Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • ZF Wind Power legt de sleutel voor hernieuwbare energie in Lommels Kristalpark

ZF Wind Power legt de sleutel voor hernieuwbare energie in Lommels Kristalpark

  • 30/03/2023

Wist je dat… een van de belangrijkste bedrijven om de wereldwijde transitie naar hernieuwbare energie te verwezenlijken, zich in Lommel bevindt? Als producent van integrale, hoogtechnologische aandrijflijnen voor windturbines mag Limburg er trots op zijn dat ZF Wind Power zich in die exclusieve positie heeft kunnen opwerken. “Met grote investeringen in de uitbreiding van de capaciteit en innovatieve technieken zijn we goed gewapend om een prominente rol te blijven spelen in de sector van de windenergie, die naar verwachting in de komende zeven jaar zowat zal verdubbelen”, zegt Koen Christiaensen, COO van ZF Wind Power.

Een hype is het al lang niet meer: duurzaamheid maakt vandaag in haast elk bedrijf deel uit van een doelbewuste strategie om een bijdrage te leveren aan de toekomst van mens en planeet. De acties die daarvoor worden opgezet, zijn zeer divers. Een betere afvalsortering, het stimuleren van woon-werkverkeer per fiets of de installatie van zonnepanelen op het dak: de impact van elk initiatief is waardevol, maar erg variabel in grootteorde.

Koen Christiaensen (COO - ZF Wind Power)

Wie er dan mijlenver bovenuit steekt om de transitie naar meer duurzaamheid te boosten, is ZF Wind Power in Lommel. Het bedrijf dat bij velen nog gekend is onder de naam Hansen Transmissions, maakt deel uit van het Duitse ZF sinds 2011. De totale ZF Group realiseert een omzet van 38 miljard euro met 157.000 werknemers, verspreid over 188 fabrieken in 31 landen. De businessunit ZF Wind Power, equivalent voor ongeveer 1 miljard omzet in 4 mondiale fabrieken, heeft de hoofdzetel en 900 personeelsleden in Lommel. Hun specialiteit speelt regelrecht in op de actualiteit: het ontwerp en de fabricage van tandwielkasten en volledige aandrijflijnen voor windturbines. En meer. “We evolueren inderdaad naar de ontwikkeling en bouw van het volledige hart van zo’n turbine”, preciseert COO Koen Christiaensen. “Het gaat over de connectie tussen het trage toerental van de wieken naar het grote toerental in de generator, om zo een maximale energieproductie uit de kabel te laten vloeien. Steeds meer leveren we de volledige ‘powertrain’ of aandrijflijn, die alle technologie, met name de hoofdas, tandwielkast en generator, als een geïntegreerde oplossing bundelt.”

"Het is fundamenteel dat Europa onze industrie blijft ondersteunen."

Het resultaat is indrukwekkend. De capaciteit van de fabriek in Lommel is vandaag goed voor een jaarlijkse productie van zo’n 4.000 MW aan windturbinevermogen dat geïnstalleerd kan worden. Dat is amper 1.000 MW minder dan het totale windturbinevermogen dat de voorbije 20 jaar in België geïnstalleerd werd. ZF Wind Power bedient dan ook vooral de exportmarkten. “En de bedoeling is om de capaciteit op termijn te verhogen naar 6.000 à 7.000 MW per jaar”, aldus Koen Christiaensen. “Als je weet dat een turbine vandaag gemiddeld 5 MW voortbrengt, zullen we vanuit Lommel de technologie kunnen leveren voor zo’n 1.400 turbines per jaar. Daarnaast leveren we ook nog producten voor ongeveer 3.000 turbines vanuit onze fabrieken in Duitsland, India en China. Dat zal nodig zijn, want de verwachting is dat de wereldwijde vraag de komende 7 jaar zowat zal verdubbelen. We investeren dan ook volop om aan die toekomstige behoefte te kunnen voldoen. Dat is niet alleen belangrijk voor ons, maar voor de hele Europese industrie. Wij zien duidelijke voordelen en we willen vermijden dat, gelijkaardig aan zonnepanelen, de productie van onderdelen voor windturbines naar China zou verhuizen en we hier in Europa de controle over onze hernieuwbare energieproductie zouden verliezen. Het is dan ook fundamenteel dat Europa onze industrie blijft ondersteunen, zowel financieel als naar regelgeving op het vlak van vergunningen.”

ZF Wind Power investeert niet alleen in bijkomende productiecapaciteit, maar ook in onderzoek en ontwikkeling. “Het is niet alleen belangrijk om meer turbines te plaatsen, ze moeten ook groter en beter worden om een hoger rendement te behalen”, zegt Koen Christiaensen. “Daarom bouwen we momenteel in Lommel een nieuw Test & Prototype Center, goed voor een investering van zo’n 50 miljoen euro. Samen met onze klanten ontwikkelen we de aandrijflijnen van de toekomst. De nieuwe turbines hebben een gemiddeld vermogen van 15 MW in plaats van 5 MW en zijn bestemd voor de offshore parken in zee. Best indrukwekkend.”

Prototype


“Zo’n windturbine heeft een diameter van 236 meter, met wieken van elk ongeveer 115 meter lengte. Per stuk wordt een productie gehaald die 20.000 gezinnen per jaar van stroom voorziet. Vanuit ecologisch standpunt wordt met zo’n turbine een CO2-uitstoot van 38.000 ton vermeden, het equivalent van 25.000 auto’s die een jaar lang uit circulatie worden gehaald. Vanaf 2024 zullen we de serieproductie van deze 15 MW powertrains opstarten, onder meer voor turbines zoals die in de Prinses Elisabethzone in de Noordzee geplaatst zullen worden. Met dat project wil ons land tegen 2030 zo’n 3.500 MW extra opwekken, goed voor groene stroom aan het gros van alle Belgische gezinnen. Kunnen we dit realiseren met de +15 MW superturbines, dan zijn er daar maar 233 voor nodig, een derde van het aantal dat nodig is met de types van vandaag.”

Met een capaciteit die per jaar tot zo’n 400 van deze nieuwe powertrains kan produceren, mikt ZF Wind Power voor de toekomst op de totale wereldmarkt. “Kijken we naar de uitstap van kernenergie, het terugdringen van de fossiele brandstoffen, de doelstellingen van de Europese Green Deal of de wens om onafhankelijk te worden van de Russische gastoevoer, dan weet je dat windenergie dé toekomst wordt, en dat ZF Wind Power dus voor lange tijd de wind in de zeilen heeft”, besluit Koen Christiaensen.

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie