Skip to main content
Map
  • Voka Rentrée 2022: “Nu maatregelen nemen, anders is het voor tal van ondernemingen helaas te laat”

Voka Rentrée 2022: “Nu maatregelen nemen, anders is het voor tal van ondernemingen helaas te laat”

  • 06/09/2022

“De situatie voor de Vlaamse ondernemingen is vandaag levensbedreigend. We moeten dringend het bloeden stelpen en nu maatregelen nemen die absoluut prioriteit geven aan de concurrentiekracht van onze ondernemingen.” Voka-voorzitter Wouter De Geest wond er geen doekjes om op de jaarlijkse Voka Rentrée in een volzette Bozar. Ook tijdens het voorzittersdebat werd al snel duidelijk dat we voor een niet te onderschatten crisis staan waarbij oplossingen niet voor de hand liggen.

Herbekijk de livestream

De Voka Rentrée vormt elk jaar in september de aftrap van het nieuwe politiek-economische werkjaar. Tegelijk is het een event waar de fine fleur van de ondernemerswereld en de Wetstraat elkaar na de zomervakantie ontmoeten en van gedachten wisselen. De ongeziene energiecrisis en torenhoge inflatie was daarbij gespreksonderwerp nummer één. De Voka-voorzitter wees op de ernst van de situatie: “We kijken een snijdende recessie in de ogen. De noodsignalen zijn niet te negeren. 1 op 3 ondernemingen geeft aan de productie te zullen verminderen of stopzetten door de peperdure energieprijzen. Als we geen beschermende maatregelen nemen, dan dreigen we bedrijven voorgoed de verliezen.”

 

Als we geen beschermende maatregelen nemen, dan dreigen we bedrijven voorgoed de verliezen.

Wouter De Geest, Voka

Dat viel alvast niet in dovemansoren bij Vlaamse minister-president Jan Jambon. Hij beloofde tijdens het panelgesprek met Voka gedelegeerd bestuurder Hans Maertens om snel – “over enkele dagen al” – maatregelen te nemen om de situatie voor de bedrijven te verlichten. 

Voorzittersdebat

Ook tijdens het voorzittersdebat was iedereen het daar alvast over eens: “We staan voor een moeilijke winter, waarin we allemaal een serieuze tik zullen krijgen”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever. Jeremie Vaneeckhout van Groen: “Als ik mijn mailbox open, zie ik het dagelijks: er is totale paniek.” PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw zei: “Er is niet alleen een probleem voor de werkende klasse, maar ook voor de kmo’s. We moeten met oplossingen komen.” Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken haalde uit naar het beleid: “Ik ben boos op de partijen die 20 jaar aan de macht waren en onze energie uitverkocht hebben.” 

Wat de oplossingen dan moeten zijn, daarover waren de meningen verschillend. Sammy Mahdi (cd&v) was scherp: “Als we vandaag geen maatregelen nemen, dan eindigen we niet als Griekenland, maar als Chakamaka.” Wat kan de politiek doen? Dat was de vraag. Daarbij werd door de verschillende partijen onder meer gekeken naar de overwinsten van energieproducerende bedrijven. Ook gerichte maatregelen voor ondernemingen in moeilijkheden, tijdelijke werkloosheid en de inzet van Europese steunmechanismen liggen op tafel. Premier Alexander De Croo, aanwezig in het publiek, kon de voorstellen alvast meenemen in zijn overleg daarover de komende dagen.

Als we vandaag geen maatregelen nemen, dan eindigen we niet als Griekenland, maar als Chakamaka.

Sammy Mahdi, cd&v

Inflatie

Ook de torenhoge loonkosten, rechtstreeks gevolg van de inflatie veroorzaakt door de energiecrisis, passeerde de revue. Op de vraag wie iets wil doen aan de automatische loonindexering was het enkel N-VA voorzitter Bart De Wever die zijn hand opstak en – na enige aarzeling – ook Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert: “De volgende loonsverhoging netto geven, zoals Voka voorstelt, is voor mij zeker bespreekbaar,” zo zei hij. De Open Vld-voorzitter laakte ook het plan van de vakbonden om te betogen voor hogere lonen, bovenop de index: “De betoging voor hogere lonen wordt een begrafenisstoet voor onze economie. Als we de lonen verhogen tot boven de index, dan weet ik niet voor welke arbeiders er nog zal betoogd worden, want de bedrijven waar ze werken overleven dit niet.” De Wever pleitte voor een indexering van de belastingschalen: “de enige die rijk wordt van de index is de overheid.” Melissa Depraetere, die Vooruit-voorzitter Conner Rousseau verving, hield dan weer wel een vurig pleidooi voor de automatische indexering zoals die nu bestaat: “Studies tonen aan dat dit de beste bescherming voor onze koopkracht is.”

Geef de mensen een indexering van de belastingschalen. De enige die rijk wordt van de index is de overheid.

Bart De Wever, N-VA

Toekomst

Tijdens het panelgesprek tussen Hans Maertens en Jan Jambon herhaalde de Voka gedelegeerd bestuurder de oproep om doortastende maatregelen uit te werken voor de Vlaamse industrie en in het bijzonder de energie-intensieve bedrijven. “Zij vormen de ruggengraat van ons economisch weefsel en tal van kmo’s zijn afhankelijk van hen.” Er werd ook verder gekeken naar de toekomst. Hans Maertens pleitte voor de uitvoering van het asymmetrisch arbeidsmarktbeleid waardoor Vlaanderen alle hefbomen in handen krijgt om oplossingen te bieden voor de krapte op de arbeidsmarkt – dat andere probleem waar ondernemers vandaag wakker van liggen. Hij riep de Vlaamse regering ook op om naast veerkracht ook daadkracht te tonen. Jan Jambon verwees daarbij in zijn antwoord naar het toekomstproject Flanders Technology and Innovation: "Moeten we nu uitpakken met zo’n nieuw project? Ja, meer dan ooit. Ik geloof dat technologie de oplossing kan zijn voor de problemen die we vandaag hebben”, zo besloot de Vlaamse minister-president.

Na het plenair gedeelte was er traditioneel nog tijd voor een glas en een hapje. Daarbij brandde de crisis op ieders lippen, maar tegelijk was er ook een aangename netwerksfeer van verbinding en samenhorigheid. Daarmee was de aftrap van het politiek-economische werkjaar echt gegeven.
 

Fotoverslag

Fotoverslag
imu - vzw - ovam