Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Word een winnaar in elektrisch rijden! 10 tips

Word een winnaar in elektrisch rijden! 10 tips

  • 03/01/2024

Niet alleen het milieu vaart wel bij de transitie naar een elektrisch wagenpark. Ook het bedrijf zelf kan er beter van worden. Maar hoe?

 

“Uiteraard krijgen we heel veel vragen van leden die willen weten hoe ze de mobiliteit van hun werknemers op een duurzame manier kunnen aanpakken”, zegt Freija Fonteyn, Adviseur Logistiek en Mobiliteit bij het Voka Kenniscentrum. “Omdat elke situatie anders is, kunnen we daar moeilijk een eenduidig antwoord op geven. Het is wel zo dat als je een aantal vuistregels en tips in acht neemt, je de basis kan leggen voor  de succesvolle overgang naar een elektrisch bedrijfswagenpark. We sommen graag de 10 voornaamste aanbevelingen op.”

Freija Fonteyn, Adviseur Logistiek en Mobiliteit Voka

 

1 Duurzaam imago

Inzetten op de elektrificatie van je bedrijfswagenpark draagt bij aan een duurzaam imago. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker en kan een positief effect hebben op de reputatie van je bedrijf.

 

2  Fiscale voordelen

Vanaf 2026 genieten alleen emissievrije voertuigen nog van fiscale voordelen. Overstappen op elektrische bedrijfswagens wordt daarom steeds interessanter. Houd er rekening mee dat voordelen voor voertuigen besteld na 2026 geleidelijk worden afgebouwd naar 2031 toe.


3 Financiële overwegingen

Elektrische wagens zijn vrijgesteld van belasting op inverkeerstelling en jaarlijkse verkeersbelasting. Er is wel nog steeds een solidariteitsbijdrage aan de RSZ. Werknemers genieten van een lager voordeel van alle aard.
 

 4 Keuze van geschikte wagens

Gebruik online tools om verschillende elektrische wagens te vergelijken. Vraag bij leasingmaatschappijen de prijslijst op voor een overzicht van het beschikbare gamma.
 

5  Laadinfrastructuur

Overweeg het plaatsen van laadpalen op het eigen bedrijfsterrein. Bij toegankelijkheid voor derden is er recht op een verhoogde investeringsaftrek. Eigen opgewekte energie kan extra besparingen opleveren.

 

 6 Laadmogelijkheden bij werknemers

Verzamel data over laadmogelijkheden bij werknemers voor een efficiënte laadinfrastructuur. Wie heeft een eigen oprit, wie is eigenaar of huurder, wie woont in een appartement, wat is het vermogen van de installatie thuis, enzovoort.

 

7 Slimme laadoplossingen

Kies voor slimme laadpalen die het energieverbruik optimaliseren, rekening houdend met het capaciteitstarief en de piekuren.

 

 8 Aangepaste carpolicy

Stel een aangepaste carpolicy op, met een ladder van laadopties die de voorkeur bepalen. 
 

 9 Onderhouds- en reparatiekosten

Onderhouds- en reparatiekosten zijn doorgaans lager bij elektrische wagens, wat op lange termijn kostenbesparingen oplevert.
 

 10 Ambassadeur voor elektrisch rijden

Identificeer een ambassadeur bij het personeel die overtuigd is van elektrisch rijden. Deze persoon kan de introductie van elektrische voertuigen binnen het bedrijf vergemakkelijken.

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie