Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Zakendoen in Oost-Europa is aantrekkelijk, maar vergt het nodige doorzettingsvermogen

Zakendoen in Oost-Europa is aantrekkelijk, maar vergt het nodige doorzettingsvermogen

  • 02/05/2022

In november 2021 gingen we voor deze rubriek in gesprek met Eric Gijsen, Senior Sales Director EMEA/APAC bij ViskoTeepak en Global Ambassador Oekraïne. Door het conflict met Rusland staat dit land in het middelpunt van het nieuws. In de slipstream van dit conflict beleven ook andere Oost-Europese landen woelige tijden. Hoe kijkt Pierrot Colson, Global Ambassador Bulgarije, naar de huidige situatie? En hoe opportuun is zakendoen met deze landen vandaag?

pierrot colson

 

Gepokt en gemazeld als ondernemer in Oost-Europa

Zeggen dat bedrijfsconsultant Pierrot Colson de Oost-Europese markt en zakelijke omgangsvormen goed kent, is een understatement van jewelste. Vlak na de val van de Berlijnse Muur in 1989 trok Pierrot naar Oost-Europa. Zijn professionele parcours oogt indrukwekkend. “Van 1994 tot 2000 woonde ik in Moskou”, steekt hij van wal. “In enkele Oost-Europese landen startte ik met het oprichten van bedrijven en fabrieken voor Hunter Douglas, wereldmarktleider op het vlak van raambekleding. Tijdens die periode zette ik ook een 600-tal licentienemers op. In 1999 ging ik bij de Franse glasproducent Saint-Gobain aan de slag. Als algemeen directeur van de wereldwijd verspreide glasdivisies leidde ik de acquisitie van een fabriek in Rusland en Polen mee in goede banen.”

“Na een korte tussenstop in Bulgarije – waar ik een jaar in de hoofdstad Sofia woonde – trok ik tussen 2001 tot 2006 naar Polen, waar ik voor de baksteenfabrikant Vandesande een tiental baksteenproducenten in Polen reorganiseerde. In 2009 maakte ik de overstap naar de Poolse vestiging van ANI Plastics, die ik als CEO leidde. Vandaag ben ik zelfstandig bedrijfsconsultant en deel ik mijn internationale expertise en knowhow graag met collega-ondernemers.”

Begin jaren 90: welkom in de Wild East

Toen Pierrot begin jaren 90 naar het toenmalige Oostblok trok, stonden privatisering en marktliberalisering in die landen nog in de kinderschoenen. “Ik belandde er in de Wild East, waarbij corruptie, afpersing en andere maffiapraktijken welig tierden”, bevestigt Pierrot. “Net na de val van de Muur was ondernemen in Midden- en Oost-Europa een echt avontuur: samen met mijn collega’s moest ik optornen tegen een diepgewortelde bureaucratie, grote betalingsrisico’s en intimidatie door klanten met banden in het maffiamilieu. Maar onder impuls van nieuwe politieke ontwikkelingen wonnen deregulering en privatisering steeds meer terrein. Tijdens mijn beginjaren in deze regio leerde ik door te zetten en op zoek te gaan naar zakelijke kansen. Toeval, geluk en creativiteit hielpen ons ook een handje.” 

Mooie zakelijke opportuniteiten

Vandaag is zakendoen met Oost-Europa niet evident. “Uiteraard gooit het conflict Oekraïne-Rusland zakelijke spelregels grondig overhoop”, zegt Pierrot. “Tegelijk is het lastig om de verschillende landen in de regio – van de Baltische staten tot Bulgarije – over dezelfde kam te scheren. In elk land geldt een specifieke politieke, economische en zakelijke context, met of zonder financiële ondersteuning vanuit de EU. Laat me er enkele interessante landen uitlichten.”

 

“Voor buitenlandse investeerders biedt Oost-Europa fantastische zakelijke kansen.”

 

“Voor mij biedt Polen vandaag het meeste potentieel voor buitenlandse investeerders. Ook al heeft het land – met een grote afzetmarkt van 40 miljoen inwoners – geen grote lokale succesverhalen, toch is het een betrouwbare vestigingsplaats voor filialen van toonaangevende westerse bedrijven. Via ruime subsidies vanuit de EU heeft het land al enorm geïnvesteerd in onder meer (snel)-wegeninfrastructuur. Dankzij die buitenlandse inbreng is de levensstandaard van de bevolking er met rasse schreden op vooruit gegaan. Meer koopkracht, een betere opleiding en meertaligheid zijn vandaag grote troeven. De keerzijde van de medaille is wel dat productiekosten mee gestegen zijn. En ook niet te vergeten: Polen is een land met een uitgeholde rechtsmacht, wat een grote smet op het blazoen is.”

Nieuwe sterren aan het Europese firmament

Naast Polen is Pierrot ook erg enthousiast over de drie Baltische staten. “Estland, Letland en Litouwen zijn voor mij de nieuwe sterren van de Europese Unie. Ze hebben hun bijnaam ‘Baltische Tijgers’ niet gestolen. Deze drie kleine landen hebben weliswaar geen groot potentieel als afzetmarkt, maar dankzij een welvarende middenklasse, een startersvriendelijk klimaat, een goede werkspirit en degelijke lonen kunnen Vlaamse ondernemers hier mooie projecten realiseren. Zelf deed ik een jaar geleden de reorganisatie van een klein bedrijf in Litouwen. Ik was erg gecharmeerd door het ondernemerschap in het land.” 

Global Ambassador Bulgarije

Als Global Ambassador voor het land mag ook Bulgarije niet ontbreken op het favorietenlijstje van Pierrot, al zijn enkele kritische noten op hun plaats. “Bulgarije is een fantastisch land om zaken mee te doen, onder meer op het vlak van toerisme en wijnbouw. Westerse investeerders worden er met open armen ontvangen. Op 15 jaar tijd is de Bulgaarse economie in omvang verdubbeld. Maar jammer genoeg blijft het land het armste van alle 27 EU-lidstaten. De gulle Europese financiële steun kwam niet altijd in de juiste handen terecht. Corruptie is en blijft een groot probleem in Bulgarije. Hierdoor ontstaat trouwens een brain drain van young potentials naar West-Europa en de VS.”

Hopen op snelle heropbouw voor Oekraïne

Pierrot vreest dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nog maanden, zelfs jaren kan aanhouden. “Rusland zal de geannexeerde Krim-regio nooit opgeven, en ook de zuidelijk gelegen Oekraïense havensteden Marioepol en Odessa dreigen in handen van Poetin te vallen. Zolang het conflict aanhoudt, is zakendoen met het land uiteraard zeer moeilijk. Toch hoop ik dat de oorlog snel ophoudt, zodat zowel de bevolking als buitenlandse investeerders opnieuw kunnen bouwen aan een hoopvolle en welvarende toekomst.” 

Global Ambassadors

Onze Global Ambassadors hebben een uitgebreid buitenlands netwerk en/of inspirerende ervaring. Hierdoor zijn ze een ideaal klankbord voor ondernemers die zaken willen doen over de landsgrenzen. Benieuwd naar hoe onze Global Ambassadors jou kunnen inspireren?

Meer info: klik hier

Contactpersoon

Christine Thonnon

Senior adviseur ondernemingen

Artikel uit publicatie