Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Zakendoen in Israël: hier liggen kansen voor Limburgse bedrijven…

Zakendoen in Israël: hier liggen kansen voor Limburgse bedrijven…

  • 10/02/2021

De Israëlische markt biedt heel wat kansen voor onze bedrijven. Je moet weliswaar goed weten welke sectoren interessant zijn en belangrijker: hoe pak je dat aan? Vlaams economisch vertegenwoordiger Jacob Lempert helpt met Flanders Investment & Trade (FIT) vanuit Tel Aviv ondernemingen die de stap willen zetten. “Als je USP duidelijk is, kan je veel bereiken in Israël”, zegt hij.

Jacob
      Jacob Lempert.
 

“Als we de verschillende prognoses mogen geloven, zal de Israëlische economie de komende jaren groeien. Tenminste als bepaalde scenario's positief uitvallen”, vertelt Jacob Lempert. 

Er liggen dus heel wat kansen voor Limburgse ondernemingen. Welke sectoren zie je het meest ontwikkelen in Israël?

Jacob Lempert: “In ICT gaan de interesses vooral richting de semiconductor-industrie, elektronische componenten en geavanceerde technologieën en oplossingen. Maar er is ook een groeiende behoefte om de smart city-aanpak steeds meer te integreren.

"Bovendien zijn er verschillende opportuniteiten op vlak van duurzaamheid in vervoer, mobiliteit en de bouw. Er is bijvoorbeeld een nieuwe nationale bouwcode waarin gebouwen moeten voldoen aan groene criteria. Daarnaast zijn er heel wat andere groene kansen voor Vlaamse bedrijven op vlak van bodemsanering, luchtvervuiling oplossingen, hernieuwbare energie- en duurzame productie technologieën."

"De wegen- en transportsector is tot slot ook interessant.  Daar is veel interesse voor verbeteringen in verkeersmanagement, besturingstechnologieën, vrachttechnologieën en transportinformatie. Als je USP duidelijk is, kan je veel bereiken in Israël.

Heeft een kmo uit België kans op slagen in Israël? 

“Het maakt niet uit hoe groot je bedrijf is, maar wel wat je te bieden hebt. Kmo’s zijn trouwens de bedrijven waar FIT het meest mee samenwerkt. Je moet er weliswaar rekening mee houden dat dit een ander land is met een andere zakenmentaliteit, andere verwachtingen en soms andere wetgeving. Of je nu een groot of klein bedrijf bent, je moet je huiswerk doen: leer de markt kennen, kijk wat jouw concurrenten doen, kijk waar jouw relatieve voordeel ligt.

Geldt dat ook voor startups? 

“Voor startups ligt het wat ingewikkelder. Daar hangt het ervan af waar je startup naar op zoek is, in welke fase die zich bevindt en wat je juist zoekt: een partner, een investeerder, een beta site of een klant. De Israëlische hightechsector en de startupwereld in het bijzonder zijn zeer concurrerend en erg veeleisend. Je zal natuurlijk met open armen ontvangen worden als je cutting edge technologie of een killer applicatie hebt.” 

Is de Israëlische bedrijfscultuur veel verschillend met die in ons land? 

“Het is belangrijk om een paar eigenschappen te onthouden die veel voorkomen bij Israëlische zakenmensen: improviseren, risico's nemen en snel beslissen. De manier waarop activiteiten en projecten worden uitgevoerd is dus anders in Israël en kan een voedingsbodem zijn voor verschillen in verwachtingen en tijdsperceptie. Mijn advies: wees je bewust van deze feiten. Daar kom je al ver mee.” 

Hoe heeft u de vorige handelsmissies naar Israël ervaren?

“Ik vind missies steeds een succes en geniet altijd van de interacties en de ontstane contacten. Ook de Start 2 Export 2-missies, gezamenlijke initiatieven van FIT en Voka, horen daar bij. In al die jaren dat ik het voorrecht had om Vlaamse zakenmensen in Israël te verwelkomen, zie ik één rode draad: de verwachtingen én ontdekkingen zijn twee totaal verschillende dingen. De realiteit was praktisch altijd een aangename verrassing. Ik hoop dat de deelnemers van de volgende missie hetzelfde zullen ervaren!

Voka - KvK Limburg en FIT organiseren dit jaar de groepszakenreis ‘Start2Export2 Israël’. Interesse? Hier kan je meer info terugvinden. 

FIT banner en logo

 

Contactpersoon

Christine Thonnon

Senior adviseur ondernemingen

Internationaal ondernemen?