Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • YouthStart en Voka-KvK Vlaams-Brabant geven via ondernemingstraject 6 kanszoekende jongeren een duwtje in de rug

YouthStart en Voka-KvK Vlaams-Brabant geven via ondernemingstraject 6 kanszoekende jongeren een duwtje in de rug

  • 30/11/2022

Zes jongeren presenteerden dinsdag voor het eerst in De Hoorn in hartje Leuven hun eigen ondernemingsproject en businessplan aan Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. “Jongeren weten rond de leeftijd van 18 jaar niet altijd waar ze naartoe willen in hun professionele leven”, weet Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant. “Dankzij dit acht dagen durend traject van YouthStart krijgen ze een beter zicht op de mogelijkheden van het ondernemerschap voor hun eigen loopbaan. Een nodige duw in de rug en in het leven die Voka-KvK Vlaams-Brabant maar al te graag ondersteunt.”

Te veel jongeren weten in het middelbaar even niet waarheen met hun studies en verdere loopbaan. Om hen te helpen werd YouthStart opgestart. 'Tijdens de YouthStart training werken de jongeren een project uit, vertrekkend vanuit hun passies, dromen en talenten. 'Gedurende acht dagen volgen jongeren een training, waarbij hun passies en talenten centraal staan”', zegt René Philips, CEO van YouthStart. ‘Uit die training kan blijken dat ze best opnieuw zouden gaan studeren, of kunnen beginnen werken in dienstverband of nog een eigen bedrijf kunnen opstarten.’ Indien ze voor het laatste kiezen, helpt een gekwalificeerde trainer hen om een bedrijfsidee te vertalen in een concreet businessplan. ‘Deze aanpak stimuleert hun zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat de jongeren opnieuw aansluiting vinden met het professionele leven.’
 
Geloven in jongeren
 
Sinds dit jaar werkt Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant samen met YouthStart. Gedelegeerd bestuurders Kris Claes, en enkele medewerkers van Voka-KvK Vlaams-Brabant, waren woensdag dan ook aanwezig om de ondernemingsplannen van de jongeren te horen. Dan kregen de Leuvense jongeren de kans om hun bedrijfsplan voor te stellen,  waardevolle feedback te krijgen en met professionals te connecteren, waarna ze het YouthStart-certificaat, ondersteund door Antwerp Management School, ontvingen.
 
70% NEET-jongeren opnieuw on track dankzij traject
 
Dat het traject werkt, is duidelijk: een recente studie van de Vrije Universiteit Brussel heeft aangetoond dat meer dan 70% van de NEET-jongeren die de training volgen, gemiddeld een jaar later een job vindt, terug gaat studeren, of een eigen zaak start. 

Meer info?
 
YouthStart is een Belgische vzw – vroeger NFTE Belgium – die ontstaan is in 1998. 
 
YouthStart biedt overal in België gratis trainingen aan van 8 dagen, gebaseerd de basisprincipes van het ondernemerschap. De doelgroep bestaat uit jongeren tussen 16 en 30 jaar oud, die deel uitmaken van de « NEET »-groep, namelijk jongeren die niet werken, niet studeren en maximum een secundair diploma hebben. Het doel is om deze jongeren te activeren door hen de kans te geven om opnieuw naar school te gaan, een baan te vinden of zelfstandige te worden.
 
YouthStart is een vzw die hoofdzakelijk gefinancierd wordt door sponsor ondernemingen en geniet van de Hoge Bescherming van H.M. Koningin Mathilde
 
Meer info: www.youthstart.be 
 

Contactpersoon

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder & Communicatie

Proximus
Gent Jazz 2024
imu - vzw - Altez
OV - Festival van Vlaanderen