Skip to main content
Voka Opleiding

Wegwijs in het importeren van goederen

Deze opleiding gaat over het importeren van goederen conform de gebruikelijke douanewetgeving.

Indien je goederen wil invoeren is het van belang dat je kennis verwerft met betrekking tot het opstellen van correcte aangiften, het toekennen van de juiste goederencodes aan je goederen om de juiste invoermaatregelen toe te passen; weet je welke voordelige en bezwarende belastingen moeten worden berekend en voldaan.

In onderstaande paragraaf van het wetboek ADR staat:

1.6.1.44 Ondernemingen die enkel als verzenders aan het vervoer van gevaarlijke goederen deelnemen en die geen verplichting hadden om een veiligheidsadviseur aan te wijzen op basis van de tot 31 december 2018 van kracht zijnde bepalingen, moeten, in afwijking op de bepalingen in 1.8.3.1 van kracht vanaf 1 januari 2019, ten laatste op 31 december 2022 een veiligheidsadviseur aanduiden.

Dit betekent dat ook bedrijven die gevaarlijke stoffen verzenden maar niet vervoeren ook dienen te beschikken over een gecertifieerde ADR veiligheidsadviseur.
Tevens dienen de behandelaars een opleiding zoals deze die ingepland is te volgen.

Na het volgen van deze opleiding ken je de basis m.b.t. de toepassing van de douaneregels, weet je wat moet worden nageleefd en kan je aansluiten bij opleidingen van een hoger en meer specifiek niveau.

Programma

1. Intracommunautaire handel versus importeren
2. De Uniestructuur en douane-unies
3. Binnenkomen van goederen in de Unie
4. Summiere aangifte binnenbrengen
5. Tijdelijke opslag
6. Import voor vrij verkeer en ten verbruik
7. Het aangeven
8. Toepassing van fiscale maatregelen bij invoer
9. Vrijstelling van belastingen
10. Douanewaarde
11. Douanetarief
12. Info op internet

Doelgroep

De opleiding richt zich vooral op starters met weinig of geen douanekennis. Gevorderden kunnen deze opleiding volgen als opfrissing van hun kennis getoetst aan de huidige situatie.    

Docent

Eddie De la Rivière, senior expert en docent douane en accijnzen.
Gewezen douanemanager in de automotive branche met 35 jaar ervaring, heden actief als zelfstandig docent bij enkele belangrijke opleidingsorganisaties. Adviseert en ondersteunt bovendien ook bedrijven bij de ontwikkeling van hun douanetoepassingen.

vbk

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Aantal opleidingsuren: 7 uren

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Opgelet: Bedrijf inschrijving = bedrijf factuur = bedrijf aanvraag KMO-portefeuille. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

 KMO-portefeuille   Mensura    Proximus

Vind alle opleidingen via www.voka.be/opleidingen-limburg

Contactpersoon

Amber Zentjens

Adviseur internationalisatie

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

Voka leden:
€ 400.00 excl. BTW

Voka niet-leden:
€ 600.00 excl. BTW

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Circuit Zolder