De juiste indeling van goederen in de douanenomenclatuur is belangrijk, ze bepaalt de in het spel zijnde belastingen bij invoer alsook de maatregelen bij in- en uitvoer.
Tijdens deze sessie zal er worden ingegaan op de te volgen methodologie voor de indeling van goederen. Hierdoor zal u leren om de goederen op een correcte manier in te delen.
Doelgroep en voorkennis
Deze sessie is gericht op elke professional die actief is in de wereld van de internationale handel, logistiek of transport en zijn of haar kennis wil uitdiepen of opfrissen.
Voor deze sessie dienen de deelnemers de sessie “Inleiding douanewetgeving en algemene begrippen" te volgen of moeten ze minstens over een basiskennis douane beschikken.
Het is vereist om jouw laptop mee te brengen naar de opleiding vermits er oefeningen zullen worden gemaakt.
Komen zeker aan bod tijdens deze sessie:
- Wat is classificatie en waarom is het belangrijk?
- Structuur goederencodes & nomenclatuur
- Methodologie voor classificatie:
- Aantekeningen en aanvullende aantekeningen
- Algemene indelingsregels
- Andere hulpmiddelen (toelichtingen gecombineerde nomenclatuur, toelichtingen WCO, BTI-database, verordeningen…)
- Bindende tariefinlichtingen (BTI)
- Oefeningen
Jouw docenten
Ward Minnaert, Supervisor, KPMG Tax, Legal and Accountancy – Indirect Tax. Alvorens zijn carrière bij KPMG aan te vatten, werkte Ward achtereenvolgens voor de Nationale Bank van België als Brexit expert en de FOD Economie als expert oorsprong en handelsinstrumenten. Aan die werkervaringen hield hij naast een brede kennis ook goede contacten met de sectorfederaties en overheidsinstellingen over. Momenteel is hij als supervisor bij KPMG verantwoordelijk voor de opvolging van diverse projecten (waaronder tariefschorsingen, oorsprong van goederen, douanevergunningen en AEO certificering) voor een uiteenlopende klantenportefeuille (zowel KMO’s als multinationals).
Saffira Baldussu, senior Adviser bij KPMG Tax, Legal and Accountancy – Indirect Tax. Na het behalen van een master in de rechten aan de UHhasselt alsook een master na master in het fiscaal recht aan de Universiteit Antwerpen, heeft Saffira haar carrière aangevangen bij KPMG. Ze is hier verantwoordelijk voor een variatie aan douanegerelateerde materies en dit voor een uitlopende klantenportefeuille. Enkele voorbeelden die in dit kader kunnen worden aangehaald zijn: customs compliance, AEO-certificering, opstart OPR, IPR, transit, Douanevergunningen, … Naast haar theoretische ervaring, heeft ze tevens ook al praktijkervaring opgedaan daar ze voor meerdere klanten on site heeft mogen werken.