Skip to main content

Zakendoen met EU-instellingen

  • 06/06/2019
EU

Bijna alle Europese instellingen zijn vertegenwoordigd in Brussel. Voor Vlaamse kmo’s is dat een enorme opportuniteit. De EU-instellingen liggen als het ware in onze achtertuin, wat het gemakkelijker maakt om goederen en diensten te leveren. Maar soms is het een kluwen om te weten waar en hoe men zich kandidaat moet stellen voor een openbare aanbesteding. Om de Voka-leden daarbij op weg te helpen organiseerde Voka Vlaams-Brabant in samenwerking met Voka Metropolitan en met het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) infosessies waarin verschillende aspecten van zakendoen met de EU-instellingen aan bod kwamen. Onze eerste sessie vond plaats op vrijdag 10 mei, waarbij de openbare aanbestedingen uit EU-instellingen in detail werden besproken.

Tekst: Isabelle Meulemeester

Europese Commissie

De eerste sprekers van onze sessie waren Katerina Binetruy en Dirk Vander Schueren. Zij werken voor de administratieve eenheid Budget, Financiën en
Openbare Aanbestedingen bij de dienst ‘Office of Infrastructure and Logistics in Brussels’ van de Europese Commissie. Zij kwamen in detail vertellen over de in and outs van de procedures voor openbare aanbestedingen, hoe men zich succesvol kandidaat kan stellen en de moeilijkheden waarmee zij te maken hebben.

Enkele tips and tricks:
- Bekijk ook de tenders die worden uitgeschreven in Luxemburg, die hebben vaak betrekking op de Europese instellingen in Brussel
- Hou rekening met de verschillen tussen Belgische en Europese aanbestedingen
- Procurement value: waarde van de tender bepaalt het volledige proces
- Vraag een PIC (Participant Identification Code) nummer en registreer je op het elektronisch platform TED (Tenders Electronic Daily)

Verrassend om te horen was dat de Europese Commissie steeds op zoek is naar nieuwe leveranciers. Soms moeten zij hun tenders annuleren of hun procedures aanpassen omdat er gewoonweg niet genoeg leveranciers zich inschrijven. De opportuniteiten voor onze Vlaamse ondernemers is hier dus wel degelijk aanwezig.

Cottyn

Jan Van Der Snickt en Lisa Semeniouk van advocatenkantoor Cottyn, gespecialiseerd in Europese wetgeving en met expertise in openbare aanbestedigen,
gingen dieper in op de procedures en regelgeving alsook de rechtsprocedures rond Europese aanbestedingen.

Flanders Investment and Trade / Enterprise EU Network

Ook aanwezig op deze infosessie was onze structurele partner, FIT – Flanders Investment and Trade. Spreker van dienst was Arnout Geys – Projectmanager bij de dienst Internationale Financiële Instellingen. Arnout Geys kwam toelichten hoe het FIT Vlaamse ondernemingen kan helpen bij het vinden van opportuniteiten en hoe men zich daarvoor kan inschrijven.

Dirk Verbeke – Sales director bij Televic

Televic is een Technologiebedrijf uit Izegem, gespecialiseerd in telecommunications. Zij hebben met succes tenders binnengehaald bij o.a de Europese commissie, de Europese raad en het Europees parlement. Het audiomateriaal en de tolkcabines die daar aanwezig zijn werden aangeleverd door Televic.

Enkele tips van Dirk Verbeke:
- Zorgen voor voldoende informatie
- Deadlines goed respecteren
- Opletten met vragen en communicatie – wordt gedeeld met alle tender deelnemers
- Altijd checken hoe de punten worden verdeeld, kan belangrijk criterium zijn om te beslissen of je al dan niet wil meedingen naar een tender

Alain Crabs – Operations director bij Compass Group Belgilux

Compass Group is het grootste catering maatschappij ter wereld, aanwezig in 50 landen. Binnen de afdeling Belgilux bestaan ze uit 1.800 medewerkers in 350 uitbatingen.

Zij werken al sinds 2003 met verschillende Europese instellingen.

Enkele tips van Alain Crabs:
- Hou rekening met de looptijd van het contract
- Hou de tenders van Luxemburg in de gaten, want ze kunnen betrekking hebben op de instellingen in Brussel
- Maak een analyse van alle technische specificaties
- Hou rekening met het DNA van de instellingen voor wie je tendert en pas je communicatie aan.

Meer info?

Isabelle Meulemeester - Internationaal Ondernemen
isabelle.meulemeester@voka.be

Blijf op de hoogte

In het najaar volgen nog meerdere sessies. Neem dus zeker een kijkje op onze website: www.voka.be/vb/activiteiten.

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Registreer je op www.voka.be/mail en vink bij jouw mailvoorkeuren zeker 'Nieuwsbrieven' en thema 'Internationaal Ondernemen' aan.

Proximus