Skip to main content
  • Nieuws
  • Bryo-blog 1: Zo ontdek je jouw fertiele grond

Bryo-blog 1: Zo ontdek je jouw fertiele grond

  • 16/01/2019

Binnen het opleidingstraject Bryo hanteren we een belangrijk stappenplan om je startersidee of ondernemersplan op poten te zetten. De eerste stap: leer jezelf kennen als ondernemer. 

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Dat geldt ook voor beginnende ondernemers. Toch mag je jouw zelfkennis niet als een evidentie beschouwen. Wees open minded en durf verder te kijken. Veel van de onderstaande vragen lijken doodsimpel, maar door net al je interesses, eigenschappen en voorkeuren in kaart te brengen, kom je tot belangrijke conclusies die je anders toch misschien over het hoofd zou zien…

Fertiele grond 

Door jezelf in kaart te brengen, leer je met andere woorden jouw fertiele grond kennen. Dat is jouw basis van waaruit je start-up of product kan groeien. De zoektocht naar jezelf als ondernemer gaat weliswaar gepaard met heel wat vragen. Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn interesses? Welke ervaring heb ik? Waar wil ik binnen vijf jaar staan? En wat wil ik zeker niet doen? Wat is mijn concurrentieel voordeel? Over welke activa beschik ik? Vergeet hierbij niet je netwerk in kaart te brengen want dit helpt bij het verdere onderzoek en aftasten van de markt.

Wiel
Levensgebieden in kaart brengen zijn
nodig voor je fertiele grond.

Doe deze testen…

Een handig hulpmiddel is het afleggen van een persoonlijkheidsonderzoek. Een bekend voorbeeld is het RIASOC-model. Dat kijkt hoe Realistisch, Intellectueel, Artistiek , Sociaal, Ondernemend en Conventioneel je persoonlijkheidskenmerken zijn. 

Maar ook een levenslijn van je persoonlijke diepte- en hoogtepunten is leerrijk, net als een levenswiel. Daarin ga je de levensgebieden in kaart brengen waar je meer of minder tijd aan moet besteden. Denk bijvoorbeeld aan familie en vrienden, loopbaan, gezondheid of relatie. Je zal merken dat je verschillende rollen hebt dan alleen maar die van starter. De uitbouw van je zaak en de invulling van de andere rollen is een evenwichtsoefening waarbij je tijd en aandacht zult voor moeten voorzien in je planning.

Een ondernemer illustreerde dat tijdens een Bryo-sessie met de volgende anekdote:

“De eerste centen die ik verdiende met mijn onderneming heb ik gebruikt om een sportabonnement te kopen. Sporten geeft me energie en straalt rechtstreeks af op mijn rol als ondernemer.”

Een goed idee voor jou? Zou kunnen, maar reken erop dat het ongeveer drie tot vier maanden in beslag neemt om een nieuwe gewoonte een plaats te geven in je planning.

Why’s en P’s

Je intrinsieke motivatie en levensdoelen spelen een belangrijke rol in het opstartproces van je onderneming. Dat zegt ook de gerenommeerde Britse auteur Simon Sinek. Welke impact wil je maken en wat wil je betekenen? Wat is je 'Why'? Bij uitbreiding is dit belangrijke input voor de missie van je bedrijf. 

Als we in eigen land kijken, kom je bijvoorbeeld uit bij ondernemer Matty Zadnikar. Hij zweert bij zeven P’s om succes te boeken als ondernemer:  passion, personality, persuasion, persistence, perspiration en patience.

En daarna? 

Allright, je hebt zo veel mogelijk aspecten van jezelf in kaart gebracht, maar wat gebeurt er nu? Je zal snel merken dat er hier en daar overlappingen zijn tussen je start-up en bepaalde overtuigingen, kwaliteiten of motivaties die je in jezelf ontdekte. Die elementen ga je toevoegen aan je business model canvas. Je versterkt je idee door er relevante persoonlijkheidskenmerken aan te koppelen. 

In een volgende stap ga je het onderzoek uitbreiden naar je omgeving. Je ontdekt de markt, sector en trends die relevant zijn. Zo creëer je een context waaraan je jouw idee kan optimaliseren en waarmee je de ontdekkingstocht naar je potentiële klanten kan voeden. Dat is voor de volgende blog!

Vorige blog:  Ontdek het stappenplan voor jouw start-up!

Kunnen we jou helpen? 

  • Wil je een eigen onderneming starten of ben je net uit de startblokken geschoten? Dan is het Bryo-traject misschien ook iets voor jou.
     
  • Heb je vragen? Onze collega's Joeri Stoop en Lucas Bellens helpen je graag verder.