Van elke 100 bestaande ondernemingen werden er volgens de laatste beschikbare cijfers 8,8 nieuwe opgericht in West-Vlaanderen, een uitstekende score. Daarmee zet West-Vlaanderen haar opmars verder. In 2015 was de oprichtingsratio bijvoorbeeld nog 7,8. Doordat er ook minder stopzettingen zijn, is de nettogroeiratio van het aantal ondernemingen gestegen van 2,5 naar 3,8 bedrijven per 100 ondernemingen. Heel wat cijfers om kort te zeggen: we zijn goed bezig, een pluim voor alle ondernemers daarbuiten!
Wat daarbovenop opvalt, is dat West-Vlaanderen de laagste stopzettingsgraad kent van alle Vlaamse provincies en dat onze starters beter voorbereid zijn, het langer volhouden en stabieler zijn. Als we erin slagen om het ondernemersinitiatief nog wat extra te stimuleren, stoten we met West-Vlaanderen beslist door naar de absolute top als het over startend ondernemerschap gaat. Fantastisch toch?
Tot zover de goednieuwsshow. Ik weet ook wel dat u bij het opstarten van een onderneming niet over één nacht ijs gaat. En uit alle inspirerende verhalen rond ondernemen blijkt telkens weer een constante: wat u ook doet, het gebeurt meestal met vallen en opstaan. Daarom is het belangrijk om u zo goed mogelijk te laten inspireren en begeleiden. Net daarom zet Voka West-Vlaanderen al meer dan 10 jaar in op startend ondernemerschap. Het Bryo-traject, dat 11 jaar geleden in onze provincie werd opgestart en nadien nationaal werd uitgerold, is daar de exponent van.
Van iedereen die goesting heeft om te ondernemen, maar nog geen concreet project heeft, tot startende ondernemers met groeipotentieel en scale-up’ers met een omzet van +100k per jaar: voor ieder van hen biedt onze Kamer intensieve coaching en begeleiding. We kunnen daarbij terugvallen op eigen expertise en natuurlijk op een uitgebreid netwerk van ervaren ondernemers.
Dat prestarters ook nood hebben aan professionele begeleiding bewijzen – u hoort mij al komen – volgende cijfers. Van 2013 tot half 2017 namen ruim 4.100 Vlaamse kandidaat-ondernemers deel aan begeleidingstrajecten allerhande om de haalbaarheid van hun idee af te toetsen. Evaluatie toont aan dat begeleiding een meerwaarde biedt bij het opbouwen van een zakelijk netwerk, het ontwikkelen van sterkere ondernemersvaardigheden en het uitwerken van een degelijk businessplan.
Ruim 80% van de deelnemers beschouwt het gevolgde traject als een samenhangend en logisch geheel dat voldoet aan een duidelijke nood bij de prestarters. 9 op de 10 deelnemers aan prestarters-begeleiding zijn tevreden over de inhoud van het gevolgde trajecten, in termen van het aantal onderwerpen dat erin aan bod komt en de aard van de topics. In 80% van de gevallen resulteert een traject in een uitgewerkt ondernemingsplan en een persoonlijk haalbaarheidsadvies.
Meer dan de helft van de deelnemers aan een begeleidingstraject start ook effectief een eigen zaak op. De zaken die gelanceerd worden, blijken dankzij de goede voorbereiding een hoge overlevingsgraad te hebben (91%). De trajecten hebben dus ook een belangrijke filterfunctie voor kandidaat-ondernemers met onrealistische ondernemingsideeën. Een negatief haalbaarheidsadvies is vaak de belangrijkste reden om niet te starten als ondernemer. Want geef toe, het zicht op de wereld is troebel vanuit een ivoren toren.
Niet enkel aan de start, maar doorheen elke levensfase van een onderneming is begeleiding zinvol. Dat is de filosofie die we met Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen willen uitdragen. De wereld verandert aan een razend tempo. Dat is niet anders met de competenties die ondernemers nodig hebben om hun onderneming te laten groeien en bloeien.