Goed pitchen is een kunst. Er zijn verschillende aspecten waar je best rekening mee kan houden wanneer je jouw idee voorstelt aan een publiek: Het verhaal, de inhoud, de structuur en jouw (non-) verbale communicatie. Met zoveel elementen om op te letten, zien sommige sprekers door de bomen het bos niet meer. Daarom lijsten we voor jou zeven praktische tips op die je meteen kan implementeren om jouw pitch te verbeteren.
Stel jezelf voor
Tijdens een pitch zijn ondernemers zo in de ban van hun project, dat ze wel eens durven vergeten zichzelf voor te stellen. Jezelf kort voorstellen zorgt voor een eerste connectie met het publiek. Die connectie is belangrijk omdat het bepaald hoe het publiek jou tijdens de rest van het presentatie ziet. Start je meteen over jouw project? Dan loop je dit connectiemoment mis. Voor de toehoorders komt dit onpersoonlijk over. Onthoud dat mensen kopen van mensen en niet van bedrijven, verbinden op een persoonlijk niveau is dus essentieel als je mensen wil overtuigen met jouw verhaal.
Verbinden doe je trouwens ook met lichaamstaal.
Volg zeker één van onze pitchworkshops als je hier dieper in wil duiken.
Gebruik metaforen
Werken met metaforen ofwel beeldspraak, maakt een concept meer tastbaar, toegankelijk en het blijft langer hangen bij het publiek. Ze zeggen niet voor niets ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden’. Bij beeldspraak roep je zo’n beeld op. De impact ervan is zeker niet te onderschatten. Metaforen zijn ook interessant wanneer je iets technisch of complex op een heldere manier wil toelichten. Met een gekende metafoor, maak je meteen de vertaalslag naar het bredere publiek.
Vind je het moeilijk om een geslaagde metafoor te vinden? Dan kan je opteren om met een persona te werken in jouw pitch. Een persona is een fictief personage die jouw doelgroep representeert. Je gebruikt dit personage dan als avatar waarmee je alle fases doorloopt (probleemfase, evaluatie van alternatieven, aankoop, effect, …). Zo kan het publiek meteen zien welke impact jouw product/dienst heeft.
Maak de overgang van probleem naar oplossing op het juiste moment
Één van de zaken die ondernemers meestal goed onder de knie hebben, is de opbouw van hun pitch. Maar naast opbouw, is de timing van de opbouw belangrijk bij een pitch. Het eerste inhoudelijke deel van de pitch gebruik je om te kaderen wat de problematiek is die je als ondernemer wil oplossen. Van daaruit leg je de link naar de oplossing en dus het product of de dienst die je op de markt brengt, dit is de zogenaamde ‘problem-solution fit’. Een valkuil daarin is dat je te lang blijft stilstaan bij het probleem vooraleer je overgaat naar de oplossing. Dit fenomeen heet ‘dwelling on the problem’. Blijf je te lang stilstaan bij het schetsen van de problematiek, dan komt de climax in jouw pitch te laat en haakt het publiek af.
Zorg er dus voor dat je een vlotte overgang maakt van het probleem naar de oplossing en dat die overgang op het juiste moment komt.
Less is more
Beknopt blijven is zowel belangrijk bij de content van jouw pitch als de lay-out van jouw slides. Toch zijn er ondernemers die hun slides volproppen met tekst of te veel onnodige informatie afsturen op het publiek. Schrijven is schrappen en dat is niet anders bij het scenario van jouw pitch. Maak jouw boodschap zo helder mogelijk en zorg dat de je dit doortrekt in de visuele ondersteuning.
‘If you confuse them, you lose them’ wordt niet voor niets vaak meegegeven aan pitchers. Jouw pitch moet duidelijk zijn voor zowel de bomma als jouw kleinste neef of nichtje en TE veel tekst hoort daar niet bij.
Gebruik een slagzin
Een goede tag line of een slagzin blijft hangen. Denk maar aan ‘Just do it’, ‘Steeds verrassend, altijd voordelig’ of ‘Maten, makkers, Maes.’ Bij een pitch kan je een slagzin op verschillende manieren integreren in jouw slides. Gebruik hem om jouw presentatie te starten, te eindigen of plaats de slagzin op elke slide in een header, footer of sidebanner. Kies je voor het laatste? Dan breng je meteen een continuïteit aan in de lay-out wat zorgt voor een professionele uitstraling.
Anticipeer op vragen met extra sildes
Je hebt maar een aantal minuten om jouw verhaal te brengen, beperk je dus tot de kern van de zaak in jouw presentatie. Wanneer het publiek meer details wil over een bepaald onderdeel, kan dit behandeld worden tijdens de vragenronde. Door jouw pitch te oefenen voor verschillende typen publiek, zal je merken dat sommige vragen geregeld terugkomen.
Als je weet dat bepaalde vragen terugkomen, kan je hierop anticiperen door achter jouw slidedeck, slides te voorzien die jou ondersteunen om een antwoord te bieden op deze vragen. Dat komt heel professioneel over en laat zien dat je goed voorbereid bent. En een goed voorbereide ondernemer, die heeft altijd een streepje voor.
Toon interesse voor de feedback van de jury
Na het presentatiegedeelte, vallen ondernemers vaak uit hun rol. Dat terwijl de vragen die volgen evengoed onderdeel zijn van de pitch. De manier hoe je omgaat met vragen en hoe goed je hierop anticipeert heeft een impact hoe de jury jou ziet. Het is belangrijk om ook tijdens de vragen al pitchend te antwoorden: gestructureerd, duidelijk, bondig en met de nodige visuele ondersteuning.
Wanneer de jury vragen stelt of feedback geeft, zorg er dan voor dat je iets hebt om te schrijven of vraag of je de conversatie mag opnemen wanneer het publiek vragen stelt. Zo toon je dat je hun feedback ter harte neemt en laat je een goede indruk na.
En nu is het aan jou! Oefen, experimenteer, evalueer en verbeter.
Maak jouw eigen pitch en maak jouw pitch eigen.