Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Zwitserse meetprecisie boost onze industrie

Zwitserse meetprecisie boost onze industrie

  • 13/06/2019

Onze industrie scoort hoog op vlak van procesinnovatie. Daarbij wordt ze ondersteund door Endress+Hauser. Wie? Een Zwitserse wereldleider inzake metingen, die op basis van zijn technologie bijdraagt tot optimalisering en ontwerp van processen voor productie en onderhoud bij zijn klanten. Endress+Hauser heeft een belangrijke commerciële vestiging in Brussel, recent verankerd in een nieuw, duurzaam gebouw. Een gesprek met Johan Puimège, general manager van Endress+Hauser in België en Luxemburg, over het vernuft en de slagkracht van een familiale wereldspeler.

Interview: Jan Van Doren - Foto’s: Chak Lopez

We vinden het Brusselse kantoor van Endress+Hauser wat verdoken aan de rand van het treinrangeerstation van Schaarbeek. Het bedrijf stak er eind 2017 de straat over naar een nieuw gebouw. Volledig passend bij de bedrijfsfilosofie werd het gebouw ontworpen met zorg voor zuinig energiegebruik, milieuvriendelijkheid en uitstraling voor werknemers en klanten. Zo werd gekozen voor geothermische energievoorziening, 175 zonnepanelen en eigen Endress+Hauser meetapparatuur.

Johan Puimège leidt ons rond, met terechte fierheid. “We hebben de grond kunnen kopen van CityDev. Voor onze groep is het belangrijk om zelf volledig eigenaar te zijn en dus de controle te hebben. Uiteraard hebben we er geen enkel probleem mee om ons tegenover CityDev duurzaam te engageren en industriële activiteit te garanderen op lange termijn.”
 

Verkoopcentrum

Endress+Hauser is een wereldleider op de markt van meetinstrumenten. De  kern van de activiteit zijn meetinstrumenten. De toegevoegde waarde wordt mede gecreëerd door diensten en oplossingen aan te bieden. De kracht ligt in het heel uitgebreid aanbod aan metingen: niveau, debiet, druk, temperatuur, densiteit, analyse in vloeistoffen en gassen… “Met onze hulp kunnen klanten hun processen optimaliseren met aandacht voor efficiëntie, veiligheid en milieu. Ons verkoopcenter in België is toonaangevend in het helpen van bedrijven bij het verhogen van de productiviteit door gebruik te maken van het Industrial Internet of Things”, legt Puimège uit.

In het nieuwe kantoorgebouw in Brussel ondersteunen 80 medewerkers klanten uit België en Luxemburg, in het bijzonder in de chemische sector, voedings- en drankensector, life sciences, olie en gas, en de water- en afvalwatersector. Ze werken voor klinkende namen uit de industrie: Janssens Pharma, Glaxo Smith Kline, BASF, Bayer, Aquafin, Alpro, Campina, Jan De Nul…
 

Met onze hulp kunnen klanten hun processen optimaliseren met aandacht voor efficiëntie, veiligheid en milieu.

Johan Puimège - general manager van Endress+Hauser

Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 3.600 m², verdeeld over vier verdiepingen, en is daarmee dubbel zo groot als het vorige Endress+Hauser-gebouw in dezelfde straat. “We kennen nu al vele jaren een stevige groei,” zegt Puimège. “Dit nieuwe kantoorgebouw is meer dan een interessante werkruimte, het is ook een inspirerende ontmoetingsplaats voor onze klanten, medewerkers en businesspartners.”

Endress+Hauser is een echte ‘hidden champion’: een familiaal bedrijf, amper gekend bij het grote publiek, maar wel wereldleider in een specifieke B2B-niche. De cijfers spreken voor zich: 2,5 miljard euro omzet, 13.800 medewerkers, 7.500 patenten en patentaanvragen. Het bedrijf is nog steeds in handen van de Zwitserse familie Endress, die het bedrijf stichtte in 1953. Het bedrijf heeft vestigingen in de hele wereld: productie in 12 landen, verkoopcentra in 50 landen en in nog eens 70 landen een vertegenwoordiging. De belangrijkste productiecentra zijn nog steeds in Europa. Die zijn gevestigd in de driehoek Zwitserland, Duitsland, Frankrijk. De hoofdzetel van de groep bevindt zich in Zwitserland (Reinach). “Naast de Europese productiecentra hebben we ook productie in China, de Verenigde Staten, Brazilië… met als doel klanten snel en efficiënt te bedienen. Om onze intellectuele eigendom te beschermen, blijft de kern van onze groep evenwel in Europa”, verduidelijkt Puimège. “Het is onze ambitie om de beste ter wereld te zijn inzake het meten en opvolgen van industriële processen. Onze investeringen richten zich op het uitbreiden van ons portfolio. De laatste jaren hebben we in dat kader een aantal heel succesvolle acquisities gerealiseerd: Spectra Sensor (Laser Technologie), Kaiser Optic (Raman Technologie) en Analitic Jena (Labo metingen).”
 

