Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Zakendoen in een land met meer inwoners dan China

Zakendoen in een land met meer inwoners dan China

  • 01/03/2023

In de wereld van procesautomatisatie en robotica klinkt de naam van AMS Robotics Belgium als een klok. Met een ervaren en gedreven ondernemer als Johan Potargent aan het roer is het bedrijf uit Bilzen ook over de landsgrenzen een bekende speler geworden. Als Global Ambassador India legt Johan uit wat zakendoen met dit land zo uitdagend maakt.

“Met AMS Robotics spelen we op internationaal niveau een leidende rol in het programmeren en opstarten van geautomatiseerde productieprocessen”, zegt Johan trots. “De voorbije jaren bouwden we wereldwijd faam op in de automobielsector als specialist in automatisering en robotisering. Vandaag plukken we de vruchten van een diversificatiestrategie, waarbij we klanten onder meer procestechnologie aanbieden om grote producten in kunststof te produceren.”

Enorm aanbod van techtalent

Een groot robotiseringsproject bij het Indiase Tata Steel – met de programmatie van maar liefst 1.200 robots –bleek enkele jaren geleden het startschot te zijn om voet aan wal te zetten op Indiase bodem. “Voor innovatieve bedrijven als het onze is India het walhalla, omdat het land koploper is in het aanleveren van gespecialiseerde softwareprogrammeurs en ingenieurs”, bevestigt Johan. “Het enorme land telt duizenden competentiecentra – met soms meer dan tienduizend studenten per school – waar jongeren software leren schrijven. In ons hoofdkantoor in Bilzen maken we dankbaar gebruik van die kennis en expertise.

"Door de enorme omvang van het land vergt zakendoen een grondige voorbereiding."

Economische grootmacht

Sinds kort heeft India voor het eerst meer inwoners dan China. Met maar liefst 1,4 miljard inwoners komen buitenlandse zakenpartners terecht in een enorme afzetmarkt”, legt Johan uit. Omdat hij er ruim een kwart van het jaar aanwezig is voor professionele doeleinden, kent hij het land door en door. “Anno 2023 is India wereldwijd de vijfde economie, na de VS, China, Japan en Duitsland. Als je weet dat er 23 officiële talen gesproken geworden en dat er grote regionale verschillen bestaan op cultureel en religieus vlak, is het geen overbodige luxe om je als ondernemer zeer goed voor te bereiden als je een zakelijk project in India wilt opstarten.”

Langetermijnstrategie bij zakendoen

Welke tips heeft Johan als Global Ambassador India? “India is geen eenvoudige en makkelijk te bewerken markt”, zegt hij eerlijk. Wie snel wat zaken wil doen met Indiase zakenpartners, is eraan voor de moeite. De enorme uitgestrektheid van het land, de grote diversiteit op socio-cultureel vlak, de welig tierende bureaucratie en de steeds aanwezige corruptie vergen een zorgvuldig uitgestippelde langetermijnstrategie. De inschakeling van lokale tussenpersonen is een ‘no-brainer’, al was het maar om een goed lokaal distributienetwerk uit te bouwen.”

“In een kolossaal land als India, in oppervlakte 240 keer groter dan Vlaanderen, verschillen de zakengewoonten naargelang de bevolkingsgroep en regio”, geeft Johan nog mee. “Voor Indiërs is ‘neen’ zeggen vaak moeilijk. Als je tijdens onderhandelingen het gevoel hebt dat jouw zakenpartner zonder overtuiging toestemt, raad ik altijd aan om te checken wat hij of zij juist bedoelt. Indiërs zien ons als harde werkers, maar ook met een iets te harde en formele zakelijke stijl. Ze verkiezen de iets lossere Angelsaksische manier van zakendoen.”

Contactpersoon

Christine Thonnon

Manager internationalisatie

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie