Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Een uniek STEM project

De FIRST® LEGO® League Challenge is een uniek STEM project in Limburg voor leerlingen van het zesde studiejaar basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs.  Dankzij de steun van de partnerbedrijven en de Provincie Limburg kunnen we dit project gratis aanbieden aan alle Limburgse scholen.

De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen waarin alle STEM kwaliteiten van de leerlingen naar boven komen. Meer informatie vindt u terug op deze pagina.

Vijf redenen om in te schrijven

We willen de drempel om in te schrijven voor de FIRST® LEGO® League Challenge zo laag mogelijk houden door in te zetten op deze vijf punten:

Gratis? Jazeker! 

Limburgse scholen kunnen gratis instappen en deelnemen op voorwaarde dat ze deelnemen aan de regiofinale. We voorzien voor elk team de robot, LEGO® challenge set en het inschrijfgeld dankzij de steun van de partnerbedrijven. Er is een beperkte capaciteit van 100 teams en scholen kunnen maximum 4 teams inschrijven van 10 leerlingen.
 

Ervaring is niet vereist

Samen met Hogeschool PXL voorzien we workshops zowel voor het programmeren van de robot als voor het innovatieproject gedeelte. Zo heeft de leerkracht de nodige handvaten om het hele project aan te pakken met de leerlingen.
 

Leerdoelstellingen: check! 

De FIRST® LEGO® League Challenge past perfect in de leerdoelstellingen. Hogeschool PXL krijgt van ons de opdracht om jaarlijks dit uit te schrijven zodat uw school deze doelstellingen kan afvinken.
 

Hand in hand met de industrie

Teams worden gelinkt aan een partnerbedrijf. Op die manier brengen we scholen en het bedrijfsleven dichter bij elkaar. Een bedrijfsbezoek of een spreker voor de klas? Wij helpen graag!
 

Bijdragen aan het promoten van STEM

De FIRST® LEGO® League Challenge is een bijzondere troef om STEM aan te bieden in uw school.  We voorzien hiervoor promotiemateriaal en helpen uw school met het opstellen van persberichten en het verspreiden naar media.  We komen ook graag langs om tijdens oudercontacten een toelichting te geven over het project en de voordelen van het kiezen van een STEM-richting.
 

Inschrijven

De inschrijvingen voor het huidige seizoen zijn afgesloten.  Je kan je op de wachtlijst zetten voor de volgende editie door contact op te nemen via de gegevens onderaan deze pagina.

FAQ voor scholen

Voor wie is de FIRST LEGO League Challenge?

De FIRST LEGO League Challenge in Belgisch-Limburg is open voor leerlingen van het zesde leerjaar basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs. 

Hoeveel kost de deelname?

De deelname aan de FIRST LEGO League Challenge in Belgisch-Limburg is gratis voor Limburgse scholen. Het inschrijfgeld en de LEGO Challenge set worden gefinancierd door de partners. De LEGO Mindstorms EV3 robot is in bruikleen. 

Wat zijn de voorwaarden om deel te nemen?

Het hele project wordt gratis aangeboden aan Limburgse scholen.  De enige voorwaarde hiervoor is dat de team(s) van de school deelnemen aan de regiofinale.  Indien de team(s) hier niet aan voldoen, dan zal het inschrijfgeld en de kosten van de LEGO Challenge set aangerekend worden aan de school.

Tijdens welke periode loopt de FIRST LEGO League Challenge?

Het project start op tijdens de eerste week van september met de verdeling van het materiaal en de briefing voor de begeleidende leerkrachten.  Er wordt dan in de klas drie maanden gewerkt aan de robotprogrammatie en het uitwerken van het innovatieproject.  Er vinden dan ook 6 workshops plaats voor de leerkrachten.

Op donderdag 2 december 2012 gaat de finaledag door voor de basisscholen.  Op vrijdag 3 december 2021 gaat de finaledag door voor de secundaire scholen.

Past de FIRST LEGO League Challenge in de leerplannen?

Samen met Hogeschool PXL worden alle onderdelen van de FIRST LEGO League Challenge uitgeschreven zodat dit past binnen de leerplannen.  We moedigen ook alle scholen aan om vakoverschrijdend te werken gezien de verschillende onderdelen van het project.

Hoeveel teams kan een school inschrijven?

Eén school kan maximum vier teams inschrijven.  Eén team bestaat uit maximum tien leerlingen.  Een klas met meer dan tien leerlingen dient dus opgesplitst te worden in twee teams.

Elk team krijgt een LEGO Mindstorms EV3 robot in bruikleen en elke school ontvangt maximum twee LEGO Challenge sets.

Wat is wel / niet inbegrepen?

Wat is inbegrepen per team?*

 • Inschrijfgeld BE-Limburg
 • Een LEGO Mindstorms EV3 robot in bruikleen
 • Een LEGO challenge set (mat + opdrachten): max. 2 per school
 • Deelname teamcoach(es) aan de workshops bij Voka - KvK Limburg
 • FIRST LEGO League Challenge t-shirt voor elke ingeschreven leerling
 • Deelname aan de regiofinale in BE-Limburg
 • Medaille voor elke ingeschreven leerling

Wat is niet inbegrepen?

 • Wedstrijdtafel: houten bak waar de wedstrijdmat ingelegd wordt.  Dit is een éénmalige kost voor de school en kan elk jaar hergebruikt worden. 
 • Laptops or tablets om de robot te programmeren.
 • Vervoersonkosten naar de regiofinale en de Benelux-finale
 • Cateringkosten tijdens de regiofinale
 • Inschrijfgeld en vervoerskosten bij eventuele plaatsing World Championship in de VS.

* Indien het team na aanvang van het seizoen uitschrijft of niet deelneemt aan de regiofinale, dan zullen deze kosten aangerekend worden aan de school.

FIRST® LEGO® League in België wordt georganiseerd door Voka - Kamer van Koophandel Limburg onder licentie van FIRST® en de LEGO® Group.

Contactpersoon

Kristof Thijs

Coördinator Onderwijs