Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Zo stel je een raad van advies/raad van bestuur samen

Zo stel je een raad van advies/raad van bestuur samen

  • 29/10/2020

In uitdagende tijden als deze is een sterke strategie meer dan ooit een noodzaak. Een raad van advies of een raad van bestuur kan je daarbij helpen. Maar hoe vind je de juiste profielen die je kunnen helpen om je bedrijf naar een next level te tillen? Lynn Rambour, commercial manager bij Stella P, geeft enkele tips.

Zoek niet in je eigen kennissen- of vriendenkring

"Het is een veel gemaakte fout: ondernemers zoeken hun externe bestuurders wel eens in hun eigen vrienden- of kennissenkring. Een vriend of kennis zal echter niet altijd alles durven te benoemen. Je hebt mensen nodig met de juiste expertise die bovendien volledig onafhankelijk zijn.”

Probeer jezelf niet te copy-pasten

“Alleen mensen die complementair zijn aan jezelf kunnen je challengen. Het is niet de bedoeling om vrienden te maken met wie je achteraf nog iets gaat drinken op café. Integendeel: je moet naar je raad van advies/raad van bestuur gaan met klamme handen en op het puntje van jouw stoel zitten. Dat geeft de beste dynamiek.”

Ga voor diversiteit in je board

“Diversiteit heeft niet alleen te maken met gender of culturele achtergrond. Het hangt ook samen met verschillende leiderschapsstijlen en managementrollen. Als je zelf extravert bent, dan moet er in je board zeker een introvert persoon zitten. Je externe bestuurders moeten je constant op scherp zetten.”

Creëer rotatie

“Het klinkt misschien raar, maar er staat een houdbaarheidsdatum op de input van externe bestuurders. De board moet je bedrijf naar een volgend niveau tillen. Als je na vier of vijf jaar dat niveau hebt bereikt, heb je andere profielen met andere expertises nodig. De dag dat je achterover leunt in jouw stoel tijdens de boardvergaderingen, moet je op zoek naar nieuwe bestuurders.”

Schakel experten in voor de samenstelling

“Een evenwichtige raad van advies samenstellen die perfect past bij je bedrijf is geen sinecure. Bij familiebedrijven - zowat de helft van onze dossiers - is de uitdaging nog groter, omdat daar een specifieke dynamiek speelt, met verschillende generaties. Mensen die daar dag in dag uit mee bezig zijn selecteren potentiële bestuurders en stellen ze aan je voor. Natuurlijk heb jij zelf het laatste woord, want zowel de klant als de kandidaat-bestuurder moeten een match/fit voelen.”

Stella P.        Jong Voka West-Vlaanderen
 

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag