Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Zonder energiesteun zullen meer Limburgse bedrijven productie terugschroeven"

"Zonder energiesteun zullen meer Limburgse bedrijven productie terugschroeven"

  • 26/08/2022

aperam

Het staalbedrijf Aperam uit Genk legt de productie stil door de hoge energiekosten. Honderden werknemers zitten zo thuis op tijdelijke werkloosheid. De prijs is nu 10 à 15 keer duurder geworden", zo getuigde Bernard Hallemans, CEO van Aperam. Uit een enquête van Voka - KvK Limburg blijkt dat 1 op de 5 bedrijven die heel veel energie verbruiken overwegen om de productie te verminderen of zelfs stil te leggen omdat het met de torenhoge energieprijzen niet meer rendabel is. "Energiesteun is dus nodig willen we vermijden dat meer bedrijven in onze provincie hun productie deels of volledig moeten stilleggen", aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg.

De hoge gas-en elektriciteitsprijzen maken slachtoffers bij onze Limburgse bedrijven. Zo dwingt de energiecrisis staalproducent Aperam uit Genk zijn productie deels stil te leggen. In de fabriek zijn honderden mensen noodgedwongen tijdelijk werkloos. "Er zijn geen indicaties op beterschap. Het kan de komende weken en maanden verergeren. De prijs - als ik vergelijk met de standaardprijzen die we vroeger betaalden - is vandaag 10 à 15 keer duurder geworden", zo getuigt Bernard Hallemans, CEO van Aperam Stainless Europe.

Aperam is niet het eerste energie intensieve bedrijf dat de productie moet terugschroeven. “We verwachten in de komende maanden een recessie", zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg. "Vooral voor ondernemingen die veel arbeid en energie nodig hebben is het zeer moeilijk. We stellen vast dat er nu al productiebedrijven de productie geleidelijk aan stilleggen om geen verdere verliezen op te lopen.”

Uit een enquête van Voka - KvK Limburg blijkt dat 1 op de 5 bedrijven die heel veel energie verbruiken overwegen om de productie te verminderen of zelfs stil te leggen omdat het met de torenhoge energieprijzen niet meer rendabel is.

"Wij dringen er daarom bij de federale regering op aan om een reglementair kader in te stellen waarbinnen tijdelijk en gericht steun aan de meest getroffen bedrijven mogelijk wordt. Het bestaat al in Frankrijk en in Duitsland. Wij pleiten ervoor dat dit ernstig onderzocht wordt en hopelijk nog ingevoerd wordt want anders hebben die productiebedrijven echt een concurrentieel nadeel ten opzichte van het buitenland”, waarschuwt Johann Leten.

Bekijk de getuigenis van Bernard Hallemans (Aperam) op VTM Nieuws

Contactpersonen

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging