Skip to main content
Voka Opleiding

De successieplanning van een ondernemer: waarmee starten?

Jezelf en je partner beschermen. Check. Controle houden over de onderneming en het vermogen. Check. Je kinderen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Check. Maar wat zijn de fiscale mogelijkheden en consequenties van dit alles? Groot vraagteken, voor de meesten toch. Hoe begin je hier concreet aan?

Tijdens deze opleidingssessie tonen we de mogelijkheden en eventuele valkuilen. We zetten je op weg om je wensen te vertalen in concrete actiepunten. In het eerste luik brengen we een aantal thema’s/vragen in kaart. In het tweede luik gaan we in op de opties die je hebt om je situatie fiscaal-juridisch te optimaliseren.

Programma

Het programma wordt opgedeeld in twee luiken:

In een eerste luik brengen we de volgende thema’s/vragen in kaart:

  • Wie is eigenaar van het vermogen en kan daarover beslissen, m.a.w. “wie heeft wat?”
  • Wie krijgt welk deel van het vermogen bij overlijden, m.a.w. “wie krijgt wat?”
  • Hoeveel erfbelasting is er verschuldigd door de erfgenamen, m.a.w. “wie betaalt wat?”

In een tweede luik gaan we in op een aantal opties om je situatie fiscaal-juridisch te optimaliseren. Onder meer de volgende vragen komen daarbij aan bod:

  • Heeft het zin om de onderneming onder te brengen in een structuur zoals een maatschap of een stichting?
  • Bestaan er fiscale gunstregimes voor de overdracht van de onderneming? En hoe kan ik de onderneming overdragen en er toch voor zorgen dat ik hiervan nog inkomsten kan verkrijgen?
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat de onderneming en het vermogen binnen de familie blijft?
  • En wat gebeurt er als ik niet langer bekwaam zou zijn om mijn vermogen zelf te beheren?
Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot ondernemers die overwegen om te starten met hun successieplanning, en zich graag meer of bijkomend informeren over hoe ze dit best concreet aanpakken.

Er is geen voorkennis vereist om te kunnen deelnemen aan deze opleiding.

Docent

Tillo Dumont, KPMG

Dit seminar wordt gegeven door Tillo Dumont. Hij is Director Estate Planning bij KPMG en is gespecialiseerd in het begeleiden van – vaak ondernemende – particulieren en families bij hun vermogens- en successieplanning. Hij werkt daarbij oplossingen uit voor de juridische en fiscale vragen van cliënten omtrent hun familie, onderneming en vermogen.

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Aantal opleidingsuren: 3 uren

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

KMO-portefeuille   Mensura    Proximus

Vind alle opleidingen via www.voka.be/opleidingen-limburg

Week van de bedrijfsoverdracht

Contactpersoon

Lien Jonkmans

Projectmedewerker eigenaars-ondernemers

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 270,00 excl. btw

Niet-leden:
€ 410,00 excl. btw

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?