Skip to main content
Map
 • SMeArt

Knowledge Alliance for Upskilling Europe‘s SMEs to meet the challenges of Smart Engineering.

SMeART

1 januari 2017 was het startschot voor 'Knowledge Alliance for Upskilling Europe’s SMEs to meet the challenges of Smart Engineering'. 

Dit 3-jarig project kadert in het Europese subsidieprogramma Erasmus+, meer bepaald in de Cooperation for innovation and the exchange of good practices – Kennisallianties die duurzame samenwerking beogen tussen het hoger onderwijs, en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) uit de technische sector om een succesvolle overgang naar slimme industrie te verzekeren.

Waarom dit project?

De grootste uitdaging voor de Europese technische sector is de zogenaamde smart industrie, in de betekenis van slimme – op IT-gebaseerde - componenten en systemen binnen alle belangrijke processen in de bevoorradings-, productie- en distributieketen.

Het feit is dat de Europese bedrijven slecht voorbereid zijn op deze ontwikkelingen en achter lopen op hun concurrenten uit de VS en Azië. Met name de kmo, de ruggengraat van de industrie in Europa en op vele gebieden nog steeds wereldmarktleider, staat onder enorme druk om haar marktaandeel niet volledig te verliezen op middellange termijn.

Daarom pakt SMeART deze uitdagingen aan en streeft dit project naar ondersteuning van de kmo om 'slim' te worden.

Wat zijn de SMeART doelstellingen?

Een overzicht brengen van belangrijke slimme industrie-initiatieven in alle 28 EU-lidstaten en deze onderling koppelen; thema’s opsporen om technische kmo’s te laten ondersteunen en begeleiden door het hoger onderwijs; een samenwerkingsmodel tussen hoger onderwijs en industrie ontwerpen, testen en integreren om de kmo’s bij te scholen om de uitdagingen van slimme engineering aan te gaan; zorgen voor verdere samenwerking en uitwisseling tussen hoger onderwijs, kmo‘s en andere belangrijke actoren op het gebied van slimme industrie.

Resultaten

In een eerste fase van het project hebben we gekeken naar wat de huidige situatie is.
Welke subsidieprogramma’s, welke financieringsmiddelen zijn er om ondernemingen te helpen om een slimme onderneming te worden? Je leest het allemaal in het ‘compass’.

 • Waar staan de Europese kmo’s op vlak van smart industry? 
 • Welke kennis hebben ze al en waar zijn ze nog naar op zoek? 
 • Wie zou hen kunnen helpen, staan ze open voor samenwerkingen met universiteiten?
 • Dit en veel meer lees je in het rapport dat we hebben geschreven.
 • Het rapport is gebaseerd op een online vragenlijst, ingevuld door meer dan 250 Europese ondernemingen. Het rapport kan je hier lezen.

Lees ook onze communicatie:

Wie zijn wij?

Het SMeART consortium bestaat uit 14 zorgvuldig gekozen partners uit 7 Europese landen (België, Duitsland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Slovenië, Spanje), vertegenwoordigers uit het hoger onderwijs, de onderzoekswereld en de industrie, die: 

 • een interface tussen wetenschap en economie in stand kunnen houden
 • rechtstreekse toegang hebben tot de kmo’s in hun landen 
 • zowel de markt als het huidig klimaat van nabij opvolgen om de vragen van de kmo’s te herkennen
 • hun competenties inzake kmo 4.0 kunnen bewijzen
 • in verschillende landen kunnen optreden 
 • onderling uitstekend zijn verbonden

Ga naar de website

 

SMeArt & Erasmus

Contactpersoon

Els Delaere

Arbeidsmarkt - Duurzaam Ondernemen