Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • ‘Zelfs bij goede familiebanden helpen goeie afspraken’

‘Zelfs bij goede familiebanden helpen goeie afspraken’

  • 14/02/2023

Meegaan met zijn tijd is een principe dat Thoen uit Vrasene al ruim 50 jaar huldigt. Niet alleen heeft dit Wase familiebedrijf zijn aanbod aan dak- en geveltoepassingen stelselmatig uitgebreid met nieuwe innovaties. Intussen is ook de vierde generatie actief in het bedrijf. Om die aankomende generatiewissel vlot te laten verlopen, heeft de familie al deelgenomen aan het traject Familiecharter.

 
 
 
 
 

Met z’n negenen zijn ze vandaag bij bouwspecialist Thoen uit Vrasene, een gespecialiseerde bouwhandel voor aannemers in het Waasland en de ruime Antwerpse regio. De meerderheid van het personeel behoort tot de gelijknamige familie. ‘We zijn als broer en zus het bedrijf ingerold via ons vader, die eerst samen met z’n broer had overgenomen van onze grootvader. Later heeft vader dat dan alleen voortgezet. Als kind groeiden we op met de zaak, dus was de stap ernaar vrij logisch’, vertellen zaakvoerders Peggy en Reggy Thoen.

 

De jongste jaren maakten vervolgens Peggy’s zonen - vier jaar geleden eerst Louis Van Riel, twee jaar later gevolgd door zijn broer Maxim – hun opwachting in het bedrijf. Beiden konden evenmin weerstaan aan de lokroep van de zaak, waarin elk familielid vandaag uitgesproken taken heeft. Terwijl Peggy zich bekommert om de financiële huishouding, volgt Reggy alle operationele zaken op. De focus van Maxim ligt vooral op het futureproof maken van het bedrijf, terwijl Louis dagelijks als vrachtwagenchauffeur de klanten bedient. ‘Die vinden het alleszins aangenaam dat nog een telg van de familie zelf instaat voor de levering. Al is het maar om er zeker van te zijn dat eventuele opmerkingen niet in dovemansoren zouden vallen’, merkt hij.

 

Dag in dag uit samenwerken met vier familieleden verloopt vlot bij Thoen, zo klinkt het unaniem. ‘Natuurlijk heeft ieder zijn eigen karakter en heel soms durven we onderling van mening verschillen. Daar is niets mis mee en daar weten we ook wel mee om te gaan, omdat we elkaar nu eenmaal erg goed kennen’, geeft Reggy Thoen aan.

 

DISCRETIE GEGARANDEERD

De goeie onderlinge verstandhouding weerhield de vier familieleden er evenwel niet van om tijd uit te trekken voor het schrijven van een familiecharter, met de begeleiding van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ‘Net zoals we al geleerd hadden om soms even bewust tijd uit te trekken voor onderling overleg, weten we nu ook hoe belangrijk het is om sommige zaken en afspraken vast te leggen. Het is goed dat sommige gedachten of ideeën eens effectief worden uitgesproken en onderling besproken. Aangezien het traject start met een tweedaagse, kan je er dan echt even helemaal de tijd voor nemen en je er volledig op focussen. Want anders komt het er door de alledaagse business toch maar moeilijk van’, geven Peggy en Louis aan. ‘Voor de toekomst van het bedrijf is het ook belangrijk dat er goede afspraken vastliggen. Daar kan je nu eenmaal verder op bouwen, ook wanneer mogelijk toekomstige kinderen later zouden instappen in het bedrijf. Los daarvan is het gewoon al interessant om te horen hoe andere familiebedrijven over specifieke aspecten denken’, pikt Reggy in. ‘Dat die gesprekken in de nodige discretie verlopen, is al even belangrijk. Ten slotte wil je niet dat sommige, misschien wat gevoeligere zaken op straat belanden’, stipt Maxim nog aan.

 

Volgens Thoen biedt het Familiecharter-traject dus verschillende troeven, die het bedrijf kunnen helpen in zijn verdere ontwikkeling. Extra inspiratie daarvoor zoeken Louis en Maxim ook in de Plato-groep Next Generation. ‘Aangezien we met een beperkt aantal familieleden betrokken zijn in het bedrijf, blijft dat goed beheersbaar. Mede hierdoor kunnen we ons ook steeds flexibel opstellen. Als familiaal gerund bedrijf is dat altijd al een van onze sterktes geweest, wat onze klanten ook naar waarde schatten’, besluiten Peggy en Reggy Thoen. ‘Eerst waren we specialist
in pvc-materialen, sinds die kunststof ingang vond in de bouwsector. Intussen staan we ook bekend voor ons maatwerk in zink, koper en aluminium en oplossingen voor infiltratie en waterbeheer. Door de jaren heen zijn we alsmaar kunnen groeien en die lijn willen we doortrekken. Met oog op verdere uitbreiding bekijken we verschillende opties.’

 

‘Het is goed dat sommige gedachten effectief worden uitgesproken. In het traject Familiecharter kan je daar volledig op focussen.’

Bouwspecialist Thoen NV
AW_Welt_6stappenplan
Banner belgian coast hotels