Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Zakendoen in Saudi-Arabië: culturele inzichten & praktische tips

Zakendoen in Saudi-Arabië: culturele inzichten & praktische tips

  • 22/11/2023

Saudi-Arabië, met zijn rijke culturele erfgoed en bloeiende economie, biedt kansen voor internationale zakelijke samenwerking. Echter, het navigeren door de zakelijke arena van dit koninkrijk vereist niet alleen een begrip van de gebruikelijke zakelijke praktijken, maar ook kennis van de lokale cultuur en tradities. We verkennen essentiële culturele inzichten en praktische tips die ondernemers kunnen helpen succesvol zaken te doen in Saudi-Arabië. Van kledingvoorschriften tot zakelijke hiërarchie en respect voor religieuze tradities, ontdek hoe je effectief kunt communiceren en relaties opbouwen in deze dynamische zakelijke omgeving.

1. Kledingvoorschriften voor zakelijke ontmoetingen

Bij het bijwonen van een zakelijke bijeenkomst in Saudi-Arabië is het van belang je te kleden volgens de lokale normen, vergelijkbaar met wat je in Vlaanderen of België zou dragen. Een formele outfit, zoals een hemd of blouse met lange mouwen in combinatie met een lange broek of rok, is aan te raden, vooral omdat airconditioning vaak intensief wordt gebruikt. Daarnaast is het handig om een albaya of sjaaltje bij je te hebben, vooral wanneer je locaties met een meer religieuze sfeer bezoekt.

2. Hiërarchie in de zakelijke structuur

De oorspronkelijke hiërarchie in de cultuur van Saudi-Arabië weerspiegelt zich sterk in de zakelijke structuur. Het is belangrijk op te merken dat niet alle managers met indrukwekkende titels daadwerkelijk beslissingsbevoegdheid hebben. Om ervoor te zorgen dat je met de juiste persoon aan tafel zit, is het verstandig om contact op te nemen met het lokale FIT-posthoofd in Saudi-Arabië. Dit lokale contact heeft sterke netwerken en kan je in verbinding brengen met de juiste mensen in het zakenleven.

3. Respect voor islamitische tradities

Het is essentieel om rekening te houden met de islamitische wortels van Saudi-Arabië bij het plannen van zakelijke activiteiten. Vermijd bijvoorbeeld het plannen van vergaderingen op vrijdag, aangezien dat het begin van het weekend is. Tijdens de ramadan, de periode waarin familie en vrienden centraal staan, is het raadzaam geen bezoeken of grote projecten te plannen. Voor de overige dagen van het jaar staat Saudi-Arabië open voor zakelijke kansen.

Onderneem internationaal

Wil je een stappenplan om jouw bedrijf over de grens te versterken en competitief te maken? Nieuwe buitenlandse markten verkennen en veroveren? Je lokale positie over de grens versterken? Of ben je reeds internationaal actief en wil je jouw expertise, ideeën en ambities aftoetsen of delen met andere internationale ondernemers? 

Ontdek Mercurio

Dyls februari2024
imu - vzw - obd 1
imu - VZW - Maattwerk
Banner belgian coast hotels
AW_Welt_6stappenplan
Proximus