Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Voka Rentrée XL 2021: “Van veerkracht naar daadkracht”

Voka Rentrée XL 2021: “Van veerkracht naar daadkracht”

  • 07/09/2021

“We staan dit najaar voor belangrijke keuzes die onze toekomst en ons welvaartsniveau zullen bepalen. We moeten weer samen groeien. Ik vraag aan onze politici om van crisisbeheer over te schakelen op hervormingen. Veerkracht moet daadkracht worden. Beheer moet beleid worden.” Voka-voorzitter Wouter De Geest zette meteen de toon op de Rentrée XL van Voka. Tijd om weer naar de toekomst te kijken, want de uitdagingen van voor de pandemie zijn er nog, en ze worden meer dan ooit zichtbaar.

Maandag 6 september vond de jaarlijkse Rentrée van Voka plaats, traditioneel hét startschot van het nieuwe politiek-economische werkjaar. En wat voor een Rentrée. Met alle partijvoorzitters op het podium van een uitverkochte Bozar kon het publiek voor het eerst sinds de uitbraak van de pandemie COVID-safe weer live een politiek debat volgen, gemodereerd door Linda De Win. Ook minister-president Jan Jambon en Voka-voorzitter Wouter De Geest maakten hun opwachting met rake toespraken.

“Ik ben blij met dit weerzien. Het heeft heel wat moeite gekost om jullie hier allemaal live samen te krijgen, maar het is gelukt. Dat is een primeur na de gezondheidscrisis”, zo verwelkomde Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het publiek. Dat publiek bevond zich niet alleen in de zaal, maar ook thuis via de livestream van vrt.nws. “Ook dat is een primeur”, zei Hans Maertens. En Hans Maertens had nog meer primeurs. Zo verwees hij ook trots naar de nieuwe huisstijl van Voka, met frisse kleuren, en naar de nieuwe baseline: ‘Samen ondernemen, samen groeien’. Voka wil volop gaan voor gezonde en gedeelde groei, met die baseline geeft de werkgeversorganisatie aan dit streven voor 100 procent in haar werking in te schrijven.

Debat

Gezonde en gedeelde groei was ook het thema van het politieke debat. Maar voor heel wat ondernemingen wordt die groei vandaag overschaduwd, niet langer door de pandemie, wel door de krapte op de arbeidsmarkt. Dat was dan ook een belangrijk thema tijdens het debat. De regionale verschillen op dat vlak waren al snel voer voor heel wat discussie. Ook de jobbonus, en of die er al dan niet moet of budgettair kan komen, was stof tot debat.

De klimaatuitdaging en de energiebevoorrading is een ander thema dat heel wat ondernemers bezig houdt. Vlaanderen staat voor belangrijke beslissing op het vlak van energie. Hoe de ‘nieuwe en duurzame’ energiemix er dan moet uitzien, daarover is duidelijk nog niet het laatst woord gezegd, zo bleek.

Gehoord tijdens het debat

Joachim Coens, CD&V: "Als we echt willen activeren, moeten we ook kijken naar deeltijds pensioen."

Tom Van Grieken, Vlaams Belang: "Eender welk pensioenplan is onbetaalbaar in de constructie van België, met de NV Wallonië waar de werkzaamheidgraad zo laag ligt."

Meyrem Almaci, Groen: “Voor ons is de groene relance de weg om ons uit de crisis te investeren.”

Bart De Wever, N-VA: "Kernenergie is de meest beloftevolle technologie die we tot nu toe hebben gevonden. Klimaatneutraal. Het is een fout om daarvan af te stappen."

Conner Rousseau, Vooruit: "Kernenergie is een energie van het verleden. Energie van de toekomst en betaalbaarheid kunnen samengaan. De prijzen zijn met kernenergie trouwens ook alleen maar omhoog gegaan."

Egbert Lachaert, Open Vld: "Ik ben er geen grote fan van dat we mensen betalen in bedrijfswagens. Maar als je dat toch doet, maak ze dan klimaatneutraal. Dat moeten we doortrekken naar privaat transport."

Asymmetrisch beleid

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon verwees in zijn toespraak naar de problemen op de arbeidsmarkt: “Na 2024 moet het arbeidsmarktbeleid, maar ook het gezondheidsbeleid, in één hand. In onze hand. Zodat we eindelijk kunnen doorpakken met de nodige hervormingen die federaal niet mogelijk blijken. Maar ik wil niet wachten tot in 2024. De welvaart van Vlaanderen is mij daarvoor te kostbaar. Ik vraag dat de federale regering zo snel als mogelijk werk maakt van een asymmetrische uitoefening van de bevoegdheden rond het arbeidsmarktbeleid.”

De minister-president verwees ook naar het relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’ van de Vlaamse regering en riep de ondernemers op hier mee hun schouders onder te zetten. “De ambitie van mijn Vlaamse regering is altijd duidelijk geweest. De absolute top nastreven.”

Wouter De Geest

Tot slot was het woord aan Voka-voorzitter Wouter De Geest. Die sprak lovende woorden voor de manier waarop het beleid werkgevers en werknemers met maatregelen doorheen de crisis hebben geloodst. Er waren ook lovende woorden voor de vaccinatiecampagne waarmee Vlaanderen tot de wereldtop behoort. Hij verwees wel naar de regulitis van de huidig geldende coronamaatregelen in ondernemingen: “Het verschil tussen wat privé weer mag en wat op de werkvloer nog moet, is nu te groot. Gezien de erg hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen vindt Voka het niet meer verantwoord om de coronamaatregelen op de werkvloer in Vlaanderen aan te houden. Voer ze dan ook snel af.”

De voorzitter was ook scherp. Want van veerkracht moet nu naar daadkracht geschakeld worden. Hij verwees daarbij ook naar het Plan Samen Groeien van Voka, waarmee de regering een blauwdruk kreeg voor een plan dat Vlaanderen weer naar de top moet brengen.

De problemen op de arbeidsmarkt aanpakken staan met stip bovenaan: “Als we geen antwoorden vinden op de structurele problemen waar onze arbeidsmarkt mee kampt, gaan we groei en welvaart verliezen. Meer mensen moeten aan het werk. Geef daarvoor de hefbomen aan de verschillende gewesten. Het is de enige manier om de werkzaamheidsgraad op te krikken, onze overheidsfinanciën uit de rode cijfers te halen en om onze pensioenen enigszins betaalbaar te houden.” De voorzitter riep ook op om de jobbonus onverkort door te voeren. “En ja, een jobbonus invoeren heeft een prijskaartje. Maar ondernemers weten: slimme investeringen zijn geen kost, wel een garantie op toekomstig succes.”

De voorzitter riep de politici ook op om snel tot een beslissingen te komen in het energiedebat: “Welke energiemix er komt, is een politieke beslissing. Maar elke beslissing zullen we toetsen aan drie criteria: de duurzaamheid, de prijscompetitiviteit en -stabiliteit en de leverzekerheid.”

Na het debat en de toespraken kon het publiek – eindelijk – opnieuw live netwerken met een hapje en een drankje. Daarmee werd het nieuwe politiek-economische werkjaar feestelijk ingezet.
 

Fotoverslag

Fotoverslag

Herbekijk de livestream

In de pers

imu - vzw - Altez