Skip to main content
  • #samendoorgaan

#samendoorgaan

Samen Doorgaan

Mocht er een test zijn voor moed en volharding, dan was de uitslag van onze Vlaamse ondernemingen en medewerkers ongetwijfeld massaal positief. Week na week verstrengen de maatregelen. De regeringen moeten dat wel, terwijl ze de ziekenhuizen, scholen en bedrijven proberen te ontzien.

Maar #samendoorgaan hebben wij, ondernemers en medewerkers, ook in eigen handen. Door maximaal de veiligheidsmaatregelen te blijven opvolgen en van telewerk, waar mogelijk, de regel te maken strijden we met z’n allen mee tegen de verspreiding van dit vreselijke virus.

We leven en ondernemen met verregaande gezondheidsmaatregelen. Er moet stevig worden ingegrepen om de pandemie te bestrijden, en terecht. De tol van de coronacrisis laat niemand onberoerd. Ook de bedrijven niet. Massaal hebben we ons gedrag aangepast en doen we het nodige om in de veiligste omstandigheden te werken. Maar we moeten het blijven doen, hoe moeilijk ook.

De maatregelen blijven hard aankomen. 2020 is een economisch rampjaar. Het economisch herstel dat we zagen na de lockdown in het voorjaar, is tot stilstand gekomen.

Over exact 70 dagen dient 2021 zich aan. Maar het ziet er niet naar uit dat het nieuwe jaar een nieuw geluid zal brengen. Verwacht wordt dat de omzetten in 2021 gemiddeld nog 10 procent lager zullen liggen. Eveneens dramatisch voor een open economie als de Vlaamse, is dat de bedrijven aangeven dat hun export met bijna een derde gezakt is. En 1 op de 4 exporteurs verwacht pas herstel in 2022 of later.

Nee, het wordt allicht geen Nieuwjaarke Zoete. Een verlenging van steunmaatregelen zoals de tijdelijke werkloosheid wegens corona, het bankenplan, uitstel van betalingen van bijdragen en belastingen tot juli 2021 door de overheden enz. dringt zich op.

En zelf moeten we ook alles op alles blijven zetten om nog erger te voorkomen. Daarom roepen we alle bedrijven en alle medewerkers nog eens op om de veiligheids- en gezondheidsregels na te leven en telewerk te organiseren. 

Ons ondernemerschap, onze dromen, onze ambities: die zetten we niet in quarantaine. Nu niet, nooit niet. Want dat is de motor van onze vooruitgang, en van een toekomst waarin we weer samen zullen groeien.

Maar eerst moeten we nu #samendoorgaan. Samen komen we hier door, met wendbaarheid en weerbaarheid. En samen gaan we er voor.

Voka wil alvast voor alle ondernemingen een lichtbaken zijn in deze moeilijke tijden.

We laten jullie, Vlaamse ondernemers, niet los!

Hans Maertens


 

Hans Maertens
Gedelegeerd bestuurder

Zet jij samen met ons door? Deel je verhaal en inspireer anderen

Toon via een foto of video vanop de werkvloer met de hashtag #samendoorgaan dat veilig werken kán, ook nu.

En wat dat precies moet zijn van post? Dat laten we aan jouw creativiteit over, want als ondernemer heb je die in overvloed.

Voor wie toch graag enkele suggesties wil:

  • Werken jij of je medewerkers van thuis uit? Top! Toon hoe jullie je nieuwe werkplek hebben ingericht of hoe jullie online meetings doen. Misschien houden jullie ook al eens online een drink met de collega’s? Wij kijken uit naar jullie ervaringen.
  • Aan de slag vanop de werkvloer? Breng in beeld hoe jullie dat veilig aanpakken. Zijn er zones afgebakend? Hebben jullie plastic schermen geïnstalleerd? Hoe zit het bij jullie met handgel? Deel jullie best practices en inspireer zo andere ondernemingen.
  • Uiteraard mag je ons al jullie verhalen, foto’s en video’s ook mailen. We verspreiden ze graag. Eén adres: samendoorgaan@voka.be of via het formulier onderaan deze pagina.
  • Andere bedrijven vooruit helpen met het garanderen van social distancing? Wij hebben van Voka een handige checklist en poster die je kan delen via jouw kanalen.
  • Laat je je zelf inspireren door verhalen van andere ondernemers? Of steken die jou een hart onder de riem? Verspreid gerust de interviews op deze webpagina waar ondernemers voor Voka hun coronabalans opmaken.

Stel je vraag

Heb je een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot je bedrijf of werknemers? Je kunt terecht bij:

Antwerpen-Waasland
jill.suetens@voka.be

Brusselse metropool
jan.vandoren@voka.be

Limburg
kenneth.stulens@voka.be

Mechelen-Kempen
fientje.moerman@voka.be

Oost-Vlaanderen
viavoka@voka.be

Vlaams-Brabant
isabel.dewinter@voka.be

West-Vlaanderen
daphne.renier@voka.be

Nationaal
infocorona@voka.be

Propaganda
Accent
Domestic Services
Banque de Luxembourg
BMW Brussels
CapitalAtWork
Customer Collective
Deloitte
De Ridder
facilicom
GSJ Advocaten
ING
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD  Worx
BovaEnviro+
Tormans
G4S
CRM Group
Logo KPMG
Logo Premed
Logo Randstad
Soundfield
Jobat
alk
Logo JAM
Trixxo