Digitalisering

Het Zwitserse technologiebedrijf zet sterk in op de digitalisering van industriële processen. “We digitaliseren enerzijds onze meetinstrumenten, anderzijds werken we aan de digitale communica- tie met de klant. Digitalisering maakt standaardisatie van de metingen mogelijk. In dat kader werd dit jaar ons digitaliseringsplatform ‘Netillion’ op de markt gebracht. Dat is een cloudbased platform dat connectiviteit garandeert voor al onze instrumenten. Digitalisering laat ons bijvoorbeeld toe om op basis van digitale informatie het onderhoud van installaties te optimaliseren.”

Johan Puimège

Endress+Hauser creëert ook digitale platformen voor de communicatie met de klanten. “Op die manier kunnen klanten of prospecten zich beter informeren over onze producten en diensten en die zich ook eigen maken. We wensen onze eigen positie in te nemen in de digitale wereld.” Een belangrijke troefkaart van de groep is het idee om metingen uit het labo te halen en in de productielijn te brengen: ‘from Lab to Process’. “Door de metingen in de productielijn uit te voeren i.p.v in het labo kunnen we veel korter op de bal spelen en industriële processen in real time bijsturen.”

De Zwitserse multinational heeft een zeer uitgesproken bedrijfscultuur. Kernwaarden zijn: klantgerichtheid, vertrouwen, kwaliteit, loyauteit, corporate social responsibility, openheid, leren van fouten… Van de medewerkers wordt ver- wacht dat ze bescheiden zijn, doorzetten en excelleren, samenwerken, vriendelijk zijn voor elkaar, diversiteit aanmoedigen.

De waarden van het bedrijf worden gesymboliseerd in het ‘wheel of loyalty’, een uniek kunstwerk dat aan de ingang van elke bedrijfsvestiging staat en de verantwoordelijkheid van alle stakeholders symboliseert (de medewerkers, de klanten en de aandeelhouders). We vinden het kunstwerk ook prominent aan de Brusselse vestiging terug. En, ja, wie de kantoren van Endress+Hauser bezoekt, merkt de spirit in vele kleine dingen. De directeur zit beneden en niet op de hoogste verdieping, geen exclusieve wagens op de parking, functionele en open werkruimtes, speciale ruimtes voor een klantenervaring, collega’s die elkaar hartelijk begroeten…

De overheid moet oplossingen vinden voor het tekort aan technische profielen, onder meer door de technische opleidingen te herwaarderen.

Johan Puimège

Hoe kijkt Johan Puimège naar zijn werkplek in Brussel? “De troeven van een vestiging in Brussel zijn de internationale uitstraling en een unieke uitvalsbasis voor klanten in Wallonië en Vlaanderen. Iedereen voelt er zich thuis. De nadelen zijn zeker de bereikbaarheid. Een belangrijk pijnpunt blijft verder het tekort aan technisch geschoold personeel en de loonkosten. De overheid moet oplossingen vinden voor het tekort aan technische profielen, onder meer door de technische opleidingen te herwaarderen. Tevens hebben we nood aan verdere lastenverla- gingen. Binnen de Endress+Hauser-groep zijn wij na Zwitserland het land met de hoogste loonkosten.”
 

Wie?

Johan Puimège (58) is general manager voor België en Luxemburg. Hij was voordien manager bij onder meer Siemens en Egemin. Hij is een verwoed wielertoerist, maar de afstand van zijn woonst in Sinaai naar het werk is iets te lang.
 

Wat?

Endress+Hauser is:

  • Wereldleider inzake metingen voor de optimalisatie van industriële processen
  • Actief in 132 landen
  • Zwitsers familiebedrijf, hoofdzetel in Reinach
  • 13.800 medewerkers (in Brussel 80)
  • 2,5 miljard euro omzet (in Brussel 37 miljoen)
     

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers in de Brusselse metropool, editie juni 2019.

Contactpersoon