Skip to main content
Map
  • Hoe plan ik een succesvolle overdracht van mijn (familie)bedrijf?

Hoe plan ik een succesvolle overdracht van mijn (familie)bedrijf?

Een interactieve driedelige sessie over het begeleiden van succesvolle bedrijfsoverdrachten.

Een bedrijf overdragen aan de volgende generatie is een complex en emotioneel proces. Het vraagt om een zorgvuldige planning en voorbereiding. Tijdens onze interactieve sessies met Caroline De Backer en Thomas Verlinden (Deloitte) volgen we het verhaal van een bouwondernemer en zijn familie, die door middel van een gestructureerde aanpak de onduidelijkheid en verwarring rondom bedrijfsoverdracht wisten te navigeren.

 

Sessie 1: Duurzame keuzes maken tijdens de aanloop naar de generatiewissel

In deze eerste sessie gaan we in op de verschillende mogelijkheden rondom bedrijfsoverdracht, en hoe deze keuzes kunnen leiden tot spanningen binnen de familie. We bieden concrete hulpmiddelen om het 'familiale voortraject' te organiseren en een masterplan op te stellen dat rekening houdt met zowel het bedrijf, de familie als het vermogen.

Sessie 2: Hoe zorg je dat de overname haalbaar blijft voor iedereen?

De tweede sessie richt zich op de financiële haalbaarheid van de overdracht. We bekijken hoe een 'Family Buy Out' kan helpen om een realistische en eerlijke prijs voor het bedrijf te bepalen, en hoe deze structuur kan bijdragen aan een geleidelijke en minder risicovolle overname. Ook kijken we naar de financieringsmogelijkheden van zo'n overdracht.

Sessie 3: De toekomst juridisch veiligstellen

In de laatste sessie belichten we het belang van goede afspraken over het bestuur en de vermogensstructuur van de onderneming. We geven praktische tips over hoe je aandeelhoudersovereenkomsten en statuten opstelt, en gaan in op de juridische aspecten rondom het overdragen van aandelen, erfrecht en erfbelasting.

Over de trainers

Thomas Verlinden is Senior Manager bij Deloitte Private, Tax & Legal Services. Hij stuurt het Private Governance-team in Vlaams-Brabant en Limburg aan. Thomas legt zich toe op familiaal vermogensrecht, erfrecht, registratierechten en erfbelasting en begeleidt in dit kader ondernemers en renteniers.

Caroline De Backer is Senior Consultant bij Deloitte Private, werkzaam in het Private Governance team in de regio’s Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Caroline legt zich toe op Family Governance en bemiddeling in (familiale) KMO’s. 
 


overdracht familiebedrijf

 

Contactpersoon

Elisa Frias

Adviseur Plato - groei, opvolging & overname

Adres

Voka - KvK Vlaams-Brabant
Tiensevest 170
3000 Leuven

Wanneer

Prijs

€550 (excl. btw)

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Lees hier onze annulatievoorwaarden.

Proximus