Skip to main content
Map
  • Relancevoorstel 1: Geef het Mercosur-handelsverdrag definitief groen licht

Relancevoorstel 1: Geef het Mercosur-handelsverdrag definitief groen licht

  • 07/06/2021

30%, zoveel van onze welvaart én onze jobs danken we aan buitenlandse handel. Koop lokaal? Denk liever internationaal, zoals met het Mercosur-handelsverdrag.

Eén op de drie jobs in Vlaanderen is gelinkt met export. Export, dat is lokale Vlaamse productie die elders in de wereld een afzetmarkt kan vinden. CETA, het fameuze handelsverdrag tussen de EU en Canada, is hier een mooi voorbeeld van: de Vlaamse uitvoer naar Canada groeit sinds het akkoord met dubbele cijfers.

Het handelsverdrag met Mercosur zal hetzelfde effect hebben voor de Vlaamse economie. Het handelsverdrag zal leiden tot grote tariefreducties voor klassieke Vlaamse exportkampioenen als farma (-14 procent), bier (-20 procent), chemie (-18 procent) en auto-onderdelen (-35 procent).

Regulitis zal aan banden worden gelegd en onze dienstverleners zullen volop kunnen meedingen in publieke aanbestedingen.

Het handelsverdrag zal leiden tot grote tariefreducties

Gilles Suply, Senior Adviseur EU & Internationaal Ondernemen

Geen deal betekent ook een verzwakking van de EU op het wereldtoneel. China is nu al de grootste handelspartner van Brazilië en de tweede grootste handelspartner van Argentinië. Het hoeft geen betoog dat China zich gretig zal tonen om het handelsvacuüm dat de EU in Latijns-Amerika achterlaat op te vullen. 

Het EU-Mercosur handelsverdrag biedt grote kansen aan Vlaamse ondernemingen en voorziet verschillende hefbomen om duurzame ontwikkeling verder te stimuleren. Als handelsregio zou Vlaanderen net één van de voornaamste pleitbezorgers moeten zijn voor zo'n Europese aanpak. Want we zullen ons uit de coronacrisis moeten exporteren. 

Bekijk ook de video