat zijn zelf uw familiecharter te schrijven, op maat van úw bedrijf. Als familiaal ondernemer krijgt u bovendien de ruimte om dat charter samen met uw familie te schrijven.

Zowel tijdens de tweedaagse als nadien kan u rekenen op individuele en collectieve feedback waar nodig. Er volgen ook nog 2 een schrijf- en feedbacksessies.

Experten: Kirsten Coeck en Vincent Molly van Familymind.

Er kunnen maximaal 4 familiebedrijven deelnemen. Bij dit traject zijn alle familiale aandeelhouders best aanwezig. Snel inschrijven is dus de boodschap.

Getuigenissen

‘De persoonlijke begeleiding, gecombineerd met de feedback uit de groep en de uitwisseling van ervaringen tussen de familiebedrijven, is erg waardevol. De welomschreven onderwerpen helpen bij het stapsgewijs schrijven van het familiecharter. ‘

'Het belangrijkste resultaat voor Proviron van het dit traject is een compact maar afgewerkt familiecharter. De afgelopen jaren had onze familie al gewerkt met allerhande dienstverleners (advocaten, instituten, proffen) om een familiecharter op te stellen. Dat leidde tot veel papier en hoge facturen. In dit traject kropen mijn broer Mark en ik zelf in de pen. Door de juiste vraagstelling en goede omkadering van FamilyMind  enerzijds én de open discussies met een beperkt aantal andere familiebedrijven o.l.v. Florence van Voka - KVKAW vonden we al snel de juiste toon en evenwicht voor Proviron's familiecharter. Mark en ik hebben heel wat zaken gepreciseerd die niet noodzakelijk een discussie waren, maar veelal nog nooit in detail besproken of uitgesproken werden. We hebben het nadien nog iets verfijnd samen met enkele professionele vertrouwelingen van de familie, ouders en echtgenotes. De kroon op het werk was een eerste familieraad met onze ouders (oprichters), echtgenotes en kinderen waar we de cijfers van de bedrijven en de inhoud van dit charter hebben toegelicht.'

‘Je verplicht jezelf om na te denken over zaken die je anders gemakkelijk voor je uitschuift, maar die zeer belangrijk zijn voor de goede verstandhouding binnen de familie en de continuïteit van het bedrijf.'

foto

Contactpersoon

Florence Verschueren

Adviseur familiebedrijven

CapitalAtWork
Customer Collective
Deloitte
De Ridder
facilicom
GSJ Advocaten
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD  Worx
Tormans