Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Wrap-up Voka-Techtrip: "Van orde tot chaos: een reis doorheen de technologische grenzen van Singapore en Mumbai"

Wrap-up Voka-Techtrip: "Van orde tot chaos: een reis doorheen de technologische grenzen van Singapore en Mumbai"

  • 13/02/2023

De Voka-techtrip zit er op. Een 50-tal ondernemers lieten zich inspireren door het techlandschap in Singapore en Mumbai. Christophe VanDriessche maakt de balans op van een reis die verliep van orde tot chaos.

Van 4 t.e.m. 12 februari trekt Voka met 50 ondernemers naar Singapore en Mumbai op techtrip. 40 veelbelovende meetings op 1 week in 2 steden die de toekomst ademen. Elke dag vragen we één van de reisgenoten wat hij/zij die dag beleefde.

Dat Voka in het midden van de vierde industriële revolutie en de web- en AI-wedloop tussen Microsoft en Google, met een techtrip naar de uitersten van orde en chaos opnieuw de hoofdvogel heeft afgeschoten, hoeft geen betoog. 59 ondernemers bezochten in een razend tempo boeiende bedrijven in Singapore en Mumbai en beleefden een fantastische week vol inspiratie, kruisbestuiving en vriendschap.

Singapore: een klein eiland dat strijdt op het wereldtoneel

Stadstaat en Lion City Singapore liet indruk na op mij. That’s for sure. Vergelijkbaar met de grootte van New York is het een magneet voor duizenden start-ups in tech. Het is één van de sterkste economieën ter wereld. Singapore is heel competitief en wil overal bovenaan het lijstje staan. En dat doet het ook fantastisch. Het heeft voor alles een plan, pompt miljarden in innovatie, vooruitgang en samenwerking. Uit onze contacten bleek dat wie een goed businessidee heeft, met open armen ontvangen wordt. 

Los van de prachtige winkelstraten en een indrukwekkend park met kunstbomen en prachtige tuinen, barst de stad van onvergetelijke plaatsen. Het iconische hotel Marina Bay Sands met een infinity pool dat een spectaculaire uitkijk geeft over de stad, is maar één van de voorbeelden. We kunnen je garanderen dat een avondje op stap gaan in deze stad een memorabele beleving is. Daarvan getuigden alvast menig kleine oogjes bij het ontbijt.

Uiteraard is niet alles rozengeur en maneschijn. Iedereen moet in de pas lopen en de spontaniteit gaat soms wat verloren in de kunstmatig ogende aanpak waarmee alles hier gebeurt. De prestatie- en psychologische druk om niet uit de boot te vallen, is al bij de schoolgaande jeugd heel hoog en eist zijn tol. Laat ons ook niet vergeten dat het land bijzonder streng is nog steeds meedogenloos stokslagen geeft en de doodstraf toepast.

Wat we als ondernemers meenemen is dat de overtuigde blik naar het Westen, in combinatie met de vele tentakels in Zuid-Oost-Azië, het ideale startpunt is voor expansie van Europese bedrijven naar deze regio.

Mumbai: 'cross the street, act as a cow and don't panic'

De commerciële hoofdstad van India is een stad vol contrasten. Vol energie, chaos, sociale tegenstellingen, avontuur en leven. Het toenemende verkeer, de industrie en de stijgende vraag naar energie, zorgen voor schadelijke smog. Sommige dagen is die zo dicht dat de volledige skyline van de stad verdwijnt. De stank is vaak ondraaglijk en de uitlaatgassen zijn een aanslag op je longen. 

We zijn niet onder de indruk van de flauwe afkooksels, chaotische techverhalen en soms onbegrijpelijke investeringen in Mumbai. India heeft nog een hele weg af te leggen. Je voelt bij jonge ondernemingen wel de wil om te slagen. Meer matuur ondernemerschap in combinatie met een gigangische afzetmarkt en je zal er ongetwijfeld de komende jaren nog van horen. Via Erik Eyskens vernam ik dat Belgische initiatieven zoals IWAS.be alvast kunnen bijdragen aan duurzaam ondernermerschap in Afrika. Mooi!

Ik zal nooit het bezoek aan Dharavi vergeten. Mumbai herbergt de grootste sloppenwijken van India. Een inspiratiereis hoeft niet enkel over business te gaan. Dit soort activiteiten zijn een aanzet voor heel andere, diepe en verbindende gesprekken tussen ondernemers. Al riskeerden we bij het oversteken van de straten op weg naar de slums ons leven. Het is onwaarschijnlijk hoe meer dan een miljoen mensen op een oppervlakte van amper twee vierkante kilometer een economisch ecosysteem konden uitbouwen dat miljarden waard is. Er is weinig criminaliteit en de mensen zijn trots op wat ze met een minimum aan middelen konden uitbouwen. Op een of andere manier weerspiegelen ze belangrijke kenmerken van ondernemerschap: aanpassingsvermogen, innovatief denken, samenwerking en volharding. Met een bezoek aan UNESCO-erfgoed Elephant Island mochten we de laatste dag ook nog de pure schoonheid en rijke geschiedenis ervaren die de stad te bieden heeft.

Dank aan het volledige Voka-team voor alweer een onvergetelijke reis en aan alle medereizigers voor een bom van energie, ideeën en vriendschap.

Zelf ook goesting gekregen om mee te gaan met 50 leergierige ondernemers?

Blik hier terug op de 6 vorige edities en lees over onze plannen voor 2024!

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships