Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
Voka Opleiding

Do’s en dont's om schijnzelfstandigheid te vermijden

Human Resources

Zelfstandigen zijn doorgaans flexibeler inzetbaar, maar er zijn een hele reeks do’s en dont's om risico’s zoals schijnzelfstandigheid te vermijden. Tijdens deze opleiding leer je hoe de samenwerking met zelfstandigen best wordt gestructureerd.

Zelfstandigen zijn, in tegenstelling tot werknemers, niet onderworpen aan de dwingende regels van het arbeidsrecht. Ook financiële motieven spelen mee. Toch is deze keuze niet altijd zonder gevaar.  

We geven je concrete tips aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. We onderbouwen we deze tips ook met solide, juridische clausules waar je onmiddellijk mee aan de slag kan.

Goed om weten:

 • Elke deelnemer krijgt een gratis overeenkomst met nuttige en noodzakelijke clausules om zich te beschermen tegen risico’s zoals schijnzelfstandigheid.
 • Elke deelnemer kan vragen en praktijkgevallen voorleggen aan de docent en gaat na een interactieve dag naar huis met concrete, bruikbare tips.

Maak veilig gebruik van de flexibiliteit van zelfstandigen. Schrijf je hier in voor deze opleiding.

Programma


Deel I: Werken met zelfstandigen

 • Voor- en nadelen
 • Risicio op schijnzelfstandigheid
 • Praktijkgevallen
 • Do’s and don’ts

Deel II: Verbod op terbeschikkingstelling

 • Principieel verbod om werknemers uit te lenen
 • Verschil met detachering / zelfstandige samenwerking
 • Wettelijke uitzonderingen

Werken met buitenlandse dienstverleners

 • Wie zijn buitenlandse dienstverleners
 • Wat zijn de risico’s
 • Hoe kan u zich bescherming
 • Quid sociale dumping?

Deze praktische, no-nonsens opleiding brengt verschillende risico’s (zoals het risico op terbeschikkingstelling, schijnzelfstandigheid, werken met buitenlandse dienstverleners) samen. Elke deelnemer krijgt een gratis overeenkomst met nuttige en noodzakelijke clausules om zich te beschermen tegen risico’s zoals schijnzelfstandigheid. Elke deelnemer kan vragen en praktijkgevallen voorleggen aan de docent en gaat na een interactieve dag naar huis met concrete, bruikbare tips.


Wat heb ik als deelnemer geleerd als ik de les buiten wandel? 

De deelnemer leert hoe de samenwerking met zelfstandigen best wordt gestructureerd, zowel op papier als in de praktijk. 
 

Doelgroep

Bedrijfsleiders, HR, legal counsels

Deze opleiding is geschikt voor mensen die in de praktijk samenwerken met zelfstandige dienstverleners of dit overwegen en op zoek zijn naar concrete tips om de samenwerking op een correcte, werkbare manier te implementeren of te verbeteren. Juridische voorkennis is niet vereist. Praktijkervaring is zeer welkom en interactief debat wordt aangemoedigd. 
 

Docent

Kato Aerts, counsel, Lydian. 

Kato adviseert cliënten over alle aspecten van zowel individueel als collectief arbeidsrecht en legt zich in het bijzonder toe op internationale tewerkstelling. Ze is vaak betrokken bij het implementeren of beëindigen van salary split scenario’s en internationale opdrachten en adviseert grote, internationale bedrijven omtrent grote detacheringsprojecten. Binnen het domein van grensoverschrijdende tewerkstelling heeft zij bijzondere expertise op het vlak van grensoverschrijdende sociale zekerheid.
Kato behaalde een certificaat bemiddeling in sociale zaken bij de KULeuven en adviseert vaak multinationals in uiterst gevoelige #metoo dossiers. 
 

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Aantal opleidingsuren: 3 uren

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Opgelet: Bedrijf inschrijving = bedrijf factuur = bedrijf aanvraag KMO-portefeuille. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

 KMO-portefeuille   Mensura    Proximus

Vind alle opleidingen via www.voka.be/opleidingen-limburg

Contactpersoon

Hannah Baveco

Coördinator Kameracademie

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limbrug
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 270,00 excl. btw

Niet-leden:
€ 410,00 excl. btw

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?